Értékelés: 7/10 Így értékelünk mi »


bridge_of_spies_2Bár az ügy kimenetele látszólag késélen táncol, a Kémek hídjában az amerikai értékek diadala valójában egy pillanatra sem kérdőjeleződik meg.

Steven Spielberg profizmusa simán megvásárolta a kritikusokat – a történelmi dráma műfajában pályája során végig otthonosan mozgott a rendező (Ryan közlegény megmentése, München, Schindler listája), most biztos kézzel, gazdag színekkel festi meg a hidegháborús környezetet és az évtizedekre elfeledett, igaz történeten alapuló csavaros fogolycserét is. Vagy mindez szemfényvesztés lenne csupán?

A Kémek hídja ideológiailag ravasz film. Fordulatos, izgalmas mozi, tele spielberges morális kérdéssel. A kalandos felszín alatt a két legfontosabb amerikai érték: a jogállamiság és a patriotizmus (látszat)konfliktusát mutatja be. A brooklyni ügyvéd, Donovan (Tom Hanks) szokatlan megbízást kap: egy elfogott szovjet kém (a remek Mark Rylance) védelmére jelölték ki. A hidegháborús paranoia viszont felerősítette az amerikai nacionalizmust, tehát a bíróság csak látszatvédelmet vár el tőle. Donovan ezzel szemben mélyen hisz az emberi jogokban, így lelkiismeretesen kiáll a festőként is tevékenykedő, szimpatikus kémért. A film második felében aztán két honfitársáért küzd, akik szovjet (illetve kelet-német) fogságban sínylődnek: a cím arra az akcióra utal, mely során az egyébként halálos ellenségek kicserélik egymással a foglyokat.

Hirdetés

bridgeofspiesÉrdekes, hogy a film első és második fele gyökeresen különbözik egymástól: a tárgyalótermi drámát hidegháborús kalandfilm követi. Az alkotók szándékosan törekedtek erre a hatásra, a két kontinensen (Amerikában és Európában) két különböző stáb forgatott: a színek, a hangulat, a dinamika is teljesen eltér. A tip-top amerikai ötvenes évek biztonsága után a frissen kettéválasztott Berlin jeges, kopott, veszélyes kulisszái aláhúzzák a film üzenetét: nem is kérdés, melyik világrend a nyerő.

„Nagyon amerikai” lenne a Kémek hídja? A patetikus zenei kíséret és néhány nevetségesen szentimentális fordulat ezt támasztja alá. A film ravaszsága viszont abban áll, hogy egyszerre leplezi le és élteti ezt az amerikaiságot. A jogállamiság és patriotizmus konfliktusának felvillantásával jelzi az amerikai közgondolkodás visszásságát, végeredményben mégis győz az átlagemberből lett hős, aki egyesíti magában a két oldalt: Donovan természetesen túljár az NDK (egy állam, ami „nem is létezik”) és a Szovjetunió eszén, miközben végig igyekszik törvényes maradni.

kemek_hidja_bridge_of_spiesIdén már láthattuk a hidegháborút vígjátékként (Az U.N.C.L.E embere) – érdekes, hogy az egyik kulcshelyszín ott is a korszak szimbólumává vált Berlin volt. Most a szembenálló felek kényszerű együttműködése drámában ismétlődik meg. A Kémek hídja mégsem Spielberg könnyes eposzaira hajaz, sokkal inkább az Indiana Jones filmekre, hiszen tele van könnyedséggel és humorral; persze ez nem meglepő, tudván, hogy a forgatókönyvet a Coen-testvérek írták. Tom Hanks szájába kiugróan szellemes mondatokat adtak, azaz hősünk nem elég, hogy humanista, törvénytisztelő és patrióta, még humora is van. A Kémek hídja tehát minőségi szórakozás: egyszerre elégíti ki a történelemkedvelőket, a drámára éhezőket és a Spielberg-Hanks kettős rajongóit. Spielberg mindent elért már, amiről egy filmrendező álmodhat – jó érzés látni, hogy ennek ellenére sem dől hátra, dolgozik tovább, s keze alól továbbra is tisztes művek kerülnek ki.

Adatlap

Kémek hídja
/Bridge of Spies/

színes, magyarul beszélő, amerikai dráma, 142 perc, 2015 (12)

rendező: Steven Spielberg
forgatókönyvíró: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
operatőr: Janusz Kaminski
zene: Thomas Newman
producer: Marc Platt, Steven Spielberg
vágó: Michael Kahn

szereplő(k):
Tom Hanks (James Donovan)
Amy Ryan (Mary Donovan)
Billy Magnussen (Doug Forrester)
Alan Alda (Thomas Watters)
Austin Stowell (Francis Gary Powers)
Eve Hewson (Carol Donovan)
Domenick Lombardozzi (Blasco)
Mark Rylance (Rudolf Abel)
Sebastian Koch (Wolfgang Vogel)
Michael Gaston  (Williams)
Peter McRobbie (Allen Dulles)

IMDb

Mafab

, , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments