Értékelés: 9/10 Így értékelünk mi »


kis herceg_1Hozzánk is elérkezett hát Antoine de Saint-Exupéry varázslatos meséje, melyen generációk sora nőtt fel. A mesét nézve elmondhatjuk: a kis herceg nem csak a rókáját – de minket is megszelídített, és csak azt tudjuk tanácsolni: ti is hagyjátok magatokat, nem bánjátok meg……

„Szerettem az ügyetlenségéért, költői allűrjeiért, azért, mert behemót külseje érzékeny lelket takart. Fél kézzel felemelte a legnehezebb súlyokat, ugyanakkor a legvékonyabb papírból is képes volt kis repülőket hajtogatni, amiket aztán a teraszról röpített az égbe, a szomszédos házakra…” – így emlékezik férjére Consuelo de Saint-Exupéry az emlékirataiban. Épp egy ilyen papírrepülő száll be az öreg pilóta (Jeff Bridges) ódon házából a szomszédban lakó kislány (Mackenzie Foy) asztalára is, hogy a papírra kézzel írt történet egyszer csak megelevenedjen a szemünk előtt. Így kezdődik Antoine de Saint-Exupéry felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló világhírű történetének animációs változata, azé a varázslatos meséé, amelyet 250 nyelvre fordítottak le, és a könyv 150 millió példányban kelt el a világon, emberek millióinak kedvenc olvasmányául szolgálva.

A film a gyermeki létből a felnőttek világába való átlépésről, a felnőtté válásról és az élet igazi értelmének kereséséről szól, kicsit bonyolultabb módon, miként azt az eredeti meséből ismerjük. Az amerikai filmrendező Mark Osborne a bolygójáról rózsája (Marion Cotillard) elől elmenekülő kisfiú kalandjait kerettörténetbe ágyazza, melyben két világ konfrontálódik egymással: az öreg pilóta izgalmas, színes és a múlt emlékeivel telített világa egy kislány „való” életet képviselő, teljesítményorientált anyukájának sivár és személytelen világával. A két életstílus közötti különbség elrettentő, de a bájos kislány a pilótával kötött mély barátságának eredményeként képes „összekapcsolni” az áthidalhatatlannak tűnő közegeket.

Hirdetés

A_kis_herceg_1Az eredeti mesében a távoli bolygóról származó rejtélyes kisfiú Antoine de Saint-Exupéry gyermekkori önmaga, de több is annál: ő maga a világra ártatlanul rácsodálkozó „igazi” kisgyerek. Találkozásukkal két, egymást keresztező utazást tesznek ők meg: a kis herceg (Riley Osborne) világfelfedező bolygóközi kalandozását és a sivatagban rekedt pilóta önmagába visszavezető, belső útját ismerhetjük meg. Az animációs film eredetisége és különlegessége abban rejlik, hogy a jól ismert mesét nem pusztán új változatában dolgozza fel, tovább viszi a a történetet és mai környezetbe ágyazva idézi meg az író gondolatait. Erénye a filmnek, hogy a Saint-Exupérytől (túlságosan is) jól ismert idézeteket ebben a kitágított univerzumban úgy használja fel, hogy a mai gyerekek számára egy más nézőpontból, a saját életük felől nézve is életszerűvé és befogadhatóvá teszi a történetet.

A filmbéli változat továbbgondolja Saint-Exupéry meséjét – így hát beleláthatunk a jövőbe. „Szép, szőke, göndör hajú fiatalembernek képzelem magam, de amikor végigsimítom kezemmel a koponyámat, rá kell döbbennem a valóságra: kopasz vagyok…” – mondogatta néha szomorúan Consuelónak az író. Minket, nézőket is mélyen megérint a szőke, göndör fürtökkel együtt örökre eltűnt gyermekkor nosztalgiája és a felnőttléttel elvesztett illúziók, mely hiány olyannyira átsugárzódik a filmbéli kis herceg történetén. Pedig nem is a felnőtté válással, hanem a felejtéssel van a gond – magyarázza a pilóta a kislánynak –, azzal, hogy elfelejtjük, milyen is volt gyereknek lenni.

cultura-kis-herceg-02Azt a tudást, amellyel a kis herceg ismertette meg őt hajdanán, a pilóta átadja a kislánynak, aki azt is megtanulja tőle: az életben az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, és ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. Az öreg pilóta történeteiből merítve kis tanítványa olyan bátor tettet visz végbe, mellyel – a gyermekkor és a felnőtt világ közötti „átjáró” közvetítőjévé válva – a mindannyiunkban ott szunnyadó gyermeki ártatlanságot, eredendő kíváncsiságot és lelki érzékenységet visszahozza a felnőttek sivár, zord világába.

A kis hercegből készült filmadaptáció egy vizuálisan is mesterien kidolgozott, csodálatosan szép mese, amelyet mindenkinek meg kell néznie, aki valamit is szeretne megtudni életről, halálról – és a rózsák szeretetéről.

 

Adatlap

A kis herceg (The Little Prince)
színes, szinkronizált animációs film, 108 perc, 2015.

rendező: Mark Osborne
író: Antoine de Saint-Exupéry
forgatókönyvíró: Irena Brignull, Mark Osborne, Bob Persichetti,
zeneszerző: Mak Osborne, Hans Zimmer
vágó: Carole Kravetz Ayn kania, Matt Landon
látványtervező: Celine Desrumaux, Lou Romano

szereplők:
Riley Osborn (kis herceg)
Rachel McAdams (anyuka)
Paul Rudd (herceg)
James Franco (róka)
Benicio Del Toro (kígyó)
Marion Cotillard (rózsa)
Jeff Bridges (pilóta)
Mackenzie Foy (kislány)
Paul Giamatti (akadémikus)
Albert Brooks (üzletember)
Bud Cort (király)

IMBd
Mafab

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments