BUSHO_logo_2015

Szeptember első hetében kezdetét veszi a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál második évtizede: 11. alkalommal gyűjtötték össze a nemzetközi rövidfilmtermés legjobbjait. Keddtől vasárnapig tizenöt blokkban vetítik a kiválasztott csaknem 70 versenyfilmet, nem csak a fővárosban, de Szolnokon, Sopronban és a határon túl is. Idén is lesznek információs vetítések, partnerfesztiválok és filmiskolák válogatása, és persze koncertek is. A fesztiválról a Filmtekercs is tudósít majd.

A Puskin moziban szeptember 1. és 6. között tizenöt egyórás blokkban peregnek majd a 69 filmből álló versenyprogram vetítései. Több korábbi fesztiválon díjazott alkotás is felbukkan majd közöttük, mint a tavaly Európai Filmdíjat nyert The Chicken, Una Gunjak német-horvát koprodukciós filmje. Több fesztiválon szerepelt már a francia Morgan Simon Try to Die Young című alkotása vagy a holland alkotópáros, Thomas Baerten és Wim Geudens által jegyzett De Smet is. Személyesen is jelen lesz a fesztiválon Laurent Ardoint, a francia háborús musical, az Amour et Commando rendezője, de a Gas Stationt jegyző olasz Alessandro Palazzi vagy épp a német 90 Degrees North alkotója, Detsky Graffam is elkíséri filmjét Budapestre. A magyarok közül itt lesz a néhány hónapja a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon Meséjével díjat nyert Bertóti Attila, de több visszatérő alkotó is van, mint például Hörcher Gábor, aki ezúttal Ricsi című filmjével érkezik, Géczy Dávid pedig A győztes című munkájával szerepel.

Hirdetés

A versenyprogram, mellett ismét megrendezik a szombati magyar panoráma napot, amely során valamennyi benevezett magyar alkotás megtekinthető lesz. Idén már ötödik éve – Magyarországon egyedülálló módon – levetítik az előző évi Európai Filmdíjra jelölt összes rövidfilmet, valamint partnerfesztiválok válogatását is láthatják a nézők. Szintén visszatérő szekció a főtámogató Visegrádi Alap jóvoltából az „IVF 4 seasons in 4 days”, amelynek keretében a négy visegrádi ország az elmúlt tíz év legjobb rövidfilmjeiből állított össze egy-egy vetítésre valót. A Hamburg Media School bemutatója mellett pedig még a BuSho filmfesztiválon először nemzetközi dokumentumfilmes válogatás is látható lesz, Simonyi Balázs összeállításában.

Ezek mellett a fesztiválozók találkozhatnak még az elmúlt egy évben négy országban megrendezett Under The Moon elnevezésű fiatal filmes projekttel, valamint a tavalyi fesztivált követően a Balassi Intézettel közösen, New York-ban megrendezett P2P//:1989 elnevezésű filmversennyel.

A fesztiválra jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. A versenyfilmek a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvintetőn vetítik. Vidéki helyszíneink a szolnoki TISZApART mozi és a soproni Búgócsiga Akusztik Garden, továbbá a versenyfilmek láthatóak lesznek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ungváron (Ukrajna) is. Az összes filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik. Több infót kaphattok a fesztivál Facebook oldalán és itt csatlakozhattok az eseményhez is.

, , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments