Értékelés: 7/10 Így értékelünk mi »


az-ehezok-viadala-a-kivalasztott-2_screenshot_20150609195813_2_nfhÚjabb fiatal felnőtteknek szóló széria ért véget tisztességgel: Az Éhezők Viadala – A kiválasztott 2. meglepetéssekkel ugyan nem szolgál, de rendkívül látványos és keserédes fináléjával az elvárásoknak meg tud felelni. 

A fiatal felnőtteket megszólító, úgy nevezett young adult irodalom az utóbbi években virágkorát éli. Az Alkonyat saga indította a lázat, ami aztán számos olyan sikeres franchise születésénél bábáskodott, mint az egytől egyik mozis adaptációt is megérő A beavatott, Az útvesztő vagy a Csontváros. Az egyik legfontosabb követő Suzanne Collins amerikai szerzőnő trilógiája lett, mely bár számos ismerős elemet hordozott, mégis olyan eleggyé tudott lenni, ami szintén szélesvásznat követelt magának.

Az adaptáció nem maradt el a várakozásoktól, a Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson főszereplésével készített Az Éhezők Viadala hatalmas siker lett, így a folytatás nem is lehetett kérdés. Most megérkezett a filmszínházakban természetesen négy részesre bővült trilógia befejező epizódja, mely a még-több-még-jobb elvét szem előtt tartva lett színes-szagos finálé.

Hirdetés

az-ehezok-viadala-a-kivalasztott-befejezo-resz-3Ott vesszük fel a szálat, ahol A kiválasztott 1. része végén letettük: Peetát (Josh Hutcherson) a Kapitólium arra kondícionálta, hogy Katniss (Jennifer Lawrence) gyilkosa legyen – szerencsére nem sok sikerrel. Az Alma Coin (Julianne Moore) vezette 13. körzet egyesíti az ellenállást, és együttes erővel Snow elnök (Donald Sutherland) ellen vonul. A kérdés, milyen árat kell fizetni a békéért, és hogy a szép új világ vajon jobb lehet-e a réginél.

A háborús helyzet mögött morális dilemmák tömegét vonultatja fel az előző részben már összeszokott alkotópáros, Danny Strong forgatókönyvíró és Francis Lawrence rendező – sajnos pont egy young adult regény összetettségének szintjén. Hogy mi a helyes és mi a helytelen? Valójában egy percig sem kérdés, mégis a film úgy fogalmazza meg ezeket a kétségeket, mintha valóban el kellene rajtuk gondolkodni. Gale-nek (Liam Hemsworth) jut a cél szentesíti az eszközt, Coin elnöknek a szemet szemért, Plutarch (Philip Seymour Hoffman) személyében pedig a ne ítélj, hogy ne ítéltess elve kerül mérlegre. Mindenki megmérettetik, s aki könnyűnek találtatik, szerencsére meg is kapja méltó büntetését – az elmúlt részeket látva azonban a happy end nem lehet, és nem is hangos. Komoly árat fizet Katniss és Peeta a boldogságért – amit az alkotók egy igencsak geil és teljesen felesleges festménnyel nyomatékosítanak az utolsó jelenetben. Ettől a túlkapástól eltekintve azonban Az Éhezők Viadala – A kiválasztott 2. részének sikerült a jó ízlés határain belül maradni, szerencsére a tiniromantikus hevület csak épp annyira szövi át az eseményeket, ami még a többségnek elbírható.letoltes-1_zwsmA film egyértelműen legerősebb eleme a casting: a megannyi remek alakítás mellett a bravúr Jennifer Lawrence-é, aki sokadjára is bizonyította, hogy nem véletlenül generációjának egyik legelismertebb színésznője. Sajnos, szintén korosztályának egyik legígéretesebb tehetsége, Josh Hutcherson ebben a részben nem kapott mellette kellő kibontakozási lehetőséget – és ez ezúttal Katniss és Peeta kapcsolatának alakulását illetően is hiányjeleket hagy a nézőben. Itt vérzik el leginkább a film: miközben A kiválasztott második része bámulatos részletességgel dolgozza ki a panemi tereket és akciókat, igencsak nagyvonalúan bánik a szereplők kapcsolatrendszerével. Amíg a kvadrológia első két része még árnyaltan volt képes beszélni Katniss, Peeta és Gale szerelmi háromszögéről, addig a finisben a valódi motivációk helyét sémák és látszatmegoldások veszik át. Szerencsére ez nem fog meglátszani a kasszánál…

Adatlap

Az Éhezők Viadala – A kiválasztott befejező rész (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2)
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 136 perc, 2015 (16)

rendező: Francis Lawrence
író: Suzanne Collins
forgatókönyvíró: Danny Strong
zeneszerző: James Newton Howard
operatőr: Jo Willems
producer: Nina Jacobson, Jon Kilik
vágó: Alan Edward Bell, Mark Yoshikawa

szereplők:
Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen)
Josh Hutcherson (Peeta Mellark)
Liam Hemsworth (Gale Hawthorne)
Woody Harrelson (Haymitch Abernathy)
Elizabeth Banks (Effie Trinkett)
Donald Sutherland (Snow elnök)
Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee)
Stanley Tucci (Caesar Flickerman)
Sam Claflin (Finnick Odair)
Julianne Moore (Alma Coin)
Jeffrey Wright (Beetee)
Willow Shields (Primrose Everdeen)
Mahershala Ali (Boggs)
Robert Knepper (Antonius)
Jena Malone (Johanna Mason)

szinkronhang:
Földes Eszter (Katniss Everdeen)
Szatory Dávid (Peeta Mellark)
Fehér Tibor (Gale Hawthorne)
Stohl András (Haymitch Abernathy)
Csere Ágnes (Effie Trinket)
Fodor Tamás (Snow elnök)
Epres Attila (Plutarch Heavensbee)
Kulka János (Caesar Flickerman)
Dévai Balázs (Finnick Odair)
Fehér Anna (Alma Coin elnök)
Anger Zsolt (Beetee)
Nyáry Liza (Primrose Everdeen)
Welker Gábor (Boggs)
Tarján Péter (Antonius)

IMDb
Mafab

, , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments