Értékelés: 6/10 Így értékelünk mi »


Dustin-Hoffman-a_korus_fimFrançois Girard nem tudta megismételni a szintén egy fiúkórus és tanáruk történetét feldolgozó film, a Kóristák sikerét – A kórus nem lett több egy utánérzésnél, aminek azonban, Kathy Bates és a remek zene jóvoltából, van néhány jó pillanata.

A kanadai François Girard egész életművét átjárja a zene: nemcsak filmjeiben – A vörös hegedű egy különleges hangszer történetét meséli el, a Harminckét rövidfilm Glenn Gouldról egy kanadai zongorista életét követi, az Inspired by Bach The Sound of the Carceri epizódjában pedig Girard Yo-Yo Ma csellista segítségével az építészet és a zene kapcsolatát vizsálja –, de egyéb munkáiban is: a direktor két showt dirigált a Cirque du Soleil társulatnak, és több operarendezés is kötődik a nevéhez. A selyem kapcsán 2007-ben egy prózai fináléval vonult vissza a filmezéstől, hogy aztán 2014-ben ismét zenés témával térjen vissza.

A történet, mely a Forráskódot is jegyző Ben Ripley-nek köszönhető, egy problémás kissrác, Stet (Garrett Wareing) meséje. Anyja halála utána a fiút az őt nyíltan fel nem vállaló apja (Josh Lucas) benyomja a kórusáról híres magániskolába. Nem örül a problémás jövevénynek az énekkart vezető maestro, Carvelle (Dustin Hoffman), lassan azonban rá kell jönnie, hogy a kiemelkedően tehetséges fiúval végre saját álmait is valóra válthatja.

Hirdetés

297574_1024_a_korus__1_A film minden pillanatában Christophe Barratier 2004-es filmjét, a francia Kóristákat idézi. Egy másik kor, egy másik problémakör, a néző mégis úgy érezheti, ugyanannak a történetnek a másik oldalát látja – ezúttal ugyanis nem a tanár, hanem a problémás diák nézőpontját ismerhetjük meg. A gond csak azzal van, hogy míg Barratier valódi mélységet tudott adni filmjének – nem véletlenül jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriájában Oscarra –, addig Girard csak kapargatja a felszínt mind a felnövekvés történetet, mind a családi viszonyokat, mind a fiúk mikrotársadalmának ábrázolását, mind Carvelle személyiségét illetően. Az utóbbi figura különösen kidolgozatlan, nem értjük pontosan motivációit, problémáit, Ripley mondva csinált okoknál mélyebben nem láttatja hősét. Sajnos pontosan ez az, amitől A kórus nem tud működni: nemcsak a történet akadozik, Hoffman is partra vetett halként vergődik szerepében – nehezen találja a fogást a karakteren, a film utolsó szakaszában kezdjük csak úgy érezni, hogy ő valóban zenész, nem pedig csak egy színész, aki zenészt játszik. A mester és tanítvány kapcsolat sincs kellően felépítve – Damien Chazelle thrilleri feszültségű Whiplashében láthattuk, milyen a valódi dráma, Hoffman üvöltözése J. K. Simmons jeleneteihez képest műbalhénak tűnik.

Szerencsére van mivel vigasztalódjunk. Kathy Bates bár nem sokat van színen, akármikor megjelenik, beragyogja a vásznat, és zsigeri erővel hiteti el velünk, mégsem csak játék, amit látunk. Szomorú, hogy a Tortúrában nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyert színésznő az utóbbi években nem kap nagyságához méltó kibontakozási lehetőséget, és így nyúlfarknyi szerepekben kénytelen brillírozni. Ha másért nem is, az ő tündökléséért érdemes megnézni A kórust, döbbenetes látni, hogyan tölti fel élettel a nélküle fuldokló filmet. A film másik erénye – egy zenés film esetében ez talán nem olyan meglepő – a remek muzsika. A Brian Byrne munkáját dicsérő zene emlékezetes, a fiúkórus izgalmas darabokkal kényezteti az értő hallgatóságot, szerencsére nem csak jelzésértékkel. Kár A kórusért, mert az említett példák jól mutatják, hogy a témában van potenciál, amit egy jó forgatókönyvvel egy ilyen remek színészekből álló gárda könnyedén ki tudott volna aknázni.

 

Adatlap

A kórus (Boychoir)
színes, feliratos, amerikai dráma, 103 perc, 2014

rendező: François Girard
forgatókönyvíró: Ben Ripley
operatőr: David Franco
zene: Brian Byrne
producer: Carol Baum, Judy Cairo, Jane Goldenring
executive producer: Jarod Becker, Eric Brenner, Darrel Casalino, Hugo Grumbar, Grant Guthrie
vágó: Gaétan Huot

szereplők:
Dustin Hoffman (Master Carvelle)
Garrett Wareing (Stet)
Kathy Bates (Headmistress)
Josh Lucas (Gerard)
Debra Winger (Ms. Steel)
Kevin McHale (Wooly)
Eddie Izzard (Drake)
River Alexander (Raffi)
Joe West (Devon)

IMDb
Mafab

, , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments