Értékelés: 7/10 Így értékelünk mi »


Fak jú tanár úr 2.Az évtized legnagyobb német sikere visszatért egy folytatással! Nem lőttek mellé: a Fák jú Tanár úr! 2. se nem rosszabb, se nem jobb, mint elődje – mégis más. 

Alapvetően mindenkit meglepett hazájában, majd később a többi európai országban is a rendkívül idióta című Fák jú, tanár úróriási sikere. Az utóbbi nyolc év legnagyobb bevételű német moziját bemutatásának évében, 2013-ban csak egyetlen film, A hobbit – Smaug pusztasága tudta übereleni. Érezhető volt, hogy valamit nagyon eltalált vele a török származású rendező, Bora Dagtekin. Pedig a történetet nem lehetett eredetiséggel vádolni: Zeki Müller (Elyas M’Barek) pitiáner bűnöző, akit bankrablás miatt lecsuknak, szabadulása után pedig felkeresi azt az építkezést, ahová elrejtette a szajrét. Ott eközben felépült a környék legrosszabb hírű középiskolájának új tornaterme, úgyhogy a rablónak nincs más választása: beáll tanárnak. Aztán ott is ragad.

Hirdetés

A folytatás első képkockáin még mindig nem fűlik a foga a tanári hivatáshoz, de barátnője-kollégája (Lisi Schnabelstedt – Karoline Herfurth), illetve anyagi kilátástalansága miatt marad a bűnrossz 10.b. osztályfőnöke. Amikor kasszafúrótársa halála miatt értesül a zsákmány másik felének, egy marék gyémántnak a hollétéről, azonnal nekiáll megtervezni álmai sztriptízbárjának részleteit, csakhogy véletlen események láncolata folytán a drágakövek Thaiföldön kötnek ki. Zeki gyorsan úgy alakítja a dolgokat a suliban, hogy elmehessen egy emberjogi tanulmányi útra néhány idióta és kevésbé idióta diákjával.

Fak jú tanár úr 2.Ez alapján eredetiséget most sem érdemes keresni a Fák jú, tanár úr 2. történetében. Klasszikus folytatással állunk szemben hollywoodi módra: ugyanazokat a karaktereket áthelyezik az éppen trendi Thaiföldre – megvan az új poénforrás! (Lásd: Másnaposok 2.Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!) A csavarok és fordulatok is emlékeztetnek az amerikai filmipar szabályaira: vagy végtelenül kiszámíthatók, vagy blődek és ezáltal hiteltelenek.

Igen ám, csakhogy a Fák jú, tanár úr 2. esetében azért a képlet mégsem ilyen egyszerű, a vígjáték ugyanis szokatlanul pörgős – nem mellesleg ez a legjobb jellemzője. Rengeteg esemény történik az egyébként nem is rövid (115 perc) játékidő alatt, és több esetben nem történnek meg a várt fordulatok. Bármilyen hihetetlen, de néha a hitchcocki „vörös hering”-hez hasonlóan terelik az eseményeket, még ha nem is ilyen dominánsan. Lizi például nem jut el Thaiföldre, így lényegében az első résszel szemben marginális mellékszereplője pusztán a történetnek.

Fak jú tanár úr 2.A felsoroltak alapján is látszik, a Fák jú… 2. hollywoodi eszközökkel kerüli ki a műfaj tipikus amerikai csapdáit. És közben pedig teljesen elveszik a német jellege (amelyre a magyar szinkron végképp ráerősít). A helyszínválasztás szintén ebbe az irányba terelte a vígjátékot, így egy-két – egyébként kifejezetten ütős – poénon kívül teljesen indifferens, hogy német nemzetiségűek a gyerekek. A globalizációs ugrás így egyfelől teszi univerzálissá és jellegtelenné a produkciót, pedig az európai alkotások számomra mindig attól voltak élvezetesebbek, hogy műfajtól függetlenül beemeltek egy társadalmi (és nem pszichológiai) aspektust az adott történetbe.

A hiányérzet dacára a Fák jú… 2. végig szórakoztató marad minden ripacskodása és irritáló figurája ellenére. Ebben sokat köszönhet a főszereplők közé emelt diákságnak és a legbosszantóbb tanárok (élükön Lizivel) háttérbe szorításának – a ribancos Chantal (Jella Haase) egymaga több viccet hoz, mint a tanári kar összes többi tagja. És persze a főszereplőt alakító Elyas M’Bareknek, aki ismét simán elviszi a filmet a hátán. Majdnem biztos vagyok benne, hogy két év múlva a Most már tényleg fák jú, tanár úr 3. az ő esküvőjéről szól majd.

Adatlap

Fák jú Tanár úr! 2. (Fack ju Göthe 2.)
színes, magyarul beszélő, német vígjáték, 115 perc, 2015 (16)

rendező: Bora Dagtekin
forgatókönyvíró: Bora Dagtekin
operatőr: Andreas Berger
zene: Michael Beckmann
producer: Lena Schömann
vágó: Charles Ladmiral

szereplők:
Elyas M'Barek (Zeki Müller)
Karoline Herfurth (Lisi Schnabelstedt)
Katja Riemann (Gudrun igazgatónő)
Jella Haase (Chantal)
Jana Pallaske (Charlie)
Volker Bruch (Hauke)
Alwara Höfels (Caro Meyer)

IMDb
Mafab

, , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments