Értékelés: 6/10 Így értékelünk mi »


is-pixels-the-live-action-futurama-movie-space-invaders-in-the-pixels-movie-trailer-321814Adam Sandler, Josh Gad, Kevin James? Csoda, hogy az ember aggódik? Szerencsére a másik oldalon olyan nevek adnak okot a reményre, mint Chris Columbus, Michelle Monaghan és Peter Dinklage – ezúttal végül feléjük dől a mérleg, mert a Pixel minden előzetes félelem ellenére szórakoztató családi mozidélután.

Patrick Jean 2011-es Annecy-fődíjas Pixels című, alig két és fél perces szösszenete indította el az alkotók fantáziáját, mi lenne, ha a videójáték őskorából ismert figurák, Tetris és Pac-Man nekimennének a világunknak. Míg a kisfilmben egy kiszuperált tévéből érkeznek a támadók, a Pixelben már egy földönkívüli nemzet szánja megelőző támadásnak Donkey Kong rászabadítását a világra. Az elnök (Kevin James) gyerekkori haverját, Sam Brennert (Adam Sandler), a nyolcvanas évek videojáték világbajnokságának örök másodikját hívja segítségül a pixelellenség ellen. Természetesen hamar előkerül a régi brancs többi tagja is: Ludlow (Josh Gad) és a világbajnok Eddie (Peter Dinklage) a katonasággal karöltve vág vissza az idegeneknek. Persze az egyenruhások között akad egy csinoska is (Michelle Monaghan), aki persze hősünk szívét is meghódítja.

Pixels-2Bár elsőre a sztori bonyolultnak festhet, ennél egyszerűbb már nem is lehetne. Az idegenek elég irracionálisak, a katonaság, mint a bot, a motiváció és az ok okozat egy lapozgatós mesekönyv szintjén mozog. Az alkotók még a látszatát sem akarják kelteni, hogy komoly erőfeszítéseket tettek volna egy bonyolult forgatókönyv megírására – az Adam Sandler által is erősített írógárda a szükséges minimum lécét akarta és tudta megugrani. A lényeg egész máshol van: a humor viszi hátán a filmet – nemcsak poénok, de a látvány szintjén is. Bár a legjobb poénokat – mint például a város mint Tetris pálya – már a kisfilm elsütötte, a szellemes képek a szélesvásznon valószínűleg sokadjára is jól festenek majd. A film másik nagy erőssége a nosztalgiafaktor – aki egy percig is volt gyerek a nyolcvanas években, garantáltan van egy-két videojátékos emléke.

Hirdetés

Chris Columbus a Harry Potter és az Éjszaka a múzeumban sorozatnak köszönhetően már nagy gyakorlatot szerzett a színes-szagos szórakoztatás terén – most sem okoz nekünk csalódást. Remek csapatot verbuvált, Peter Tyrion’ Dinklage megint nem tud nem zseniális lenni, neki még ez az idétlenkedés is jól áll. Kevin Jamesnek szintén a nagy nevettetők között a helye, mindig szerethető – a gyenge láncszem megint csak Adam Sandler. Sandler évekkel ezelőtt magára öltötte a jól ismert karaktert, amit tucatnyi filmben vonultatott fel – mint egy elhordott tréning naci: bár mackónadrágba még a boltba se ajánlatos lemenni, újkorában szódával azért elment, ma azonban már kiült a segge és bolyhos az anyaga is. A film minden pillanatáról az süt, hogy már Sandler maga is unja ezt az egyébként alapvetően szimpatikus figurát – ez az, ami miatt a Pixel sem tud nagyra nőni: Sandler középszerűsége visszahúzza ugyanis.

Adatlap

Pixel (Pixels)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi vígjáték, 106 perc, 2015

rendező: Chris Columbus
forgatókönyvíró: Timothy Dowling, Tim Herlihy, Patrick Jean, Adam Sandler
operatőr: Amir Mokri
producer: Michael Barnathan, Chris Columbus, Allen Covert, Mark Radcliffe, Adam Sandler

szereplők:
Adam Sandler (Sam Brenner)
Peter Dinklage (Eddie Plant)
Michelle Monaghan (Violet Van Patten)
Josh Gad (Ludlow Lamonsoff)
Kevin James (Will Cooper)
Brian Cox (Porter admirális)

szinkronhangok:
Csőre Gábor (Sam Brenner)
Láng Balázs (Eddie Plant)
Németh Borbála (Violet Van Patten)
Elek Ferenc (Ludlow Lamonsoff)
Holl Nándor (Will Cooper)
Faragó András (Porter admirális)

IMDb
Mafab

, , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments