Értékelés: 8/10 Így értékelünk mi »


zoolander-215 évet kellett várnunk, hogy folytatódjanak Zoolander, a trendkívüli kalandjai – minden percét megérte a várakozás, Ben Stiller kellő muníciót tudott gyűjteni, hogy a Zoolander 2 odamondjon minden élő celebnek, divatnak és értékrendnek.

Bár Ben Stillerről hajlamos az ember azt gondolni, hogy csak egy idétlenkedő komikus, kicsit alaposabban szemügyre véve rendezői életművét, felsejlik, hogy bizony a humor nála igencsak komoly dolog. A Zoolander kétes vállalkozásnak indult, sokan nem tudtak mit kezdeni szofisztikált poénjaival, de a létjogusultságát aláíró önirónikus kameótenger (feltűnik itt Donald Trumptól kezdve Lenny Kravitzon és David Bowie-n keresztül Paris Hiltonig mindenki) végül mégiscsak kultikus státuszba billentette a film mérlegét – mára a folytatást óriás várakozás előzte meg. A divatvilágot és úgy általában a popkultúrát kifigurázó mozi szeretettel, de (még ha humorba is csomagolva) igencsak kritikusan beszélt az általa ábrázolt világról.

Hirdetés

zoolander2

A folytatás megtartja eme jó szokását, és bizony nem kímél senkit. A film nyitányában péppé löveti Justin Biebert, majd kifigurázza a hipszterkultúrát, de ad az androgünitásnak, a spiritualitásnak és persze minden élő celebnek is. Persze mindez vicc – ha azonban komolyabban a dolgok mélyére nézünk, azt kell látnunk, hogy a forgatókönyíró csapat (amiben ott találjuk magát Stillert és Justin Theroux-t, A hátrahagyottak sztárját is) igencsak kritikus képet fest a kűlcsíny által irányított korunk felszínességéről.

Zoolander a második részre se lett okosabb, se pedig kevésbé vicces – igazi térdcsapkodós poénokra számíthatnak a popkultúrában járatos nézők, különösen élvezetes volt néhány filmes kiszólást is elcsípni. A film kémfilm paródiaként is megállja a helyét, a divatrendőrség bevetésével a filmes közhelyekre is bilincs került: klisés fordulatok és direkten túlcsavart sztori engedi csemegézni a műfaj ismerőit.

Persze a második rész a második részek tipikus hibáit is felvonultatja: a nagyobb-hosszabb-vágatlan elvén átruccanunk Európába, kapunk Penelope Cruz személyében egy még jobb nőt, hőseink családi zűrökbe keverednek és a hírességek száma is hatványra emelkedett – teljesen feleslegesen. Ami jó a Zoolander 2-ben pontosan az, amit az első részben is szerettünk: Stiller és Owen párosan most is remekül működik, a kritika éles, a poénok ülnek – a hangszóróból pedig szól a Relax.

Adatlap

Zoolander 2
színes, magyarul beszélő, amerikai komédia, 102 perc, 2016

rendező: Ben Stiller
forgatókönyvíró: Justin Theroux
operatőr: Daniel Mindel
producer: Stuart Cornfeld, Scott Rudin, Ben Stiller, Clayton Townsend, Marco Valerio Pugini

szereplők:
Ben Stiller (Derek Zoolander)
Owen Wilson (Hansel)
Penélope Cruz (Valentina Valencia)
Will Ferrell (Mugatu)
Kristen Wiig (Alexanya Atoz)
Christine Taylor (Matilda Jeffries)
Billy Zane (Billy Zane)
Justin Bieber (Justin Bieber)
Fred Armisen (VIP)

szinkronhangok:
Kálloy Molnár Péter (Derek Zoolander)
Crespo Rodrigo (Hansel)
Pikali Gerda (Valentina Valencia)
Kerekes József (Mugatu)
Pokorny Lia (Alexanya Atoz)

IMDb
Mafab

, , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments