Értékelés: 7/10 Így értékelünk mi »


menla-hagyateka_03Miklós Ádám második dokumentumfilmje változatlan helyszínnel dolgozik, továbbra is Nepál hegyeibe vezet minket, csak ezúttal nem egy kolostorba (Dolma lányai, 2013), hanem egy nepáli orvos tibeti gyógyászaton alapuló rendelőjébe.A film Dr. Dorjee Rapten Neshar indiai orvos tibeti gyógyászattal kapcsolatos gondolatait közvetíti. Mellette megszólalnak más tibeti orvosok, diákok, páciensek és páciensek hozzátartozói. Az interjúk mellett ízelítőt kapunk Nepál tájaiból, mindezt lágy lírával fűszerezve, bongó verses színezettel. Miklós Ádám második dokumentumfilmje leginkább folytatásnak tekinthető, hiszen az érdeklődés maradt, csak most egy másik fejezetet láthatunk a Nepál érdekességei című életkönyvből.

A dokumentumfilm technikája vélemények, személyes tapasztalatok felsorakoztatása a témát illetően, plusz az élettörténeteket megszakítő festői-lírai képek be-bevágása. A tibeti gyógyászat indiai képviselőinek köszönhetően bemutatásra kerül egy merőben másfajta beteg- és orvos szemlélet, mint ami Európában tapasztalható. A betegség mint tanítás jelenik meg, melynek célja, hogy az ember felismerje a szenvedés okát, megértse és végül megszabaduljon tőle. Maga a gyógyítás nem szűklátókörű, nem adott részletre fókuszál, az univerzum megértését tűzi ki célul, vagyis azt, hogy a szenvedők végül tudatába kerüljenek a világ ok-okozati rendszerének. Az orvos részéről a gyógyítás nem csak tudás, hanem spirituális ébredés, együttérzés és mások szolgálata. Nem véletlen, hogy hagyományosan szerzetesek voltak orvosok, egyrészt tanulni csak kolostori rendszerben lehetett igazán, másrészt ez a fajta életszemlélet a szerzetesi értékrenddel megegyező.

menla-hagyateka_03Kinek szól ez a dokumentumfilm? Egyrészt annak, aki még nem hallott semmilyen távol-keleti, vagy alternatív gyógymódról, de nyitott rá, hogy a betegség jelenségét ne csak egy gyógyszerezendő kellemetlenségnek élje meg. Másrészt annak, aki vonzódik a távol-keleti témákhoz, a film során ugyanis egy csepp a tengerből megérkezik a mozikba. Nem, nem lehet gyógymódokat megtanulni belőle. A film egy impressziót ad arról, hogy néz ki ez a téma, amikor másmilyen. A tény ismeretét, hogy létezik egy valláshoz kötött attitűd és gyógyászati rendszer messze-messze a tibeti orvoslás hagyatékát őrző Nepálban.

Hirdetés

Adatlap

Menla hagyatéka
színes, feliratos, magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2015
rendező:Miklós Ádám
forgatókönyvíró: Miklós Ádám
zeneszerző: Robin Buitendjik
producer: Alex Co
társproducer: Száki Adrián, Szekeres Dénes, Szekeres Péter, Ferenczy Gábor, Tóth András

vágó: Miklós Ádám

IMDb

, , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments