Értékelés: 5/10 Így értékelünk mi »


Norm-Of-The-NorthA legkisebbeket megcélzó Norm, az északi hiába is próbálta, nem tudta kimaxolni a cukiságfaktort, de legalább értelmes üzenetet ad át a gyerekeknek.

Trevor Wall a Sabrina, a tiniboszorkánnyal azt már megmutatta, hogy ért a tinédzserek nyelvén, most az eggyel fiatalabb korosztálynak rendezett filmet. Kötve hiszem, hogy a Norm, az északi a sorozathoz hasonló népszerűségre tudna szert tenni, mert sem a kicsikre, sem az őket kísérő szülőkre nincs kellő tekintettel. A történet szerint Norm (Rob Schneider), az Északi-sark leendő királya nem éppen szokványos figura: a vadászat nem megy éppen neki, de folyékonyan beszél az emberek nyelvén, és a riszálásban is kenterbe veri a vadállatokat. Amikor egy mindenre elszánt ingatlan mágnás (Ken Jeong) – az egyetlen igazán szellemesen megjelenített karakter – az állatok élőhelyét fenyegeti, Normot mindenki kineveti – így egyedül, csak néhány lemminggel az oldalán kénytelen elindulni New Yorkba, hogy megállítsa a gonosztevőt.

A plottal nincs baj, az üzenet pedig egyenesen üdvözlendő. A forgatókönyvért felelős Jack Donaldson és Derek Elliott nemcsak a környezetvédelem mellett áll ki, de kifejezetten támogatja a kicsiket abban is, hogy higgyenek magukban, és még akkor is kitartsanak, amikor szembe kell menni a tömeggel. Ez az üzenet a lehető legjobb, amit az utóbbi időben láttam – pláne olyan animációk után, amiknél komolyan megkérdőjelezendő, hogy megnézetésükkel mit is tanítunk a gyerekeknek. A gond egyértelműen a tálalással van. Mert ahhoz, hogy ezek az igencsak megszívlelendő gondolatok gyökeret ereszthessenek a kicsikben, nem árt, ha az, amit látunk, szerethető. Márpedig ezen a téren a Norm, az északi komoly hiányosságokat szenved.

Hirdetés

A cukivideók piacán a jegesmedvék biztosan dobogósok a macskák és a pingvinek mellett – éppen emiatt nem is értem, hogy lett Normból alapvetően idegesítő mackó, akivel csak hosszas győzködés után sikerült azonosulnom a film végére. Az alkotók szerettek volna biztosra menni, és egy sereg lemminggel próbálták erősíteni a szívlágyítók csapatát – újra csak kudarcot vallva. A minyonokat idéző, de azoktól fényévekre járó szőrös apróságok csak elvétve húzzák mosolyra a szánk; az esetek többségében – különösen az időről időre visszatérő fingműsorral – inkább csak az értetlenségünket fokozzák. A kihagyott ziccerek egész tárházát vonultatja fel a film, ami nem is tudott igazán nagyágyúkat megnyerni magának. Sokat elárul, hogy Normnak Rob Schneider kölcsönzi a hangját – bár szinkronnal láttam a filmet, mégis el tudom képzelni, hogy az eredeti hang sem javíthatott az élményen… Kár ezért, az IMDb-n egészen botrányos értékelést kapott filmért, mert egy kicsivel szerethetőbb karakterekkel nagyon sokat adhatott volna az ifjú nézőknek – így azonban valószínűleg egyenesen a süllyesztőben fog landolni.

Adatlap

Norm, az északi (Norm, of the North)
magyarul beszélő, amerikai-indiai családi animációs film, 86 perc, 2016

rendező: Trevor Wall
forgatókönyvíró: Jack Donaldson, Derek Elliott
zene: Stephen McKeon
producer: Nicolas Atlan

szereplők:
Rob Schneider (Norm hangja)
Heather Graham (Vera hangja)
Bill Nighy (Socrates hangja)
Ken Jeong (Mr. Greene hangja)
Zachary Gordon (Norm Cub hangja)
Colm Meaney (Nagyapa hangja)
Loretta Devine (Tamecia hangja)

 

szinkronhangok:
Kálid Artúr
Ruttkay Laura
Végh Péter
Kocsis Mariann

IMDb
Mafab

, , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments