Értékelés: 8/10 Így értékelünk mi »

Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts FilmKisiskolás szerelem az ember leghűségesebb barátjának közvetítésével – hálás téma pláne a karácsony közeledtével. A Snoopy mérhetetlen sok szeretetet sugároz magából, így lesz igazi békebeli filmélmény.

Nem mondanám, hogy kitörő lelkesedéssel fogadtam hírt, hogy egész estés animációt készítenek Snoopyról. Baljós árnyként lebegett a szemem előtt másik kedvenc képsor-karakterem, Garfield egy évtizeddel ezelőtti meggyalázása. A korábbi sikeres rajzfilmek és musicalek ellenére is úgy éreztem, sokkal valószínűbb, hogy valami olyasmi történik gyerekkorom egyik legkedveltebb figurájával, ami majd sokakat megérint, engem viszont eltaszít az egész közegtől, ezáltal a fiatalságomtól – mint ahogy az az említett kövér vörös macskával is megesett. Nos a Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts Filmnél már az első néhány képkocka után éreztem, itt nem ez fog történni. Sőt.

Hirdetés

Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts FilmAzonnal kiderült, hogy az alkotók mély tisztelettel nyúltak az eredetit rajzoló Charles M. Schulz képi világához: míg például a hópelyhek a legszebb és legkidolgozottabb számítógépes munkák közé tartoznak, bizonyos karaktereket, pontosabb azok egyes ikonikus vonásait (Charlie Brown hajtincsét, Peppermint Patty orrát vagy sokszor magát Snoopyt is) a múlt századi képregényes rajzokból szinte változatlanul beemelték. Még ennél is örömtelibb volt látni, hogy a hagyományos technológiával készült mesék játékossága tökéletesen elegyedett a modern technika nagy vívmányával, a minden képzeletet felülmúló képélességgel és a harmadik dimenzióval. Ettől még nem lett olyan, mint a Dínó tesó, ahol a címszereplő őshüllő konkrétan gagyinak hat. Nem, az animáció tekintetében a Snoopy tökéletes: hagyománytisztelő és mégis úttörő.

Ehhez egy egészen szerethető történet készült. Charlie Brown osztályába a tél közepén érkezik egy új lány, aki azonnal rabul ejti hősünk szívét. A két lábon járó szerencsétlenség mindent megtesz, hogy saját magán túllépve elnyerje kiszemeltje szívét. Hűséges ebtársa eközben a Vörös Báróval vívja képzeletbeli csatáját a felhők felett, amelynek tétje szintén egy nő (pontosabban egy szuka).

Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts FilmSnoopy az első 3D-s számítógépes animációjában olyan, mint a Motkány a Jégkorszakban: saját története alapvetően független a főszáltól, csak egy-egy ponton avatkozik be, aranyos módon csak akkor, amikor már megunja gazdája teketóriázását. Persze itt sincsenek véletlenek, a két mese készítője ugyanaz a cég (Blue Sky Studio), a forgatókönyvet viszont nem ők, hanem Charles Schulz fia és unokája írta – együttműködésük ragyogó gyümölcse lett a Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts Film.

A kellemes filmélmény leginkább a legutóbbi karácsonyi Snoopy-rajzfilmre hasonlít, a Snoopy és a karácsonyra hasonlít. Ahogy abban is, most is arra a tanulságra tanít a mese, hogy a jószívű, de esetlen és szerencsétlen főhősnek végül igaza lesz. Bár ez nem feltétlenül egy modern tanulság (sőt), a célközönség, tehát a legkisebbek számára, remekül befogadható. Nekem mégis az volt az érzésem, hogy körüllengi az egészet egyfajta múlt századi életérzés. Nosztalgiára viszont emiatt is tökéletes volt a Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts Film, maradandó hatást viszont nem hagyott bennem. Nagy kérdés, hogy ez egyáltalán elvárható-e egy gyerekmesétől.

Adatlap

Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film (Peanuts)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 92 perc, 2015

rendező: Steve Martino
író: Charles M. Schulz
forgatókönyvíró: Bryan Schulz, Craig Schulz, Cornelius Uliano
zeneszerző: Christophe Beck
operatőr: Renato Falcao
producer: Paul Feig, Bryan Schulz, Craig Schulz, Michael J. Travers, Cornelius Uliano
vágó: Ellen Keneshea

szereplők:
Bill Melendez (Snoopy/Woodstock hangja)
Noah Schnapp (Charlie Brown hangja)
Trombone Shorty (Miss Othmar / Mrs. Little Red-Haired Girl hangja)
Rebecca Bloom (Marcie hangja)
Anastasia Bredikhina (Patty hangja)
Francesca Capaldi (The Little Red-Haired Girl / Frieda hangja)
Kristin Chenoweth (Fifi hangja)
Alexander Garfin (Linus hangja)
Noah Johnston (Schroeder hangja)
Hadley Belle Miller (Lucy hangja)

IMDb
Mafab
www.peanutsmovie.com

, , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments