Értékelés: 8/10 Így értékelünk mi »


89471-A-kem-Spy-akcio-vigjatek-Melissa-McCarthy-foszereplesevelAmikor a forgalmazó az idei nyár vígjátékának aposztrofálja A kémet, nem túloz – Paul Feig ügynökösdije igazi térdcsapkodós szórakozás, ahol a parodisztikus elemek, a szituációs poénok és a jellemkomikum egy tökéletesen vicces elegyben találkoznak.

Paul Feig berendezkedett a női filmekre, jó pár év tévézés után a Koszorúslányokkal dobott először nagyot, ahol rá is talált Melissa McCarthyra, akitől aztán már nem is volt hajlandó többet elszakadni. A Női szervekben McCarthy-nak még olcsó poénok jutottak, de A kém forgatókönyvét már Feig jegyzi, így kedvenc színésznőjének végre méltó humort tudott adni a szájába. Ez a film egyik legnagyobb erénye, hogy az alkotók értik a viccet, és abból csinálnak azt, ami arra valóban érdemes. A film egyáltalán nem finomkodik, de mégsem lesz alpári, hanem jó arányérzékkel lavíroz a kémfilm sablonok kifigurázása, a McCarthy alkatából fakadó viccek vagy a szimpla szitkom elemek között.

Susan Cooper (Melissa McCarthy) a CIA elemzőjeként az irodából segíti a nagyok terepmunkáját. Amikor imádatának tárgyát, Bradley Fine-t (Jude Law) elteszik láb alól, és a többi kém életét is veszély fenyegeti, az ügynökség kénytelen bedobni az aktakukacot. A nyughatatlan Rick Ford (Jason Statham) nem veszi jó néven, hogy valaki az állására pályázik, ezért mindig ott kotnyeleskedik, ahol nem kéne. Végül a furcsa páros – talán senkit nem fog spoilerként érni az információ – számos kaland után csak lefüleli a maffavezér kegyetlen lányát (Morena Baccarin).

Hirdetés

maxresdefault_2Feig ügyesen érez rá, hogy két férfi főszereplőt is mozgasson: Jude Law a tipikus James Bond féle ügynököt hozza, aki sima modorával nevettet, míg Jason Statham önmaga korábbi szerepeinek önirónikus paródiáját adva egy többet erővel, mint ésszal figurát alakít. Mindketten sziporkáznak, a prímet azonban mégiscsak McCarthy viszi, aki egyszemélyben is megoldaná a filmet – ha kéne. Nincs szükség azonban ilyesmire, mindenki tudja a dolgát, mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, ahogy a színésznő remekel. Egyszerűen imádnivaló, ahogy vicces csinál saját magából – miközben azt is képes felvillantani, hogy legyen bárhány kiló is, ezzel a személyiséggel nőként is képes bárkit levenni a lábáról.

A magyarok számára a film tartogat még egy érdekességet, hogy idehaza forgott – talán mindenki emlékszik Zimány Linda kis kalandjára Jude Law-val. Az is mókás, hogyan lesz az Operából római kaszinó, de mégiscsak az a legklasszabb, amikor végre székes fővárosunk önnön magaként díszeleghet: többek között a Gresham Palota és a Balaton is teljes pompájában csillog. Ez persze csak némi plusz a hazai nézőknek – de A kém enélkül is nagyon klassz kis film.

Adatlap

A kém (Spy)
színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 120 perc, 2015 (16)

rendező: Paul Feig
forgatókönyvíró: Paul Feig
operatőr: Robert D. Yeoman
zene: Theodore Shapiro
producer: Peter Chernin, Paul Feig, Jessie Henderson, Jenno Topping
vágó: Mellissa Bretherton, Brent White

szereplők:
Melissa McCarthy (Susan Cooper)
Jude Law (Bradley Fine)
Jason Statham (Rick Ford)
Morena Baccarin (Karen Walker)
Rose Byrne (Raina Boyanov)
Allison Janney (Elaine Crocker)
Bobby Cannavale (De Luca)
50 Cent (50 Cent)
Miranda Hart (Nancy)
Will Yun Lee (Timothy Cress)
Carlos Ponce (Ryan)
Peter Serafinowicz
Zach Woods

IMDb
Mafab

, , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments