, , + 18 címke

Értékelés: 9/10 Így értékelünk mi »


Szüleink szexuális neurózisai (Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern) 2015, rendező: Stina WerenfelsA Szüleink szexuális neurózisai azon filmek sorába illeszthető, amelyek spontaneitásukkal és merészségükkel hoznak zavarba leginkább, így válik az utóbbi időben igencsak elhasznált coming-of-age műfaj különleges és úttörő darabjává.

A Szüleink szexuális neurózisai, vagy eredeti címén Dora éppen ezért tipikusan az a film, aminek nem szabad utána olvasni, mielőtt megnézed! Így ugyanis elvesznek a meglepetések, a hirtelen jövő, meghökkentő jelentések és felismerések, a fájdalmas együttérzések és zavart felnevetések, amelyek a film igazi varázsát adják. Ezt tiszteletben tartva igyekszem minél kevesebb tartalmi információt elárulni a filmről, a film lényege szerencsére nem is a sztoriban, hanem a hozzáállásban és a hangulatában keresendő.

Hirdetés

Pedig önmagában a Dora története nem új keletű, az elbeszélés lényegi vázát a svájci rendező a szintén svájci próza- és drámaíró Lukas Bärfuss 2003-ban bemutatott, azonos című botrányos színházi darabjából kölcsönözte. Dora (Victoria Schulz) más, mint a többiek, és másságában csodálatos: elragadó, csupaszív az éppen 18. életévét betöltő lány, akinek egyetlen vágya az, hogy olyan legyen, mint a többiek. „Nem akarok fogyatékos lenni” – fakad ki egy este Dora, aminek következtében anyja döntő lépésre jut: többé nincsenek pirulák, hagyja, hogy az eddig félálomban élő lánya felébredjen, körbenézzen és megismerje a körülötte lévő világot.

Szüleink szexuális neurózisai (Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern) 2015, rendező: Stina Werenfels

Ettől a ponttól a film akár egy átlagos felnőtté válás történet is lehetne, azonban Dora, a megszokottól eltérő személyisége és világlátása minden, ebben a műfajban természetes eseményt – a szexualitás, ezáltal önmaga szexualitásának megismerése; privát és társadalmi szférák határainak feszegetése; eddig ismeretlen érzelmek megélése – kiemel megszokott közegéből, a résztvevőket szembesíti, és társadalmi-szociális, de legfőképp erkölcsi felelősségre vonja őket.

A film a történetben lévő csavart – tudniillik, hogy a főszereplő kivételes személyiséggel való felruházása egyet jelent egy az elvárásainknak teljes mértékben ellentmondó helyzettel – a főszereplő Dorát alakító Victoria Schulz rendkívül hiteles játékával teszi teljessé. Dora személyisége a színésznő által válik kérlelhetetlenül számonkérővé: egyenesen a szemünkbe néz, és kikényszeríti a kényelmetlen önanalízist.

De ne gondoljuk, hogy humor nélküli a film. Habár ebben a tekintetben nem vetekedhet a VAN házi magyar tejfölös poénjéval vagy az Amerikai pite klasszik jeleneteivel, és az Utóélet abszurditását sem itt kell keresni. Mégis sugárzik az életörömtől és életigenléstől a film, amelyet komolyságával párhuzamba állítva értékelünk igazán.

Szüleink szexuális neurózisai (Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern) 2015, rendező: Stina Werenfels

A Dorában az is figyelemreméltó, hogy nem félt hozzányúlni a nyersanyaghoz, az átvett történetet kicsit át is írta, és az adaptáció során a film formanyelvével dolgozik. Dora mássága ott van az esetlen és esetleges kameramozgásokban, a nyílt testi ábrázolásban és a mindennapokban észre nem vehető részletek megmutatásában.

Mindeközben olyan kemény önfeltárás zajlik a film másfél órája alatt, amivel ritkán találkozunk. Anyai irigység, megbánt döntések és megbocsáthatatlan szavak, és mégis minden megy tovább…mert ilyen az élet.

Adatlap

Szüleink szexuális neurózisai (Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern)
színes, feliratos, svájci-német romantikus dráma, 90 perc, 2015

rendező: Stina Werenfels
forgatókönyvíró: Stina Werenfels, Boris Treyer, Lukas Bärfuss
operatőr: Lukas Strebel
zene: Peter Scherer
producer: Karin Koch Samir
vágó: Jann Anderegg

szereplők:
Victoria Schulz (Dóra)
Jenny Schily (Kristin)
Lars Eidinger (Peter)
Urs Jucker (Felix)
Dennis Oestreich

IMDb
Mafab

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments