Hírek

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond és Sinka István művei alapján

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond Barbárok című novellája és Sinka István Fekete bojtár vallomásai című regénye alapján mondta el a Megafilm Kft. gyártásában készülő alkotás rendezője, Vitézy László az MTI-nek a Szolnok megyei Vezsenyben, ahol a kompjelenetet forgatták.

A film a művészet erejéről, voltaképp arról szól, hogy a művészet legyőz mindent – összegezte a produkció lényegét Vitézy László.

Egy juhász, a fekete bojtár – akit az íróhoz hasonlóan Sinka Istvánnak neveznek a filmben – éli a maga életét és költővé válik, de Móricz Zsigmond novellája cselekményéhez hasonlóan megölik a barbárok – beszélt a történetről a rendező.

„Ez egy szimbólum, hogy minden korban megölték a művészetet, aztán végül mégis csak az igazságot egy költemény teremti meg ebben a filmben” – fogalmazott Vitézy László.

Hozzátette: rendkívül fontosnak tartja, hogy Sinka István neve szerepelhet a filmben, a családja hozzájárult ehhez. Kitért arra, hogy a film címe még nem tisztázott, az eredetileg tervezett A teremtő háta mögött helyett lehet, hogy A fekete bojtár lesz a végleges változat.

A film egyes jeleneteit a Szolnok megyei Vezsenyben, a Tiszánál vették fel a napokban. Az esős, borús idő a rendező szerint jól illett a kompon forgatott jelenethez, amely a film fordulópontja: ekkor jön rá a bojtár várandós felesége, Piroska, hogy megölték a férjét. Móricz Zsigmond novellájában is szerepelt a komp, ehhez a jelenethez kitűnő helyszín volt Vezseny – jegyezte meg Vitézy László, aki hozzátette: a helybéliek örömmel fogadták a stábot, többen közülük statisztaként is feltűnnek majd az alkotásban.

Kérdésre elmondta: Budapesten és a fővároshoz közeli pusztákon is forgatnak majd, a film elkészítése az utómunkákkal együtt körülbelül negyven napot vesz igénybe. Vitézy László kiemelte: a főszereplő fekete bojtárt Adorjáni Bálint; feleségét, Piroskát, Banovits Vivianne alakítja. Rajtuk kívül Koncz Gábor, Nagy Mari, Nyakó Júlia, Oszter Sándor, Szarvas József, Szirtes Ági és Tóth Ildikó is játszik a filmben. A producer Kálomista Gábor, a felvételeket két operatőr, Pap Ferenc és Markert Károly készíti. A forgatókönyvet Vitézy László Pozsgai Zsolt íróval közösen készítette. A rendező elmondta, hogy a tervek szerint a film az év végére készül el.

A Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság (NMMH) Média Mecenatúra programja 120 millió forinttal támogatja a film elkészítését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com