Hírek

Tíz filmmel tisztelegnek a százéves indiai filmgyártás előtt Budapesten

_the_lunchbox_2Tíz alkotás, köztük dráma, thriller és vígjáték is szerepel a százéves indai filmgyártást ünneplő budapesti filmfesztiválon, amelynek az Indiai Kulturális Központ és a Puskin mozi ad otthont február 7. és 16. között.

A mustrán nem csak hindi nyelvű filmeket vetítenek, hiszen az évente készülő mintegy ezer indiai filmnek csupán egyötöde hindi nyelven készülő “bollywoodi” alkotás.

A bemutatandó filmek között lesz például a dél-indiai telugu nyelven készült produkció, a Közép-India nyugati részén beszélt maráthí nyelven forgott film és a dél-indiai Kerala tartományban használt malajálam nyelven készült mozgókép is.

A fesztivál nyitónapján a Puskin moziban Ketan Mehta filmrendező 1986-os Csípős igazság (Mirch Masala) című drámáját vetítik, amely szokatlan nyíltsággal beszél a nők totális kiszolgáltatottságáról és alárendeltségéről.  

A programban szerepel a klasszikusnak számító, a nyugati nézők körében is sikerrel játszott Lángnyelvek (Sholay) című 1975-ös alkotás, amelyen generációk nőttek fel Indiában. A film két pitiáner bűnözőről, Dzséjről és Virúról szól, akik egy falut és annak környékét próbálják megvédeni a banditáktól.

Műsorra tűzik az indiai filmtörténet egyik legnagyobb kasszasikerét, Rádzsumar Hiráni rendező 3 félnótás (3 Idiots) című, 2009-ben készült vígjátékát is.

Február 9-én a Puskin moziban lesz látható A sztori (Kahaani) című 2012-es thriller, amely öt Filmfare elismerést nyert el. Szudzsoj Ghos alkotása a hindi filmipar “Oscar-díját” a legjobb színésznő, a legjobb rendezés és a legjobb operatőr kategóriájában is megkapta. A film érdekessége, hogy megkérdőjelezi az indiai nő hagyományos képét; egy olyan asszonyt mutat be, aki sikerrel manőverezik a férfiorientált indiai társadalomban.

A legújabb nemzetközi sikerfilmet, Az ezer ízű szerelem (The Lunchbox) című romantikus vígjátékot február 16-án, a fesztivál zárónapján vetítik az Indiai Kulturális Központban. A történet a mumbai ebédszállítókról, az úgynevezett dabbavallahokról szól. Mumbaiban több ezer dabbavallah dolgozik, sok köztük az írástudatlan, akik egy sajátos és bonyolult kódrendszer alapján találják meg a címeket a metropolisz labirintusában.

A programot három előadássorozat kíséri a Puskin moziban. Vajdovich Györgyi filmrészletekkel illusztrált előadásán a mai Bollywoodról és Ámir Husszain Khán színész-producernek, a hindi mozik egyik vezető egyéniségének szerepéről beszél. A másik két előadáson szó lesz a művészfilm és a populáris alkotások keveredéséről, valamint az indiai filmekben megjelenő modern és hagyományos női karakterekről – olvasható a tájékoztatóban.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com