muzeumok_ejszakajaÉlőzene, kétnyelvű felolvasás, filmvetítés és kiállítás várja az érdeklődőket a budapesti ír nagykövetség által a szombati Múzeumok éjszakájára meghirdetett Utó-Bloomsday-n, a Ráday utcában lévő 2B Galériában.

A Bloom-napot világszerte június 16-án ünneplik annak apropóján, hogy James Joyce világhírű regénye, az Ulysses egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik Dublinban – idézte fel az MTI-nek csütörtökön Joó Marianna, a budapesti ír nagykövetség attaséja. Szombathelyen 1994 óta rendeznek Bloom-napot, mivel a regény főhősének, Leopold Bloomnak az édesapja a vasi megyeszékhelyről származik. A Bloom-napon, amelyet egyebek közt Triesztben, Pulában, Párizsban, Dublinban és az Egyesült Államok több területén is ünnepelnek, korabeli ruhákba öltöznek az irodalomkedvelők és felolvassák a legkedvesebb részleteiket az Ulyssesből. Joó Marianna szerint a budapesti ír nagykövetség 2013-ban gondolt először arra, hogy a fővárosi közönség számára is alkalmat kellene teremteni az ír irodalom egyik legnagyobb művének alaposabb megismerésére, méghozzá a Múzeumok éjszakájához igazítva.

Az immár harmadik alkalommal meghirdetett Utó-Bloomsday keretében a nagykövetség szombat délután várja az érdeklődőket a Ráday utca 47-ben lévő 2B Galériába, ahol a Greenfields zenekar előadásában csendülnek fel a regényben megemlített ír dallamok. Átadják a nagykövetség 2015. évi James Joyce-emlékérmét, amelyet az ír kultúra és maga James Joyce magyarországi népszerűsítéséért ítélnek oda. Idén egy olyan Magyarországon élő ír üzletember kapja a kitüntetést, aki sokat tesz a modern magyar képzőművészet és a pályakezdő alkotók támogatásáért.  Az idei Utó-Bloomsdayre is korabeli öltözékben várják a látogatókat és a legautentikusabb jelmezben érkezőket apró ajándéktárgyakkal jutalmazzák. A nagykövetség idén Roskó Gábort kérte fel arra, hogy készítsen egy Ulysses inspirálta faliképet, amely éppen szombatra fog elkészülni.

Hirdetés

Újdonság, hogy idén a szombathelyi Savaria Egyetem művészeti intézetének hallgatói egy – a teremtés toposzát bemutató – installációval érkeznek a galéria elé. A Bloomsday elengedhetetlen részét képező kétnyelvű felolvasáson az Átrium színház művészei Joyce A holtak című művének Frank McGuinness által dramatizált változatából és az Ulyssesből olvasnak fel részleteket. Az esti program részeként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ír oktatója, Michael McAteer professzor fog beszélni James Joyce és felesége, Nora Barnacle kapcsolatáról Pat Murphy Nóra című filmjének apropóján. A filmet – angol nyelven, magyar felirattal – le is vetítik a galériában. A program zárásaként ismét a Greenfields zenekar szórakoztatja a látogatókat.

 

, ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments