Hírek

Szerdán meghalt James Gandolfini

hi-1gandolfini-852-rtxwbgySokkoló hirtelenséggel, szerdán, 51 éves korában vakációzás közben halt meg a Maffiózók Tonyja, James Gandolfini – írta cikkében a CNN.

Egyelőre a halál okát még nem tudját, de a művész menedzsere úgy nyilatkozott, hogy feltehetően szívinfarktus végzett Gandolfinivel.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ügyfelünk, James Gandolfini, ma eltávozott közülünk, mialatt vakációját töltötte Rómában” – olvasható Mark Armstrong és Nancy Sanders menedzserek nyilatkozatában. „Megszakad a szívünk, nagyon fog hiányozni. Ő és a családja már évek óta a mi családunk része is volt, együtt gyászolunk.”

Tervei szerint a művész részt vett volna a héten a Taormina Filmfesztiválon Szicíliában.

Gandolfini három Emmy-díjat nyert Tony Soprano szerepéért. A Maffiózók 1999 és 2007 között futott az HBO-n, és nemrégiben az Amerikai Írók Céhe minden idők legjobb televíziós sorozatának választotta.

„Jimmy volt a Soprano család spirituális magja, ez egy hihetetlenül nagy veszteség” – mondta Chris Albrecht, az HBO korábbi elnöke, aki zöld lámpát adott anno a sorozatnak. – „Nagy tehetségű színész volt, de még jobb ember. Együttérzek a családdal.”

Steve Van Zandt, a Maffiózók Silvio Dantéja, Gandalfini közeli barátja volt. „Elvesztettem a tesvéremet, a legjobb barátomat – írta Twitter csatornáján. – „A világ minden idők egyik legnagyobb színészét vesztette el.”

Gandolfini 1961 szeptember 18-én született Westwoodban, New Jerseyben. A Rutgers Egyetemen szerzett diplomát, majd New Yorkban dolgozott csaposként, amíg színészkedésre nem adta a fejét. 1992-ben a Broadwayen a Vágy villamosával indul karrierje Jessica Lange és Alec Baldwin oldalán.

Gandolfini a szélesvásznon 1993-ban a Tiszta románccal debütált, de a nagy áttörést 1999-ben a Maffiózók főszerepe hozta meg neki.

„Zseni volt. Bárki aki a legkisebb alakítást is látta tőle, tudta ezt” – mondta a Maffiózók showrunnerja. – „Néha nem volt vele könnyű. De a társam volt, a testvérem, olyan módon, amit nem tudok szavakba önteni.”

Míg Gandolfini gyakran alakított kegyetlen karaktereket, akik együtt dolgoztak vele olyan színészként beszéltek róla, mint aki minden szerepét szívvel töltötte meg.

„Nagyon jó volt az érzelmekben. Egyszerre volt szenvedélyes és gyengéd” – jellemzi őt Matthew Warchus rendező – „Nagyon szerettem őt.”

„Boldognak tűnt” – mondta Larry King, aki csupán pár hete találkozott vele Las Vegasban. – „Az emberek annyira azonosították őt Tony Sopanóval, hogy elfelejtkeztek róla, milyen csodálatos színész volt. A legkülönfélébb karaktereket tudta életre kelteni.”

Együtt játszott Robert Redforddal a The Last Castle-ban, Brad Pittel és Julia Roberts-cel A mexikóiban, Ben Affleckkel a Túlélni a karácsonytban. Az utóbbi években a Zero Dark Thirty – A bin Laden-hajszában és az Ölni kíméletesenben láthattuk.

„James Gandolfini egy kedves, vidám, csodálatos fickó volt” – twittelte Olivia Wilde, akivel A fantasztikus Burt Wonderstone című filmben játszottak együtt. Steve Carell, aki szintén játszott a filmben, ezt írta: „James Gandolfini. Micsoda nagy veszteség.”

2009-ben az amerikai színházi világ legrangosabb elismerésére, a Tony-díjra jelölték a legjobb férfi szereplő kategóriában, a Broadway-n játszott nagy sikerű God of Carnage darabban nyújtott alakításáért.

Gandolfini maga után hagyta feleségét, Deborah Lint, a mindösszesen 9 hónapos Lilianát, és a korábbi házasságából született Michaelt.

Gandolfini a halála előtt a HBO egy új, Criminal Justice című sorozatának forgatásán dolgozott.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com