Értékelés: 8/10 Így értékelünk mi »


Lampagyujtogatok3_660Százados Miklós őszinte filmet készítette, megkockáztatom, hogy fontosat. Bárcsak lett volna több pénze – és ízlése.

Százados Miklós, doktor, megérezte a kor szavát, s 42 hazai elismert személyiség segítségével megfogalmazta a felébredés határán egyensúlyozó emberiség üzenetét az andromédaiaknak. Amikor először került kezembe a film sajtóanyaga, hirtelen nem is tudtam, hogy akkor ez most komoly? Szerencsére nem. Illetve mégis? A készítő az áldoku, méghozzá az erősen parodisztikus áldoku műfaját választotta, hogy megszólaltasson 42 komoly eredményeket elért hazánkfiát arról, mit is gondol az emberről, a sikerről, a bukásról, a tehetségről, a teremtőerőről, a vallásról, úgy általában az életről.

Ami az interjúkból kirajzolódik, bátran lehetne valóban az emberiség üzenete. Hihetetlenül inspiráló gondolatokat kapunk hihetetlenül izgalmas asszociatív láncba fűzve. Nehéz lenne bárkit kiemelni, Lovasi, Rakonczay, Kamarás, Laár, Illényi Katica, hogy csak random soroljak neveket – mindenki a saját területét maradandót alkotott, így teljesen hitelesen mesél arról, mit jelent küzdeni, mit jelent áldottnak lenni, mit jelent a földre kerülni és onnan újra felállni. A készítők nem titkolt célja egyfajta lendületet, reményt adni ebben a csüggedt korban az embereknek, a magyaroknak – hát azt hiszem, ezt maradéktalanul teljesítették. Nehéz nem tettvágytól buzogva, párás szemekkel felállni a moziszékből – akinek ez a film nem tud mit mondani, annak feltehetően nincs dolga ezen a bolygón.

Hirdetés

00179061S eddig az áradozás, most jön a fekete leves, hiszen a Lámpagyújtogatók itthon, a nagy magyar valóságban készült, és ez bizony lesüt róla. A minőségről nem is beszélnék, a low budget időnként aggasztó, az egyes interjúk sem képben, de főleg hangban nincsenek pariban, sokszor kifejezetten idegesítő, hogy szerencsétlen interjúalany alig bírja túlbeszélni a kávéház koccogó poharaktól hangos alapzaját. A másik dolog, ami engem rendkívül zavart, az a játékfilmes körítés. Mi szükség volt erre az andromédás baromságra? Elhiszem, hogy ezzel egész jól lehet sajtózni, kétségkívül nekem is felkeltette az érdeklődésemet, de a filmnek magának kifejezetten nem tett jót. A humorosnak szánt részek inkább kínosak, az andromédaiaknak szánt szövegek pedig egyszerűen szájbarágóssá teszik az egyébként magyarázatra egy csöppen sem szoruló üzenetet. De mindez sem tud annyit elvenni a film értékéből, hogy ne ajánljam melegen a Lámpagyújtogatókat – nézzétek meg, keressen Százados Miklós sok pénzt a következő filmjéhez – amit, bízom benne, már nem akar majd elvicceskedni!

Adatlap

Lámpagyújtogatók
színes, magyar sci-fi, 107 perc, 2015 (12)

rendező: Dr. Százados Miklós
operatőr: Bognár Tamás, Dr. Százados Miklós, Szathmári Tamás, Kovács Márk, Ormándlaky Zsolt, Tőke Béla
zene: Fodor Dávid, Takáts Eszter, Hosszú Attila
vágó: Dr. Százados Miklós

szereplő:
Almár Iván
Argyelán Krisztina
Berg Judit
Besenyei Péter
Boldogkői Zsolt
Dombóvári István
Erdei Zsolt
Fehér Gyula
Fejes Tamás
Karácsony Tamás "Fluor"
Harcsa Veronika
Illényi Katica
Jordán Adél
Kammerer Zoltán
Kamarás Iván
Karafiáth Orsolya
Katus Attila
Kiss Tibor
Kovácsovics Fruzsina
Kozma Orsi
Kulifai Tamás
Laár András
Lackfi János
Leskovics Gábor
Lovasi András
Lubics Szilvi
Lukács László
Növényi Norbert
Pacher Tibor
Péterfy Bori
Qka Mc
Rakonczay Gábor
Rátgéber László
Ricsipí
Sidlovics Gábor
Szakos Krisztián
Szentpéteri József
Takáts Eszter
Tari Annamária
Török Gábor
Vida Ágnes

IMDb
Mafab

, , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments