Értékelés: 5/10 Így értékelünk mi »


tokeleteshang2_2Óriási a jelentősége annak, hogy a 2012-ben bemutatott Tökéletes hang és a most mozikba került folytatása ennyire sikeres lett. Nőket középpontba állító mainstream vígjáték, melyet női alkotók jegyeznek, régen ért el ilyen eredményeket: Amerikában a második rész sorra dönti a nézettségi rekordokat és a bevételeiben simán lenyomta az új Mad Maxet. Bármennyire is szeretném, mégsem tudom dicsérni a filmet. A forgatókönyv hanyagul összecsapott, esetlen a rendezés és a színészek is kelletlenül, unottan játszanak. Tökéletes hang 2 sajnos csak az első rész látványosabb és színesebb újracsomagolása.

A tinivígjátékokat és a zenés filmeket jó arányérzékkel ötvöző Tökéletes hang, azért tudott népszerűvé válni, csakúgy, mint a Glee – Sztárok leszünk! című tinisorozat –,mert az iskolai hierarchia legalján elhelyezkedő, zeneszerető, de különc-fura alakokat tette meg hősévé kiemelve egyediségüket. A néző így magára ismert a lúzer karakterekben és kapott is egy leckét a másik elfogadásáról. A jellegzetes tanulsághoz a film azt tudta hozzátenni, hogy mindezt egy női kórus tagjain keresztül mutatta be, vagyis azt láttuk, hogyan váltja fel az uniformizált, hagyományos nőképet a kóruson belül a diverzitás. A tagok hiába különböznek, mégis egy csapattá formálódtak, melyben a külső szépség helyett a különlegesség és a tehetség a fontos.

Hirdetés

Tökéletes hang 2-ben a női a capella kórus, a Bardeni Bellák, élükön az Anna Kendrick által alakított Becával, többszörös országos bajnokként térnek vissza. Az egykori ügyetlenkedő énekesek már sztárstátusszal rendelkeznek, és Obama elnök előtt léphetnek fel élő tévéközvetítésben. A magabiztos, profi show-t hoznak, de egy sajnálatos „malőr” miatt újból fel kell építeniük magukat, hogy a nemzetközi döntőig menetelhessenek. Az alaphelyzet nem véletlenül ismerős, az első rész is pontosan innen indult. Annyi a különbség, hogy nemi párharcok háttérbe szorulnak, és sokkal inkább a lányok közötti viszonyokról szól a film.

tokeleteshang2_4Mivel a sztori sem szorul több magyarázatra, és a karaktereket is ismerjük már, Kay Cannon forgatókönyvíró nem bíbelődik sokat a cselekmény szövésével: egyrészt megismétli az első film fordulatait, másrészt inkább a poénokra helyezi a hangsúlyt. A humor tényleg sokkal merészebb és szókimondóbb, viszont nem mindig működik. A poénok akkor lennének a helyükön, ha nem a levegőben lógnának, hanem magukból a karakterekből és a helyzetekből következnének. Nagyon ritkán van ez így, mivel a mellékalakok személyiségével nem kezd semmit a film. Az új latino kórustagnak csak pár egysoros jut az illegális bevándorlásról. Ugyanúgy, az ellenségnek beállított német csapat is annyira távol áll bármiféle életszerűségtől – vastag akcentussal beszélnek, merevek és kompetitívek –, hogy csakis erőltetett viccek születnek a rivalizálásból.

Valahogy látszik, hogy a színészek maguk se értik, miért vállalták a folytatást, kellemetlenül feszengnek a szerepükben. A film zsúfolt az új szereplőktől és a számtalan cameo megjelenéstől, így igazán csak Fat Amy (Rebel Wilson) karaktere emelkedik ki. A hozzá köthető banális szerelmi szál is csak azért megbocsátható, mert senki sem tud nála szórakoztatóbban szerelmet vallani. Rebel Wilson szinte át is veszi a főszerepet, Kendrick már alig van jelen a kórus életében, helyét az újonnal csatlakozó, bájos, de sajnos túl jellegtelen Emily (A félszeműből ismert Hailee Steinfeld) veszi át fokozatosan.

tokeleteshang2_3A kórustagok dilemmája tulajdonképpen Tökéletes hang 2 problémáit is körbeírják: ragaszkodnak a régi sikereikhez, és nem tudnak továbblépni. Chloe (Brittany Snow) például évek óta halogatja a diplomázást a kórus miatt, mert annyira nem tudja, mit kezdjen az életével. A folytatásfilmek készítőire is pont ez az ötlettelenség jellemző. Ironikus módon a filmet mégis tanmesének szánták az eredetiségről, és ha nem vennénk észre rögtön, ezt ötpercenként újra elismétlik – ráadásul annyira szájbarágósan és sziruposan, hogy a lányok győzelme után leginkább annak lehet örülni, hogy végre kijöhetünk a moziteremből.

Mégis sokatmondó a Tökéletes hang 2 sikere: egyszerűen láthatóvá tette, hogy van igény a nőket középpontba állító filmekre. Biztos vagyok benne, hogy hasonló folyamatokat fog elindítani, mint annak idején a Koszorúslányok. Csak nem lenne rossz, ha az ezek nyomán készülő filmeket odafigyeléssel, és nem összedobálva készítenék el.

Adatlap

Tökéletes hang 2 (Pitch Perfect 2)
színes, amerikai zenés vígjáték, 115 perc, 2015

rendező: Elizabeth Banks
író: Mickey Rapkin
forgatókönyvíró: Kay Cannon
operatőr: Jim Denault
producer: Elizabeth Banks, Paul Brooks, Kay Cannon

szereplők:
Anna Kendrick (Beca)
Elizabeth Banks (Gail)
Hailee Steinfeld (Emily)
Alexis Knapp (Stacie)
Rebel Wilson (Amy)
Brittany Snow (Chloe)
Adam DeVine (Bumper)
Anna Camp (Aubrey)

Imdb
Mafab

, , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments