Értékelés: 6/10 Így értékelünk mi »


kaosz_kar_04Karácsonykor kötelező legalább egy családi vígjátékkal előrukkolni, ahol a családtagok tökéletesen elviselhetetlenek, de a film végére mégis mindannyian rájönnek, hogy mennyire szeretik egymást. Ezt az igencsak közhelyes szerepet idén Jessie Nelson sztárparádés filmje, a Káosz karácsonyra nyerte meg.

A néző viszont nem sokat nyert, sajnos hiába a tapasztalt stáb, hiába a parádés szereposztás, hiába a üzenet, a Káosz karácsonyra – ahogy a magyar cím is sejteti – igencsak szedett-vedett kis film lett. Pedig tényleg minden adott volt: a direktor Nevem Sam és a Corrina, Corrina rendezője, Jessie Nelson, a forgatókönyvön pedig Steven Rogers, a P.S.I love you, a Kate és Leopold és a (Nielsennel közösen jegyzett) Édesek és mostohák szerzőjének neve áll – a címeket látva, joggal várhattunk könnyfakasztó melodrámát vagy szívmelengető romkomot. Sajnos ehelyett három mozi zanzáját kaptuk: az alkotók ugyanis sokkal többet akartak beletuszkolni a filmbe, mint ami 105 percbe belefér.

Hirdetés

kaosz6_660Ez a film ugyanis nem egy hős, nem is egy család, hanem egy sereg ember összeérő, de – minden látszat ellenére – valójában össze nem fonódó története. Négy generáció meséje: a válni készülő szülőké (Diane Keaton – aki a Kőkemény családban már hozta egyszer a karácsonyi családanya szerepet – és John Goodman), a magányos nagynénié (Marisa Tomei), az unokájának (Ed Helms) a szépséges pincérlány (Amanda Seyfried) személyében új szerelmet találó nagypapáé (Alan Arkin), a reptéren álbarátot (Jake Lacy) leakasztó lányé (Olivia Wild), és persze a legkisebbeké is, akik döbbenve figyelik ezt a nagy felhajtást. Minden történet önmagában elég lenne egy-egy filmhez – de egyhez definitíve túl sok szálat mozgat a Káosz karácsonyra. A túlkapás a cselekményben egyenesen hozza magával a felületességet minden más területen: sajnos egyik történet sem kap kellő teret, egyetlen karakter sem kap elég játékidőt, és így – a készítők minden szándéka ellenére – a mélységnek csak a látszatát sikerül kelteni.

Hogy miért kellene mélységet keresni egy habkönnyűnek szánt ünnepi bohóckodásban? Rogers szemlátomást komolyabban vette művét, mint amit végül sikerült összehoznia: színészei folyamatosan pszichológiai mélységekbe merülnének, a legegyszerűbb beszélgetés is hamarosan boncolgatássá változik – kár, hogy kellő kidolgozottság hiányában mindez gyökértelennek és közhelyesnek hat. Persze ettől még elszórakozhatunk a filmen: van néhány szellemes jelenet, a kötelező karácsonyi kellékek pedig kellemes elegyként érkeznek – erre mondják, hogy egynek elmegy…

Adatlap

Káosz karácsonyra (Love the Coopers)
színes, magyarul beszélő, amerikai komédia, 105 perc, 2015 (12)

rendező: Jessie Nelson
forgatókönyvíró: Steven Rogers
operatőr: Elliot Davis
zene: Nick Urata
producer: Brian Grazer, Michael London, Jessie Nelson, Janice Williams
vágó: Nancy Richardson

szereplők:
Olivia Wilde (Eleanor)
Diane Keaton (Charlotte)
John Goodman (Sam)
Ed Helms (Hank)
Marisa Tomei (Emma)
Alan Arkin (Bucky)
Jake Lacy (Joe)
June Squibb (Aunt Fishy)
Amanda Seyfried (Ruby)
Anthony Mackie (Williams)

szinkronhangok:
Pikali Gerda (Eleanor)
Bánsági Ildikó (Charlotte)
Papp János (Sam)
Fesztbaum Béla (Hank)
Németh Borbála (Emma)
Reviczky Gábor (Bucky)
Papp Dániel (Joe)

IMDb
Mafab

, , , , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments