Értékelés: 9/10 Így értékelünk mi »


romeo_es_julia_4Franco Zeffirelli halhatatlan klasszikusában a zabolátlan ifjúságot a szenvedélyesség sodorja a végzete felé. Az egyik leghíresebb Shakespeare-feldolgozás most újra látható a mozikban.

Zeffirelli már színpadi rendezőként rengeteget tett azért, hogy Shakespeare újra népszerű legyen Olaszországban – filmjeivel pedig az egész világ újra felfedezhette az angol szerzőt. Adaptációi közül valószínűleg a Rómeó és Júlia a leghíresebb, megelőzve az Elizabeth Taylor és Richard Burton játszotta A makrancos hölgyet és a Mel Gibson-féle Hamletet. Mitől vált kultuszfilmmé Zeffirelli kezei közt az ezerszer feldolgozott történet?

A hatvanas évek a forrongó ifjúság évtizede volt, így a rendező jó érzékkel döntött úgy, hogy a szerepeket (az eredeti darab kívánalmainak megfelelően) fiatal színészekre osztja. A filmet mégis túlzás lenne áttételesnek nevezni: nem kíván bekapcsolódni a társadalmi vitákba, csupán teret enged a fiataloknak, a történetnek eme ritkán kidomborított jellegzetessége pedig párhuzamot enged a jelen folyamataival vagy egyszerűen érdekessé teszi a fiatalabbak számára is. Pedig a fiatalosság nem is kellene, hogy ekkora újításnak hasson. Shakespeare-nél a főszereplők nyilvánvalóan tinédzserek, Júlia még nincs 14 éves – ezt az aspektust mégis a legtöbb feldolgozás figyelmen kívül hagyja. A Zeffirelliét megelőző George Cukor-féle 1936-os feldolgozásban például Leslie Howard játszotta Rómeót, aki ekkoriban 43 éves volt. De a színpadon sem volt más a helyzet, elég, ha az egyébként legendás 1963-as magyar színpadi változatra gondolunk, ahol a harmincas éveikben járó Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva alakították a főszerepeket.

Hirdetés

romeo_es_juliaNem így Zeffirellinél. Itt a fiatalok tombolnak, hisztériáznak, vakmerőek és meggondolatlanok, szétveti őket az energia – mindeközben könnyen végzetes helyzetekbe sodródnak, mint egy párbaj. Vagy egy szerelem. A csillapíthatatlan szenvedélyek ugyanis egyformán jellemzik a baráti, családi, ellenséges vagy szerelmi viszonyulásokat. A valóban fiatal színészek pedig hitelesen jelenítik meg ezt a kamaszos végletességet. Ebben a Rómeó és Júliában sosem alszik ki a tűz, egymást váltják a harsány, mozgalmas jelenetek, amelyeket mind a fiatalok uralnak. A szülők generációja csak jelzésszerűen jelenik meg, a fiataloknak láthatóan nincs sok kapcsolatuk velük. Egymással csapnak össze újra és újra a két család szűnni nem akaró vetélkedésében, Rómeó és Júlia egymásra találása pedig a család elleni tinédzserkori lázadás is.

romeo_es_julia_2De nem csak a fiatalosság teszi hiteles adaptációvá, egyben különleges élménnyé a Rómeó és Júliát. Zeffirelli a reneszánsz életörömöt, életszeretetet is vaskosan megjeleníti, a tréfák, a csoportdinamizmus izgalmas és részletgazdag miliőt fest a szereplők köré. Éppen ettől lesz még szomorúbb a végzetük, amely letöri a fiatalságukat. A Rómeó és Júlia valószínűleg attól örökérvényű történet, hogy a fiatal szerelmesek meglepően komoly lépésekre kényszerülnek, egy nap ismeretség után megházasodnak, hogy aztán pár nappal később mindketten meghaljanak. Meggondolatlanság vagy érettség? A boldogságot kezdettől beárnyékoló baljóslatok, az ellentétes hatások egymás mellé állítása teszi nagyszerűvé Shakespeare darabját: folyamatosan humorral ellentételezi a várható tragédiát (amit már a prológus felfed), így a szereplők váratlan halála még inkább mellbe vágó. Zeffirelli pedig követi ezt a műfaji sajátosságot, ami sosem nyugvó, kiszámíthatatlan és mélyen megható filmmé teszi a Rómeó és Júliát.

Adatlap

Rómeó és Júlia (Romeo and Juliet)
színes, feliratos, olasz-angol romantikus dráma, 138 perc, 1968 (12)

rendező: Franco Zeffirelli
író: William Shakespeare
forgatókönyvíró: Franco Brusati, Maestro D'Amico, Franco Zeffirelli
zeneszerző: Nino Rota
operatőr: Pasqualino De Santis

szereplők:
Olivia Hussey (Júlia)
Leonard Whiting (Rómeó)
Michael York (Tybalt)
John McEnery (Mercutio)
Pat Heywood (Dada)
Milo O'Shea (Lőrincz barát)
Paul Hardwick (Lord Capulet)
Natasha Parry (Lady Capulet)
Antonio Pierfederici (Lord Montague)
Esmeralda Ruspoli (Lady Montague)
Roberto Bisacco (Paris)

IMDb
Mafab

, , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments