Értékelés: 7/10 Így értékelünk mi »

hókirálnyno 1Hozzánk is elérkezett a Hókirálynőről szóló újabb történet. Ám aki úgy gondolja, ez a mese is róla szól, nagyot fog csalódni a végére. A filmben egy ügyefogyott kis troll, Orm kalandozásainak lehetünk részesei.

Élt valaha egy gonosz Hókirálynő, aki egy nap jégbe borította az egész világot. A birodalmában élt Vegard varázsló, aki készített egy tükröt, amely az emberek lelkében rejlő érzéseket mutatja meg. Mivel a Hókirálynő nem bírta elviselni, hogy birodalmában képes valaki a legtitkosabb vágyakat is feltárni, hiúságból elpusztította a varázslót és egy kótyagos trollal, Ormmal elraboltatja a fiát, Kayt. Gerda, testvére kiszabadítására indult, és nemcsak Kayt mentette meg, de a Hókirálynőt is megszabadította az átok alól, akinek így a szívéről leolvadt a jég, és visszaváltozott gyermekkora kis Irmájává. Gerda segítségére volt Orm, a troll is, aki addig a Hókrálynőt szolgálta, de fellázadt ellene. A Hókirálynő hatalmának megtörésével a világba visszaállt a régi rend, és Orm is hazatérhetett a trollok birodalmába.

Hirdetés

A Hókirálynő 2. igazából Ormról szól, aki a nagymamájával él szegényesen, és a bányában dolgozik kevéske pénzért. Ám egy nap a trollok királya közhírré teszi, hogy férjet keres az unokahúgának, Maribel hercegnőnek, és a kiválasztott lovag a fele királyságát is elnyeri. Orm felvillanyozódik a felhíváson, és ő is indul a versenyen, de a döntő pillanatban elveszíti a bátorságát, ezért azt lódítja, hogy egyedül győzte le a Hókirálynőt. Ezzel a hazugságával azonban olyan eseményeket hoz mozgásba, amelyek újra rászabadítják a világra a Hókirálynő gonosz, fagyos erejét.

hokiralyno 2

A hazugságba keveredett Orm nehéz napokat él át, mert Gerda megharagszik rá. Talán egyetlen eredeti ötlete és érdekessége a filmnek, amikor a Hókirálynővel és Gerdával való kapcsolatában meghasonlott és összezavarodott Orm egy tükör segítségével megkettőzi önmagát. Ez a doppelgangel szituáció lehetővé teszi számára, hogy ne egyoldalúan, de két nézőpontból is szemlélje, és ítélje meg az eseményeket. A doppelgangel jelenség magyarázata az emlékek kivetülése: Orm emlékezete szerint a Hókirálynő odaadó, hű szolgája volt, míg most ádáz ellenségeként közelít a jégbirodalom felé, amit érzelmileg nehéz megélnie.

A film története amúgy nem túl izgalmas, és míg az első rész – javára írhatóan – még megőrzött néhány motívumot az eredeti Andersen meséből, a második résznek a Hókirálynő, Gerda és Kay mellékszerepén túl, már semmi köze hozzá. Ettől persze még lehetne akár jó is, de csak egy szirupos történet egy hencegő, gyáva kis trollról, aki a film végére azért felnő valamelyest, az új barátainak is köszönhetően. A meseszövés közhelyes fordulatain túl a szereplők párbeszédében tetten érhető didaktikusság a leginkább zavaró: „Légy bátor, és győzni fogsz” – ilyen és hasonló színvonalú kinyilatkoztatásokkal és okos tanácsokkal van telezsúfolva a film.

A film javára írható azonban a színpompás trollbirodalom, és a benne élő trollok vizuális megjelenítése. Meleg narancsos-piros-barna színű házak és paloták sorakoznak mindenfelé, bennük a szőrös trollállatokkal, – kedves és szeretni való kis szőrállatkák, szinte kedvünk lenne megsimogatni őket……

Adatlap

Hókirálynő2.

színes, magyarul beszélő, orosz animációs film, 78 perc,

Rendező: Aleksey Tsitsilin

Forgatókönyvíró: Roman Nepomnyashchiy

Vladimi Nyikolaev

Aleksey Tsitsilin

Aleksey Zamiyslov

Zeneszerző: Mark Willott

Producer: Timur Bekmambetov

Vladimi Nyikolaev

Diana Yurinova

Yuriy Moskvin

Szereplők hangjai:

Orm - Schnell Ádám

Gerda - Kántor Kitty

Főnök - Faragó András

Hókirály - Háda Jánoshoz

Király - Pusztaszeri Kornél

Mafab: http://www.mafab.hu/movies/the-snow-queen-journey-continues-189267.html

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3477554/

,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments