Hírek

Szerényebb lesz az idei pozsonyi filmszemle programkínálata

PozsonyTöbb tekintetben megújult, ám a korábbi évekhez képest az idén viszonylag szerényebb programot kínál a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál – derült ki a filmszemle szervezőinek pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.

A legismertebb szlovákiai filmes mustrának számító pozsonyi filmszemle 17. évada november 12-től 17-ig zajlik majd négy pozsonyi helyszínen.

A multiplex mozikból – főként anyagi megfontolásokból – két éve kiköltözött fesztivál vetítéseit az idén is a még megmaradt néhány pozsonyi városi moziban – a Mladost, a Lumiere és a Nostalgia mozikban – illetve egy új helyszínen, a Gorila Urban Space-ben tartják.

A hat napon át tartó szemle idei kínálatában kereken száz film szerepel, ez mintegy negyedével kevesebb a tavalyinál, a korábbi évadokhoz képest pedig még szerényebb programkínálatot jelent. A felhozatalban szinte a világ minden tája képviselteti magát, ugyanakkor idén a szlovák filmek aránya minden eddiginél magasabb.

A pozsonyi filmszemle pénzügyi kerete az elmúlt néhány évben folyamatosan szűkült, tavalyelőtt már a megszűnés fenyegette, a nagyobb szponzorok elmaradása után az idén a fesztivál állami támogatása is a felére csökkent.

Pavel Smejkal, a filmfesztivál programigazgatója kérdésre elmondta: a nehézségek ellenére megpróbálták megújítani a fesztivált, és ennek köszönhetően több látható és kevésbé látható változást is hoz az idei évad. Ezek közé tartoznak az új szekciók, valamint az is, hogy a jövőben nagyobb súlyt kívánnak helyezni az egy téma köré épülő filmcsomagokra.

A programigazgató kifejtette: a szemle idei évadában kiemelt szerep jut a családnak, a téma így önálló szekciót is kapott. Szintén új szekció lesz a Lexikon, amelyben a filmszakma nyelvezetének bemutatása mellett aktuális szakmai problémákkal akarnak foglalkozni, és amelyben idén a képformátum kérdése áll majd a középpontban. Ugyancsak új tematikus programszekció lesz a Nosztalgia, amellyel a VHS videoszalagok időszakának akarnak emléket állítani.

A filmszemle új struktúrájában ellenben az idén már nem kapott helyet a korábbi években a versenykategóriákon kívül a legnagyobb nézői érdeklődést kiváltó – a legismertebb nemzetközi filmfesztiválokon jól szereplő filmeket bemutató – Panoráma szekció, valamint a filmkészítés fő sodrából „kilógó” alkotásokat kínáló, Árral szemben elnevezésű szekció sem.

A három fő versenykategória közül a nagyjátékfilmek nemzetközi megmérettetésén 9, a dokumentumfilmes szekcióban 8, a rövidfilmek között pedig 12 alkotás versenyez. A nagyjátékfilmek túlnyomó többsége koprodukciós munka, a kínálatban egyebek mellett megtalálható Ida Panahandeh iráni rendezőnő Nahid című filmje, az izlandi Rúnar Rúnarson Sparrows című mozija és a kolumbiai rendező-forgatókönyvíró César Augusto Acevedo legújabb alkotása, a La tierra y la sombra is.

A szemlén szereplő egyetlen magyar alkotást, Vácz Péter Nyuszi és Őz című filmjét versenyen kívül, a kortárs gyermekfilmek között mutatják be.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com