Hírek

Szoborral és kiállítással tiszteleg Kállai Ferenc előtt szülővárosa

kallai ferenc szobor Szobrot avattak és kiállítást nyitottak születésének 90. évfordulója alkalmából Kállai Ferenc, a nemzet színésze tiszteletére szülővárosában, Gyomaendrődön. Az ünnepséggel kezdetét vette a 2010-ben elhunyt művész tiszteletére szervezett Kállai-emlékév eseménysorozata.

Toldi Balázs polgármester köszöntőjében elmondta, Gyomaendrőd sok híres embert adott a világnak, de közülük is kiemelkedik az 1925. október 4-én született Kállai Ferenc. A város díszpolgárává avatta a színészt, róla nevezték el az alapfokú művészeti iskolát, egy utca is őrzi az emlékét és a tervek szerint február 1-től a Katona József Művészeti Központ is az ő nevét viseli majd.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Színházban található már egy mellszobor Kállai Ferencről, szülővárosába most egy egész alakos, ülő szobor kerül, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából és civil adakozásból készült el. Az alkotás a Holler Szálloda melletti téren található, ahol kilencven éve Kállai Ferenc édesapja várta gyermeke megszületését.„A szobor visszahozta őt közénk” – fogalmazott Toldi Balázs.

Hegedűs D. Géza színművész, a Kállai Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnöke a 20. századi magyar színház és filmművészet egyik legnagyobb kiválóságának nevezte a színészt. Szavai szerint a családnak, a gyermekkor élményeinek, a hely szellemének és Gyomaendrőd emberi közösségének köszönhető, hogy Kállai Ferenc a nemzet színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, Kossuth-díjas és még számtalan díjjal elismert színész lehetett. „Mert azt mondják, minden eldől kiskorunkban” – állítja.

Hegedűs D. Géza reményét fejezte ki, hogy a Szabadság tér azon része, ahol az alkotást elhelyezték, a szerelmesek találkozóhelye lesz, mert „Kállai Ferenc művészetének egyik éltetője a szerelem volt, amely itt érte őt utol először”.

Az ovális gránittömbön elhelyezett, bronzból készült szobor egy padon ülve ábrázolja Kállai Ferencet. Szőke Sándor szobra a művész derűjét és humánumát sugárzó alkotás, inspirálója Keleti Éva 1971 júliusában készült fotója, amelyen kiskutyájával ölében ül a színész.

Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező a Keleti Éva fotóművész alkotásaiból készült kiállítás péntek esti megnyitóján elmondta, hogy a képek „egy nagyon nagy emberről szólnak, aki nélkül nem lett volna 20. századi magyar színház”. Szerinte a fotók jól bemutatják Kállai Ferenc sokszínűségét, azt, hogy „az élet borzalmas és gyönyörű”. A rendező úgy fogalmazott, vannak nagy művészek, akikkel nem jó együtt lenni, de Kállai Ferenc nem ilyen volt.

A kiállításon Keleti Éva 50 képe látható, a Kállai-életpálya jelentős állomásait és magánéletének egyes pillanatait mutatják be a felvételek. A Kállai 90 című fotókiállítás még az idén Budapestre érkezik, először a Pesti Magyar Színházban, azután a Vígszínházban és a Nemzeti Színházban is látható lesz, majd vidéki színházakban – elsőként a Békéscsabai Jókai Színházban – mutatják be.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com