Hírek

Teltházas Macbeth vetítéssel kezdődött az 5. Mozinet Filmnapok

mozinet_filmnapokOktóber 7-én, este 7-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Macbeth premier előtti, teltházas gálavetítésével kezdődött az 5. Mozinet Filmnapok. Az eseményre többek között olyan közéleti személyiségek látogattak el, mint Osvárt Andrea, Kiss Diána Magdolna, Horányi Juli, Farkas Franciska és a filmben később a címszereplőt szinkronizáló Nagy Ervin.

A vetítést megelőzőn skót duda gondoskodott a megfelelő hangulatról, a vetítést követően pedig skót whisky- és ételkülönlegességek fogadták a jelenlévőket. A Macbeth-et (16) a Filmnapokon eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, de október 29-én, az országos premier napján a feliratos mellett szinkronos változat is moziba kerül majd. A két főszerepre olyan szinkronszínészeket kerestek, akik méltóak a vásznon feltűnő színészekhez, Michael Fassbenderhez és Marion Cotillard-hoz. Macbeth így Nagy Ervin hangján szólal majd meg, aki már többször is szinkronizálta az Oscar-jelölt színészt, Lady Macbeth-nek pedig Balsai Móni kölcsönzi a hangját. A mozikba Kállay Géza fordításában kerül a film, ugyanebből a fordításból keltette életre Lady Macbeth-et Balsai Móni a Magyar Színház előző évadjában.

Az 5. Mozinet Filmnapokra az elkövetkező napokban két izlandi film alkotója is hazánkba látogat: a Kosok (16) Cannes-ban díjazott rendezője, Grímur Hákonarson, illetve a Tribeca Filmfesztiválon ünnepelt Fúsi (16) főszereplője, Gunnar Jónsson (aki nem mellesleg a Kosokban is feltűnik egy mellékszerepben). A filmekhez és a Filmnapokhoz kapcsolóan október 10-én, szombaton este 10-től skandináv buli veszi kezdetét a Fogasházban, amelyen Infragandhi és Žagar zenél majd. A buli ingyenesen látogatható, a helyszínen néhány meglepetéssel is készülnek a filmrajongóknak és a tervek szerint a két izlandi vendég mellett a Cowboyok francia rendezője, Thomas Bidegain is jelen lesz.

Macbeth
Macbeth

Szombaton 16 órakor a Kosok két alkotója (Grímur Hákonarson rendező és Gunnar Jónsson színész) a Fővárosi Állat- és Növénykertben stílszerűen örökbe fogad két rackajuhot, ezzel a gesztussal támogatva a magyar juhfajt. A Kosok egy izlandi testvérpárról szól, akik egy völgyben tenyésztenek egy olyan birkafajt, amelyet egy betegség támad meg, ezért fennmaradásuk veszélybe kerül; a két testvér negyven éve nem beszélt egymással, de most össze kell fogniuk, hogy megmentsék a birkáikat.

Kosok
Kosok

Az egyes előadásokra már elővételben vásárolhatók jegyek a Művész és az Uránia mozik honlapjain.

Mozinet