Értékelés: 5/10 Így értékelünk mi »


Támadás a Fehér Ház ellen 2Támadás a Fehér ház ellen második részét nézni olyan, mintha időutazáson vennénk részt. Régen (pár évtizede) nem a szuperhősös filmek arattak, hanem az akciófilmek, melyek főhősei egész hadseregeket nyomtak le félkézzel, és a végén mindig ott volt a nagyon gonosz főellenség. Közben szórták a poénos egysorosokat, látványosan robbant minden, kellett bele test-test elleni harc, és a világ, de minimum egy város megmentése volt a tét. (Hm, Avengers meg a többi, ismerős a felállás?)

Van egy jó meg egy rossz hírem: ez a film bizonyos szempontból jobb, bizonyos szempontból rosszabb, mint az előző rész. Melyikkel kezdjem?

Hirdetés

Legyen a jó: sokkal kevésbé veszi komolyan magát. Konkrétan az a pátoszos cukormáz, ami az elsőnek talán a legrosszabb tulajdonsága volt a sok közül, most hiányzik. Illetve hiányzik a fenének. Persze, azért az amerikai elnökről szól, szóval van benne hazafiasság meg minden, ami csak kell – de ez még bőven nem zavaró, végülis az alapul tekintett nyolcvanas-kilencvenes évek akciófilmjeiben is kötelező elem volt.

A rossz pedig az, hogy ez a retro-akciófilm hatás a trükkökben tükröződik. A London ostroma nem cicázik, rögtön azzal kezd, hogy lerombolják a címadó város felét – de mindezt olyan látványosan béna, „odavetített” robbanásokkal, hogy ennél már csak az lenne gagyibb, ha kézzel lettek volna odafestve a lángok. Szerencsére aztán a CGI helyét átveszi az akciókban a pirotechnika, meg a kaszkadőrök – és ezen a téren már egész okés a film. Hát igen, pont úgy, mint a nyolcvanas években…

Támadás a Fehér Ház ellen 2

Az is tiszta nosztalgia, hogy főhősünk, Mike Banning (Gerard Butler), a testőr, a film elején a felmondólevelét fogalmazza… Ugyehogyugye? Mert mi is volt annak idején a szokás? „Még egy utolsó bevetés”, vagy esetleg egy utolsó utáni, ha már a visszavonult kommandós/testőr/rendőrszázezredes a főhős.

Szóval testőrünk családja gyarapodik, és ő inkább a gyerekszoba szépítgetésével foglalkozna, de aztán közbejön egy utolsó meló, mert meghal az angol elnök, és a nyugati világ minden miniszterelnöke hivatalos a temetésére, Londonba. Persze az egész csak egy csapda, London tele van terroristákkal, felrobbantanak mindent, megölnek minden elnököt, csak az amerikai (Aaron Eckhart) ússza meg (persze Banningnak köszönhetően), de utána is hajsza folyik London utcáin. A britek között áruló van, senkiben sem lehet bízni (kivéve egy szexi MI6-os ügynököt, természetesen), szóval minden adott, hogy a nagy üldözés és robbantgatás alatt végigszáguldjunk a város ismert terein és ismeretlen sikátorain, vad lövöldözés és bunyó közepette.

Borzasztó gyenge sztori, borzasztó gyenge karakterek, borzasztó gyenge motivációk, a fényképezés béna, a trükkök gagyik; a közelharcok jók, meg néhány lövöldözős jelenet, amikben valamelyik jóféle FPS-játékban érzi magát az ember. De, ha a nosztalgiafaktort tekintetbe vesszük (és mondjuk elhisszük, hogy ez a VHS-akciófilm hangulat az alkotók direkt szándéka szerint lett ilyen), akkor akár még érdemes is lehet megnézni – bár az élvezethez azért talán még ez is kevés.

Támadás a Fehér Ház ellen 2

Ami viszont kétségtelenül nagy erénye a filmnek, az az, hogy látszik rajta, hogy Aaron Eckhart és Gerard Butler mennyire élvezik ezt az egészet. Az egyik azt, hogy folyton elnökurazzák, meg vicces-macsó beszólásokat nyomhat folyton, a másik meg hogy ő lehet a mindenkit lenyomó nyolcvanas évekbeli akcióhős, és vicces-macsó beszólásokat nyomhat folyton ő is. Ahogy ez a két fickó keresztülrombol a városon, az valahogy, a film minden gagyizmusa ellenére is szívmelengető. Ha van erénye a filmnek, akkor az ez. Jó, ez édeskevés, de akinek amúgyis hiányzik ez a műfaj manapság, az akár meg is nézheti.

Adatlap

Támadás a Fehér Ház ellen 2 – London ostroma (London has fallen)

rendező: Babak Najafi
forgatókönyv: Katrin Benedikt Christian Gudegast Creighton Rothenberger
operatőr: Ed Wild
producer: Gerard Butler, Mark Gill, Danny Lerner
executive producer: Boaz Davidson, Avi Lerner, Heidi Jo Markel

szereplők: Mike Banning Gerard Butler
Benjamin Asher Aaron Eckhart
Speaker Trumbull Morgan Freeman
Mason Jackie Earle Haley
Lynn Jacobs Angela Bassett

, , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments