Hírek

Világpremier: Stockholmban Az állampolgár

az_allampolgarAz állampolgár világpremierje november 13-án lesz a rendező Vranik Roland és alkotótársai személyes részvételével Stockholmban. A megrázó szerelmi- és menekülttörténet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi drámáit.

Nyilvánosságra hozták a szervezők a november 9-én kezdődő stockholmi nemzetközi filmfesztivál műsorát. Vranik Roland (Fekete kefe, Adás) új rendezése, Az állampolgár Észak-Európa vezető filmes seregszemléjének tavaly indított új versenyprogramjában lesz először látható, melybe mindössze hat vizionárius alkotás kapott meghívást. A filmek az Impact díjért versenyeznek, melyet a világhírű kínai képzőművész Ai Weiwei tervezett, és a trófea mellé a győztesnek 1 millió svéd korona jár, melyet a következő alkotására fordíthat.

Vranik Roland már első játékfilmjéért – Fekete kefe (2005) – elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje – Adás (2009) – nagy sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon. Az állampolgár forgatókönyvét Vranik Roland rendező és Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), a SZFE tanára közösen jegyzik.

A megrázó szerelmi- és menekülttörténet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi drámáit. Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake–Baly Marcelo), aki politikai okokból menekült Magyarországra, miután háborúban elvesztette az egész családját. Wilson már évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági), segít neki, a tanulás közben tanárnő és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyja a férjét, a családját és a fekete férfihez költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja a gyönyörű lányt, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Az állampolgár a Popfilm gyártásában készült, producere Fehér Károly. A film hazai bemutatója 2017. január 26-án lesz, a Mozinet forgalmazásában.

A 27. Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon számos világhírű filmes vesz részt, köztük Francis Ford Coppola, Ken Loach és Francois Ozon. A fesztivál meglepő és újszerű műfaji filmeket felvonultató Twilight Zone válogatásban Till Attila Tiszta szívvel című akcióvígjátéka lesz műsoron.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com