Hírek

Ujabb fal, ami megrendítheti a világot

the-great-wall_image-1243x521Tadhg O’Sullivan ír filmrendező The Great Wall című dokumentumfilmjét augusztus 21-én mutatták be Dublinban, az Irish Film Institute (IFI) mozijában – írja az IFI honlapja.

A film Franz Kafka A kínai fal építése című elbeszélésén alapul, és megdöbbentő, elgondolkodtató és poétikus képekkel kerítéseket, falakat, elidegenedett nagyvárosi tereket és épületeket mutat be. A filmet 11 országban forgatták, így például Melilla, a marokkói spanyol enklávé határán, amelyet három méteres szögesdrótkerítéssel vettek körül, hogy megakadályozzák a Fekete-Afrikából érkező menekülteknek az EU területére való bejutását. Egy másik helyszín egy sívár kelet-európai laktanyaépület, ahol a menekültek sorsuk jobbra fordulását várják. A film megmutatja ezeknek az embereknek a reménytelenségét és egyszersmind kétségbeesett elszántságukat arra, hogy minden áron átjussanak a falakon  és kerítéseken.

A film nem klasszikus értelemben vett dokumentumfilm, inkább filmesszé Kafka szövegéhez. Az elbeszélés mondatain kívül más nem hangzik el a filmben, és a helyszíneket sem jelölik. A Kafka-elbeszélés az eredeti nyelven, németül hangzik el, az angol fordítás feliratokon olvasható. Ez is fokozza az elidegenítő hatást, megmutatva jelen világunk „kafkai” jellegét, a megkülönböztetés, a kirekesztés, a hatalom működésének személytelen mechanizmusát.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com