Értékelés: 9/10 Így értékelünk mi »


van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan1Áron 29 éves, volt ELTE filmszakos, a barátnője elhagyta, jelenleg munkanélküli, a szülei pedig egyre nehezebben tolerálják ezt a megfeneklett állapotot – ismerős, nem? Na, nem egy másik filmre gondolok most, hanem a saját életünkre.

Reisz Gábor a 2010-es évek mini Török Ferije: olyan nemzedéki közérzetfilmet tett le az asztalra, amelyben tűpontosan mutatja meg ennek a mai 20-as generációnak a parttalanságát, elkeseredettségét és nemtörődömségét, ám mindezt olyan sodró lendületű friss humorral teszi, ami egy pillanatra sem enged minket elcsigázódni, sőt, 96 percre arcunkra ragad egy félmosoly. Görbe tükröt állít elénk a film, ami időnként nem is tűnik olyan görbének.

Kívülről elkeserítőnek tűnhet ez a korosztály, Áron (Ferenczik Áron) szülei pedig ezt a nagyon aktuális nemzedéki konfliktust hivatottak megjeleníteni a vásznon. Bizonyára rengetegen a homlokukra fognak majd csapni „de hát az én anyám is pont ilyen” felkiáltás kíséretében Áron szüleit (Kovács Zsolt és Takács Katalin) látva, akik nagyon szeretnék, ha 29 évesen végre a saját lábára állna, de a kezét mégsem merik elengedni. A hibátlanul kidolgozott karaktereknek és a mindennapos, éppen ezért rettentő szórakoztató párbeszédeknek köszönhetően habos szájjal röhögünk azon, ahogy a hétvégi bableves fölött szembesítik aggályaikkal a szülők ezt a csellengő gyereket.

Hirdetés

Áron eközben ugyanazt csinálja szombat esténként, mint a mai budapesti fiatalság java része, vagyis beül egy kocsmába a Kazinczy utcában és panaszkodik a haveroknak. Van, aki arról, hogy minden barátja külföldre megy, van aki arról, hogy multinál dolgozik, ahol a munka egyáltalán nem érdekes, sőt. Eközben egyik helyről megyünk a másikba, hogy a legutolsó éji zarándoklat a Wichmann ikonikus rántotthúsos-szendvicséhez vezessen, másnap pedig Isten hozott a magyar rögvalóságban, ahol a Munkaügyi Központ szerint egy bölcsésznek a legtesthezállóbb feladat az adatrögzítés. A sok ismerős szituációt időnként nagyon viccesen elhadart monológokkal tarkítják a szereplők, ezek közül magasan a legjobb Áron majdnem egyéjszakás kalandja, valamint a földrajztanár siráma.

van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan02-rBudapest mostanában dúskál a főszerepekben, maga Reisz Gábor és Ferenczik Áron is megtették már múzsájuknak a Nekem Budapest kisfilmjeiben. Természetesen nem a Szabadság-szoborról bevágott totálkép mondatja ezt velem, hanem az olyan finom, de mégis tipikus budapesti életérzést megragadó jelenetek, amiket egy itt élőnek nem kell magyarázni. Kár lenne tagadni, hogy ennek legjavát a BKV-járatain tapasztaljuk meg. Mindig van egy ordító félőrült a villamoson, nem vár meg minket a buszsofőr, ha látja, hogy futunk a busz után, és sokévnyi budapesti közlekedés miatt teheti fel magának Áron is a kérdést: miért félek az ellenőröktől, ha van bérletem? Az időnként keserédes, mégis olyannyira a sajátunknak érzett budapesti városképhez legalább annyira hozzátartozik még a bulinegyed, az elmúlt évek tömegrendezvényei (legyen szó a Critical Massról, diáktüntetésről vagy politikai demonstrációról), ahogy a kék buszok és a sárga villamosok.

Azt hittem, idén már nem jár nekünk több kiváló elsőfilm (Utóélet), mire jött a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Nemcsak azért érdemes megnézni, mert felsorolhatatlanul sok eredeti ötletet vonultat fel, legyen szó egy apró ajándékkaktuszról vagy a film végén futkározó stábról, hanem mert a korosztály, akiről szól, végre röhöghet egy jóízűt saját magán.

Adatlap

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
színes, magyar vígjáték, 90 perc, 2014

rendező: Reisz Gábor
forgatókönyvíró: Reisz Gábor
operatőr: Reisz Gábor
producer: Berkes Júlia, Bosnyák Miklós
vágó: Tálas Zsófia
koproducer: Petrányi Viktória

szereplők:
Ferenczik Áron (Szentesi Áron)
Horváth Miklós (Hamza Miklós)
Győriványi Bálint (Győrvári Bálint)
Owczarek Tomi (Juhász Tamás)
Lukács Roland (Roland)
Jakab Juli (Eszter)
Takács Katalin (Szentesiné Erzsébet)
Makranczi Zalán (Szentesi Balázs)
Kapronczai Erika (Anna)
Kovács Zsolt (Szentesi Endre)

IMDb

mafab

, , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments