Értékelés: 8/10 Így értékelünk mi »


Mænd og høns (Anders Thomas Jensen, DK, 2015)Anders Thomas Jensen már többször bebizonyította (Gengszterek fogadója, Zöld hentesek, Ádám almái), hogy fekete humor nélkül élni sem érdemes, de a Férfiak és csirkékben a szokásosnál is abszurdabb történettel és egyedi karakterekkel örvendeztetett meg minket. Egy biztos: sablonossággal a filmet nem lehet vádolni.

Persze ha most elmesélném a történetet elejétől a végéig (főleg a végét), akkor lehet, hogy sok embert elrettentenék a megtekintésétől – ez nem szándékom, hiszen a morbid sztori ellenére (vagy éppen amiatt) igen hangosan végig lehet nevetni a 104 perces játékidőt.

Elias (Mads Mikkelsen) és Gabriel (David Dencik) testvérek, mindkettő kicsit furcsán néz ki, és mindkettő most tudta meg, hogy az, akit eddig apjuknak hittek, valójában nem a biológiai szülőjük. Felkerekednek, hogy egy alig lakott szigeten megtalálják elveszettnek hitt családjukat, ahol három hasonlóan ütődött testvérükre lelnek. A furcsa szerzetek egy elhagyott szanatórium épületében élnek megannyi állat és súlyos titkok társaságában. Anélkül, hogy mélyebben belemennék és bármilyen poént lelőnék: genetikusoknak határozottan ajánlott a film megtekintése.

Hirdetés

Nem hiába, Jensen elsősorban forgatókönyvíró: a filmet a morbid történet mellett a rettentő izgalmas karakterek teszik szórakoztatóvá. Mosolyra húzódik a szánk, ha Josef (Nicolas Bro), az egyik testvér megszólal: a filozófiai értekezéseket megszégyenítő mondandója parodisztikus ellentétben áll azzal, ahogy agyatlan ősember módjára elpüföl időnként valakit egy gerendával. És ha már a püfölésnél tartunk: Franz (Søren Malling) karaktere sem kevésbé szórakoztató, akinek kedvenc hobbija a kitömött állatokkal történő fenyítés. Olyan soha nem hallható mondatok hangzanak el ennek köszönhetően a filmben, mint „fejbe vágott egy kitömött bütykös hattyúval” vagy „elvert egy kitömött hóddal”. És természetesen mindnyájunk kedvenc dán színésze, Mads Mikkelsen által alakított Elias is felülmúlja várakozásainkat – amellett, hogy a maszkmesterek kiváló munkát végeztek, elképesztően jól hozza az agresszív, onanizálásra felettébb hajlamos, ugyanakkor rendkívül érzékeny karaktert.menandchicken

nders Thomas Jensent a legtöbben forgatókönyvíróként ismerik: Susanne Bier állandó alkotótársa. Ha a rendezőnővel dolgozik, akkor a melodrámáé a főszerep, ám ha saját maga ül a direktori székben, az abszurdum és a fekete humor veszi át a terepet. Legutóbbi filmje, az Ádám almái óta eltelt tíz év – nem is csoda, hogy ez idő alatt ennyi egészestés filmre való őrültség jutott eszébe: a házban lejátszott tollaspartiktól az elkeseredett csajozási kísérletekig sok-sok rémisztő szórakoztató szituációba csöppenek szereplőink, akik ugyanolyan gyorsan találhatják magukat egy hátborzongató jelenet kellős közepében.

Férfiak és csirkéket azoknak érdemes megnézni, akik nem szaladnak ki a moziból, ha valami meghökkentővel szembesülnek, kedvenc olvasmányuk Darwintól a Fajok eredete, és akkor is tudnak nevetni, amikor a legtöbb ember a sok hatására leesett állal ül a moziban.

Adatlap

Férfiak és csirkék (Mænd & høns)
színes, feliratos, dán-német fekete komédia, 104 perc, 2015 (16)

rendező: Anders Thomas Jensen
forgatókönyvíró: Anders Thomas Jensen
operatőr: Sebastian Blenkov
zene: Frans Bak Jeppe Kaas
producer: Kim Magnusson, Tivi Magnusson
vágó: Anders Villadsen

szereplők:
David Dencik (Gabriel)
Mads Mikkelsen (Elias)
Nikolaj Lie Kaas (Gregor)
Soren Malling (Franz)
Nicolas Bro (Josef)

IMDb
Mafab

, , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments