Értékelés: 8/10 Így értékelünk mi »


eg_es_jeg_kozott_3A jégsivatag szerelmétől vezérelve egy kutató segített megmenteni a világot – tudomány és szépség egyben: az Ég és jég között egyszerre érv és életrajz.

Claude Lorius francia sarkkutatóról szuperhős-filmet kellene forgatni egy igazságos világban. Hihetetlen körülményekkel dacolva járult hozzá a Föld megmentéséhez. Fiatalon szerelembe esett az Antarktisz fenséges és életveszélyes tájaival, és azóta húsznál is több expedíción járt ott, kutatószenvedélye pedig a meteorológia egyik legjelentősebb felfedezéséhez vezetett: a több százezer év klímatörténetét és napjaink éghajlat-válságát feltáró jégmintákéhoz.

Ahogy Loriust a bolygó legbarátságtalanabb sarka iránti szeretete vezérelte, a filmet is finom érzelmek mozgatják: a tisztelet, a szépség iránti érzék, az igazság iránti odaadás. Nem szuperhős-eposz, inkább emlékfestmény archív felvételekből és a kutató visszaemlékezéséből. Csakhogy ez az emlékezés nem nosztalgia ám. Célja van, ahogyan Lorius egész élete is egy cél felé irányult (utólagos bölcsességgel élve – hiszen a huszonéves kutatódiáknak még fogalma sem volt későbbi nagyívű életpályájáról, és mégis elutazott az Antarktiszra). A cél pedig annak az igazságnak kimondása, hogy a bolygó melegszik, és ezt mi okozzuk.

Hirdetés

eg_es_jeg_kozott_1

A sarkkutatás romantikája a valóság gyötrelmeivel keveredik a filmben. A lefagyott bajszok, a mínusz ötven fokban tomboló viharos szél, a jég alá vájt egérlyuknyi bázisok, a hetekig mosatlan ruhák dacára Lorius egyre a sarkkutatás iránti odaadását hangoztatja, szívből, őszintén, hihetően: az űrkutatás és az óceánfenék mellett nincs is már hasonló kihívást nyújtó hely az ember számára. Majd amikor eljutunk a Marsra, azokkal az űrhajósokkal készül ilyen dokumentumfilm kilencvenéves korukból visszatekintve. És talán annak lesz ilyen súlya – ha jól időzítik.

Az Ég és jég között ugyanis politika is. Nem lehet politikamentes a párizsi, történelmi klímacsúcs előtt (és a közelgő amerikai elnökválasztás előtt, amelyen az egyik oldalt súlyosan megterheli a klímaszkeptikusok szektás nyomása). Cannes sem hiába ünnepelte idén tavasszal. De jó fajta politika: az igazság terjesztése a művészet eszközeivel. Luc Jacquet, minden idők egyik legfelkapottabb öko-dokumentumfilmje, az Oscar-díjas A pingvinek vándorlása rendezője most olyan munkát készített, ami egyszerre érvel és gyönyörködtet, ugyanakkor személyesebb és őszintébb, mint a 2005-ös film: nem szorul antropomorfizációra és fiktív narratívára, csak meséli a valóságot.

eg_es_jeg_kozott_2

És nem is polémiázik. Az öreg Lorius, aki hosszú életét expedíciókon töltötte, sokkal többet tud annál, hogysem leállna vitatkozni divat-szkeptikusokkal. Ahogy a vásznon kibomlik karrierje, úgy értjük meg mi is (a film szépségesen illusztrált, de szűkszavú magyarázatai nyomán) felfedezéseinek működését.

Adatlap

Ég és jég között (La glace et le ciel)
színes, feliratos, francia dokumentumfilm, 89 perc, 2015 (6)

rendező: Luc Jacquet
forgatókönyvíró: Luc Jacquet
operatőr: Stéphane Martin
zene: Cyrille Aufort
narrátor: Michel Papineschi
producer: Richard Grandpierre
vágó: Stéphane Mazalaigue

szereplők:
Claude Lorius
Jacques-Yves Cousteau

IMDb

Mafab

, , , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments