Hírek

Taoista tiltakozás Csen Kajkö új kungfufilmje miatt

The monk comes down the mountainTiltakozik egy vezető kínai taoista Csen Kajkö Arany Pálma-díjas rendező nagy kasszasikerrel futó új filmje miatt, mert szerinte a produkció „démonizálja” a vallását.

A Tao si hszia san (nemzetközi forgalmazási címén: Monk Comes Down the Mountain) című film július elején debütált a kínai mozikban akkora sikerrel, hogy még a Jurassic World című dinós mozi bevételeit is legyőzte a mozikasszáknál.

Az Isten veled ágyasom! Arany Pálma díjas-rendezőjének új kungfufilmje ugyanakkor felháborított egy vezető kínai taoistát. Meng Csung-zsan, a Kínai Taoista Szövetség (CTA) alelnöke arra hivatkozva, hogy a filmben rablás, gyilkosság és szex is szerepel kijelentette: a produkció „démonizálja” a taoista vallást. Meng azt követelte egy internetes fórumon, hogy a filmet azonnal vegyék le minden mozi műsoráról, a rendező és a producerek pedig nyilvánosan kérjenek bocsánatot. A szövetség azonban nem adott ki hivatalos közleményt, ezért lehetséges, hogy az ügy hátterében inkább személyes motívumok állnak.

A bestseller regényből forgatott alkotás egy kitűnően kungfuzó taoista szerzetesről szól, aki a húszas években elhagyja elzárt hegyi kolostorát, hogy megtalálja a helyét a szekuláris világban. Ott azonban összeesküvésekbe keveredik és furcsa karakterekkel hozza össze a sors. A főhősöket ismert kínai sztárok – mint Vang Pao-csiang (A bűn érintése) és Aaron Kvok (Ezüst birodalom) – alakítják.

„Csen filmje talán nem ad pontos képet a taoizmusról, de abban segít, hogy a közönség tudomást szerezzen arról” – fogalmazott egy taoista szerzetes, a Hsziani Taoista Szövetség főtitkára.

Egyes kritikusok szerint Az ígéret című 2005-ös filmjével nagyot bukott rendező új filmje sem remekmű. Maggie Lee mozikritikus „szokatlanul könnyű harcművészeti” darabként írta le, amelynek van egy kis taoista beütése.

A tiltakozás ellenére a produkcióra premierje óta 400 millió jüanért (több mint 18 milliárd forintért) váltottak jegyet a kínai nézők. A produkción egyébként ezerfős stáb dolgozott három évig. A film két kínai szórakoztatóipari csoport és a Columbia Pictures együttműködésével született.

A Kínában is nagy tekintélynek örvendő rendező vizuális készségéről és epikus elbeszélőmódjáról híres. Filmjeivel számos nemzetközi díjat nyert. Ismertebb munkái között emlegetik a Tíz perc – Trombita, A lélek húrjai, a Csábító hold és A császár és a gyilkos című alkotásokat.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com