Hírek

Sétáljunk át a World Trade Center két tornya között!

koteltanc Egy kötélen. 110 emelet magasan. Inkább nem? Semmi baj! Philippe Petit megtette. Robert Zemeckis pedig filmet készített róla Joseph Gordon-Lewitt főszereplésével. És bár az előzetes jóval figyelemfelkeltőbb is lehetne, így is eléggé várjuk, hogy október 8-a legyen.

1968-ban egy kis francia város fogászatán ülve az akkor 19 éves Philippe Petit elhatározta, ő lesz az első, aki átsétál a World Trade Center ikertornyai között egy kötélen. A fiatal kora óta bűvészkedéssel és zsonglőrködéssel foglalkozó Petit világhírt szerző mutatványa azonban nem az első volt a sorban. A 70-es évek elején átkelt a párizsi Notre Dame két tornya között, majd a Sydney Harbour híd két pilonja következett. 1974-ben pedig nekilátott, hogy megszervezze, majd átszelje a világ leghíresebb tornyai közti utat.

Az illegálisan megszervezett mutatvány utolsó előkészületeit is befejezve, 1974. augusztus 7-én Petit elindult a déli torony felől az északi irányába. A sétát nyolc alkalommal ismételte meg, és bár a rendőrség többszöri felszólítással próbálta leparancsolni őt az égből, végül az eső eleredtével fejezte csak be a kötéltáncot. Bár akkor bilincsbe verve vitték el a rendőrök, nevét beírta a történelembe.

Nem csoda hát, hogy a Kötéltánc nem az első feldolgozása a francia akrobata életének és különleges mutatványainak. 2008-ban készült egy dokumentumfilm Ember a magasban címmel, mely az eredeti résztvevőket megszólaltatva mutatja be a New York-i történetet. Az alkotás elnyerte a BAFTA fődíját, illetve saját kategóriájában az Oscar-díjat is.

A Robert Zemeckis (Kényszerleszállás, Számkivetett, Forrest Gump) rendezte idei verzió nagyjátékfilmben viszi vászonra a történteket maga a főszereplő, Petit saját könyvét véve alapul. A filmben Joseph Gordon-Lewitt alakítja a francia kötéltáncost, de szerepel mellette Charlotte Le Bon és Guillaume Bailargeon is. Az életrajzi dráma forgatókönyvét Petit, a rendező és Christopher Browne jegyzi közösen.

A Kötéltánc előzetese amolyan átlagosabb gyűjtsünk össze egy csapatot és készítsük elő a nagy dobást szagúra sikerült, a magyar szinkronról pedig ne is beszéljünk, ráadásul első ránézésre a készítők valótlan eseményekkel próbálták felturbózni az amúgy is hihetetlen történetet, de várjuk ki a végét. Reméljük, hogy az igazán izgalmas és lélegzetelállító részeket szándékosan nem mutatták be, Gordon-Lewitt pedig van annyira jó színész, hogy a film ezen oldaláról biztosan nem kell félnünk a csalódástól. Minden kiderül október 8-án.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com