, , + 6 címke

Értékelés: 7/10 Így értékelünk mi »


krigenTobias Lindholm, A vadászatért már Európa Filmdíjat nyert forgatókönyvírója az Egy háború esetén a rendezést is magára vállalta – az eredmény ismét a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-jelölés, és egy vérbeli dán film az egy háború során felmerülő dilemmákról.

Tisztázzuk, én némileg túlzásnak tartom az Egy háború jelölését, A vadászat minden tekintetben jobb helyen volt a nomináltak között. Ettől függetlenül az Egy háború fontos film, ami húsbavágó eszközökkel mutat rá, hogy egy háború bizony mindig lose-lose helyzetet eredményez. Claus (Pilou Asbaek szépen adagolt játéka) egy Afganisztánban szolgáló, civileket védő század parancsnoka. Amikor egy járőrözés során fegyvertűzbe keverednek, Claus olyan parancsot ad, melynek ártatlanok is áldozatául esnek. Claus kész vállalni a felelősséget – csakhogy odahaza felesége (Tuva Novotny) és három gyereke várja, hogy visszatérjen a frontról…

Lindholm szép módszeresen veszi végig a szereplőket, hogy bemutassa az áldozatok, a katonák és az otthon várakozók kihívásait egyaránt. A film szemlátomást szeretné a nézőre bízni az ítélkezést, igyekszik kellő távolságot tartani és manipuláció nélkül bemutatni a történéseket. Sajnos ennek ellenére a látottak mégsem mentesek a didaktikus hangnemtől: a szereplők végletekig tolt kiszolgáltatottsága és a néhol indokolatlan fordulatok mind mintha csak a melodráma és így a feszültség fokozása miatt kerültek volna be a forgatókönyvbe. Persze nem kell hatásvadászattól tartania a nézőnek: az Egy háború dán film, s mint ilyen mindig a jóízlés és a kellő visszafogottság határmezsgyéjén belül marad.

Hirdetés

Tobias Lindholm Háború (Krigen)

A film első fele a terepen, a második fele azonban már a tárgyalóteremben játszódik: Lindholm a történet két felét nemcsak térben választja el egymástól, az elmélet és gyakorlat ellentétét is ütközteti általa. Ritka az olyan háborús film, ami ilyen élesen húzza meg a határt az itt és ott között, és ami egy családon keresztül mégis tapinthatóvá teszi a kettő közötti kapcsolatot – talán ez az, ami az Akadémia figyelmét is felkelthette, új szempontokat ad ugyanis egy sosem kimerülő téma boncolgatásához.

Újszerűnek hat a tárgyalótermi dráma ötvözése a háborús film műfajával – bár a zsánerváltás zökkenőmentes, a film két fele mégsem tud egyforma erővel hatni. Talán pont attól, hogy egyaránt indokoltnak tartanánk a főhős elítélését és felmentését, a film második része – ahol már nem a puszta túlélés a tét – sokkal súlytalanabbra sikeredett. Az Afganisztánban játszódó képek hatását fokozzák Magnus Nordenhof Jønck  szuperközelijei is: a néző ezek segítségével szinte a saját bőrén érzi a háború rémségeit – az operatőr nem finomkodik és az arcunkba tolja a borzalmakat. A film nem hagy kétséget afelől, amit amúgy is tudunk – egy háború sosem személytelen, a személyek szintjén pedig sosem megnyerhető.

Adatlap

Egy háború (Krigen)
színes, feliratos, dán háborús filmdráma, 115 perc, 2015 (16)

rendező: Tobias Lindholm
forgatókönyvíró: Tobias Lindholm
operatőr: Magnus Nordenhof Jonck
producer: Rene Ezra, Tomas Radoor
vágó: Adam Nielsen

szereplők:
Pilou Asbaek (Claus Michael Pedersen)
Tuva Novotny (Maria Pedersen)
Dar Salim (Najib Bisma)
Soren Malling (Martin R. Olsen)
Charlotte Munck (Lisbeth Danning)

IMDb
Mafab

, , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments