Értékelés: 8/10 Így értékelünk mi »


koteltanc_the_walk_2Tarka, szertelen, megható és művészi: a Kötéltánc valószerűtlensége ellenére ékkő Robert Zemeckis (és Joseph Gordon-Levitt) életművében.

Egy ember fekszik a levegőben, száz emelet magasságban, a WTC két tornya között. Drótkötélen fekszik – olyan vékony, hogy igazán a levegőben is úszhatna a kötéltáncos. New York fölött felkel a nap. És Philippe Petit verset ír az égben.

Petit, a francia huszonéves megszállott és rablómozi-rajongó 1974-ben átsétált a World Trade Center két tornya között, négyszáz méter magasan. Életcélja volt a mutatvány. Autodidakta módon tanult meg kötélen járni, amatőr eszközökből állította össze a felszerelést, haverokat és a haverok ismerőseit gyűjtötte össze a csapatába; kileste az ikertornyok biztonsági rendszerét, igazolványt hamisított, szerzett egy belső embert. Kivárta a megfelelő időt. Kicselezte az őröket. Feljutott a tetőre, és aztán majdnem elbukott mindent, mert, éppen mint amikor a filmekben mégis közbejön valami apróság, lezuhant a kötél. És végül megcsinálta.

Hirdetés

Könyvében (Felhőkkel táncoló, magyarul 2008-ban jelent meg) részletesen leírt mindent: ott élesebben kirajzolódnak a miértekre és hogyanokra adható válaszok, mint egy filmben, de azért Oscar-díjas dokumentumfilm is készült róla (Ember a magasban, 2008), aztán gyerekkönyv és animáció, most pedig Robert Zemeckis rendezett róla életrajzi művet. Vajon miért választott Zemeckis annyi kreatív filmje után (Vissza a jövőbe, Forrest Gump, Kapcsolat, Polar Express, Karácsonyi ének) egy viszonylag eseménytelen életrajzi történetet?

koteltanc_the_walk_1Talán mert oly megkapóan keveredik a sztoriban az életrajz, a szürrealitás, a heist movie és a művészet. A francia cirkuszok tarka világától a New York-i komoly szürkeségig, a párizsi utcai artista szemtelenségétől a csapatot gyűjtő betörő alaposságáig annyiféle hangvételt egyesít a történet, hogy egésszé formálásához mester kell – és Zemeckis az. A film váltakozva nyűgöz le humorával, érzéseivel és szépségével. És alázatával! Kerülve a könnyű szenzációhajhászást egy sokkal nehezebb utat választ: megpróbálja bemutatni, miért volt költészet Petit mutatványa.

A performansz mögött rejlő munka, az áldozatok és főképp az érzelmek, amiket keltett és kelt ma is a vásznon, kétségtelenné teszik értékét. Gyakran állítják, hogy Petit mutatványa szerettette meg a New York-iakkal az addig utált, személytelen tornyokat. Ehhez méltóan a tiritarka hangvételű, mesterien rendezett mozifilm olyan különös érzéseket gerjeszt, amiket régen tapasztaltam film nyomán: a vágyat, hogy valamit alkossak, a tiszteletet a művész iránt. Megértést: hogy bizonyos tettekért az akrobata az életét is kockára teheti.

koteltanc_the_walk_5No persze a bohém Petit figurája könnyen pojácává alacsonyodhatna, ha nem Joseph Gordon-Levitt játszaná. Joseph Gordon-Levitthoz ódákat lehetne zengeni. Megérdemelné, hogy szoborba foglalják ezt a szerepét (mondjuk egy kicsi aranyba). Előadásában Petit egyszerre szertelen és elszánt, bolond és racionális, megbízhatatlan társ és karizmatikus vezér, és legfőképpen egy alkotó ember, akinek egyetlen víziója áll egész élete középpontjában.

Számos kis értéke van még ennek a mozifilm-ékkőnek. Szédítő vizualitás, finom zene, és ritka mód remek magyar szinkron, például. Sir Ben Kingsley mint vén akrobata; Charlotte Le Bon mint pimasz párizsi énekes. A Kötéltánc egy szerencsés csillagzat alatt, az éppen tökéletes rendezővel és tökéletes főszereplőkkel készült film; érték, ahogyan „az évszázad művészi bűntette” is az volt. És utolsó perceiben finom búcsú a tornyoktól, amik között már senki sem fog átsétálni. Szépséges.

Adatlap

Kötéltánc (The Walk)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 120 perc, 2015

rendező: Robert Zemeckis
író: Philippe Petit
forgatókönyvíró: Robert Zemeckis, Christopher Browne
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Dariusz Wolski
producer: Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis
vágó: Jeremiah O'Driscoll

szereplők:
Philippe Petit: Joseph Gordon-Levitt
Papa Rudy: Sir Ben Kingsley
Annie Allix: Charlotte Le Bon
Albert: Ben Schwartz
Barry Greenhouse: Steve Valentine
Genco: Sergio Di Zio
Guy Tozolli: Mark Camacho

szinkronhang:
Philippe Petit magyar hangja: Horváth Illés
Papa Rudy magyar hangja: Fodor Tamás
Annie Allix magyar hangja: Szilágyi Csenge
Albert magyar hangja: Karácsonyi Zoltán
Barry Greenhouse magyar hangja: Rába Roland
Genco magyar hangja: Pál András
Guy Tozolli magyar hangja: Hannus Zoltán

IMDb

Mafab

, , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments