Hírek

Verzió 2015: A díjazottak

toto_es_novereiHaragonics Sára Szembenézés című filmje nyerte el a Zoom In Diákfilmverseny díjat. A legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek járó elismerést Alexandre Nanău Totó és nővérei című filmje kapta, míg közönségdíjjal Ayat Najafi Dalok senkiföldjéről című alkotását jutalmazták Budapesten a 12. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál vasárnapi zárónapján.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a szakmai zsűri döntése alapján Haragonics Sára Szembenézés című filmje nyerte el a fesztivál ezerdolláros Zoom In Diákfilmverseny díját. Mint írják, a zsűrit „lenyűgözte az a bátorság, amellyel a rendező egy nagyon személyes családi történetet felelevenítve néz szembe a kétség és a bűntudat kérdéseivel.” A film a múló időről és a szeretett anya elvesztéséről szól.

Dicséretben részesítette a zsűri a Kijev-Moszkva 2. című film rendezőjét, Elena Khorevát „a szereplőkkel kialakított bensőséges viszonyért, melynek köszönhetően a néző bepillantást nyer két város lakóinak életébe”.

A nemzetközi diákzsűri döntése alapján a legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek járó 100 ezer forintos elismeréssel Alexandre Nanau román-magyar-német koprodukcióban készült Totó és nővérei című filmjét jutalmazták, amely három roma gyermek zűrzavaros, nehéz életkörülményeit és élethelyzetét mutatja be.

A közönség voksai alapján a 100 ezer forintos közönségdíjat Ayat Najafi Dalok senkiföldjéről című politikai thrillere kapta. A tavaly készült alkotás „egy zenés utazás” iráni és francia énekesnőkkel Teherán és Párizs között.

Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programja a menekültkérdésre helyezte a hangsúlyt. A filmmustrán 39 ország 55 filmjét láthatta a közönség a Toldi, a Művész, a Cirko-Gejzír és a Kino mozikban.

A tájékoztató szerint a fesztivál küldetése kezdetektől fogva az, hogy a filmek segítségével megismertesse a nézőket távoli és kevésbé távoli „kultúrákkal, életekkel, és sorsokkal”.

„A november 13-án történt párizsi tragédia után talán még fontosabb a cél, hogy tegyünk egy békés világért, hogy óvjuk alapvető értékeinket, a minden embert megillető jogokat” – írták a szervezők.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com