Értékelés: 7/10 Így értékelünk mi »


Blake-467Mit tennél, ha nem öregednél többet? Valószínűleg sokkal értelmesebb életet élnél, mint Adaline, akinek csak a menekülésre futja. Ennek ellenére is megszeretjük az Adaline varázslatos élete örök ifjú hölgyét – de valószínűleg csak azért, mert a szuperbájos Blake Lively alakítja.

Adaline-nal (Blake Lively) egy balesetet követően megáll az idő, elpereg mellette egy évszázad, megöregednek a szerettei, ő pedig csak nem öregszik. Egész életében menekül – mígnem beleszeret Ellisbe (Michiel Huisman). Arra azonban nincs felkészülve, hogy találkoznia kell a férfi apjával (Harrison Ford), akinek a kedvéért már egyszer majdnem lemondott az örökös futásról…

Romantika a köbön, a legklasszikusabb, már-már csöpögős fajtából. Ha lenne olyan műfaj, hogy téli-estékre-kakaóval, az Adaline varázslatos élete kiemelkedő mintapéldánya lehetne. Annak ellenére – vagy talán éppen amiatt – melengeti meg az ember szívét, hogy a giccs küszöbén egyensúlyoz, talán itt-ott már át is lendül a még kellemes határán. Blake Lively-nak azonban sok mindent megbocsát az ember: nem a szépsége, hanem a bája az, ami rabul ejti a női nézőket is – törékenysége, kortalan fénye átszövi a film minden kockáját. S mielőtt azt hinnénk, ez csupán a színésznő helyes arcocskájából fakad, fontos tisztázni, hogy ez bizony az alakítása. Adaline a kortalan, ő az, aki fiatal vonásai mögött egy évszázad bölcsességével tekint ránk. A film remekül játszik a főhősnő karakterével, szokszor láttatja a mellette feltűnő férfiakat kisfiúként, s megjelenését is egyfajta időtlen eleganciával jellemzi.

Hirdetés

age_a_0Blake Lively-hoz remek játszótársak szegődtek, Harrison Ford nem egyszer bizonyította már, hogy nem áll távol tőle a romantika (Dolgozó lány, Sabrina, Ébredj velünk), Michiel Huisman pedig végre a Trónok harca és a Vadon epizódszerepei után valódi játékteret kapott, amivel élni is tudott.

Sajnos a film azonban nem tud élni a téma adta lehetőségekkel, nem tesz fel kérdéseket, nem gondolkozik – bennem például annyiszor felötlött, mégis mit tud kezdeni egy 100 éves nő egy 30 éves pasival? miért hordja a haját 70 év után is a negyvenes évek stílusában? –, csak a melodrámára fókuszál – és arra, hogy a kellő frissességet a narrációval adja meg. A filmet folyamatosan kommentálja a mesélő, hogy érdekes, új ízekkel töltse meg. Gondolnátok, hogy az Adaline varázslatos élete egy sci-fi? Bizony az, komoly tudományos magyarázattal szolgál ugyanis mindarra, amit látunk a vásznon. Sajnos azonban sem a narráció, sem a sci-fi vonal nem teljesedik ki, s így némileg gyökértelenül hat az egyébként teljességgel klasszikus filmben – amit azonban még így is lehet szeretni.

 

Adatlap

Adaline varázslatos élete (The Age of Adaline)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 110 perc, 2015 (12)

rendező: Lee Toland Krieger
forgatókönyvíró: J. Mills Goodloe, Salvador Paskowitz
operatőr: David Lanzenberg
zene: Rob Simonsen
producer: Sidney Kimmel, Gary Lucchesi, Tom Rosenberg
vágó: Melissa Kent

szereplők:
Blake Lively (Adaline)
Harrison Ford (William)
Ellen Burstyn (Flemming)
Michiel Huisman (Ellis Jones)
Amanda Crew (Kiki)
Richard Harmon (Tony)
Kathy Baker (Kathy Jones)
Anjali Jay (Cora)

IMDb
Mafab

, , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments