Értékelés: 4/10 Így értékelünk mi »


287963_galeria_sam_kismadar_nagy_kalandja__4_Napjainkban az oppurtonizmus, az értékteremtés nélküli feljebbjutás vagy a jópofizás diadala a morál felett mindennapi jelenségek – de hogy mindezt egy gyerekeknek szóló mesefilm dicsőítse is, az egyenesen bicskanyitogató. Pláne, hogy a Sam – Kismadár nagy kalandja unalmasan és bugyután teszi.

Nagyon kilóg a lóláb Christian De Vita első egészestét rendezésével, bár a dologról elsősorban nem ő, hanem a forgatókönyvet jegyző Antoine Barraud tehet, aki rendkívül bosszantó mesét rakott össze. Sam, a gyáva kismadár, egy ordas hazugság árán a vándorló madárraj élére kerül, akiket villámsebességgel életveszélybe is sodor. Ahelyett, hogy bevallaná a disznóságot, egyre pofátlanabbul helyezkedik, ráadásul egy véletlen fordulatnak köszönhetően nemcsak a raj szeretetét, de még a csajt is elnyeri. Mi van? Biztosan azt szeretnéd megtanítani a gyerekednek, hogy ha jó a dumája, és kellő lendülettel gázol át a talán kevésbé sima modorú, de nyilvánvalóan józanabb népeken, akkor akármit megtehet? Persze Sam rendes kis csóka, nem akar ő bántani senkit, de véleményem szerint felelősségvállalás nélkül a jószándék sem jelent mentséget.

355140Arra sincs mentség, hogy a készítők egy másodpercig sem gondoltak a gyermekeiket kísérő felnőttekre, akik feltehetően halálra fogják unni magukat a filmen. A dialógusok ostobák és szájbarágósak, a karakterek egy-két kivételtől eltekintve idegesítőek és tökéletesen irracionálisak. Hogy a főhősnő mit eszik például az egyenesen irritáló Samen, fel nem foghatom. Nagyon furcsa, hogy bár a film mindvégig a legkisebbek nyelvén szól, a legfontosabb üzenetét mégis csak felnőttek által dekódolható formában közli. A Sam – Kisamadár nagy kalandja komoly természetvédő üzenetet fogalmaz meg, az olaj miatt repképtelen madarak vagy a fényszennyezés jelenségét nem magyarázza el a kicsiknek.

Hirdetés

A film egyetlen valamire való része a látványvilága. A karakterek szépen elkülöníthetők, de nem különösebben érdekesek, ellenben a kifejezetten impozáns hátterekkel, amelyeken tényleg szívesen elidőzik a néző tekintete. Sajnos azonban mindez legkevésbé sem elegendő, hogy a Sam – Kisamadár nagy kalandja szerethető film legyen.

Adatlap

Sam – Kismadár nagy kalandja (Yellowbird)
színes, magyarul beszélő, francia családi animációs film, 90 perc, 2014 (6)

rendező: Christian De Vita
forgatókönyvíró: Antoine Barraud
zene: Stephen Warbeck, Christopher Willis
producer: Caroline Benjo

szereplők:
Seth Green (Yellowbird hangja)
Christine Baranski (Janet hangja)
Yvette Nicole Brown (Ladybug hangja)
Brady Corbet (Willy hangja)
Arthur Dupont (Gus hangja)
Dakota Fanning (Delf hangja)
Sara Forestier (Delf hangja)
Danny Glover (Darius hangja)
Zachary Gordon (Max hangja)
Elliott Gould (The Owl hangja)

szinkronhangok:
Szabó Máté
Zsigmond Tamara
Szilágyi Tibor
Vass Gábor
Viczián Ottó
Kocsis Mariann
Bezerédi Zoltán
Szatory Dávid

IMDb
Mafab

, ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments