Értékelés: 6/10 Így értékelünk mi »


45687-Bazi-nagy-gorog-lagzi-2.-2016-kep-6Imádtam a Bazi nagy görög lagzit, családunkban az Opa! és a Windex állandó hivatkozási alap – vártam hát a folytatást. A második rész – sok más folytatáshoz hasonlóan – szerethető, de jóval elmarad a kultikus eredetitől.

Eltelt jó pár év, Toula (Nia Vardalos) és Ian (John Corbett) házassága kicsit elszürkült, minden figyelmük 17 éves lányuké, Parisé (Elena Kampouris), akit gyötör a görög família, hogy ő is találjon magának, természetesen görög, udvarlót. A családi állóvizet az kavarja fel, mikor Toula szülei felfedezik, hogy az esküvői anyakönyvi kivonatukat nem írta alá 50 éve a pap – tehát nem is házasok. Mit van mit tenni, meg kell tartani a lagzit.

bazi-nagy-gorog-lagzi-2-jelenet-04Nia Vardalos néhány futottak még szerep után üstökösként robbant be a filmes köztudatba a Bazi nagy görög lagzival, amit aztán a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscar-díjra is jelöltek. Bár a díjat nem vitte haza, a film hatalmas siker lett. A film alapja egy önéletrajzi ihletésű egyszemélyes darab volt, ami 1997-ben hat hétig futott Los Angelesben – méghozzá olyan jól, hogy felfigyelt rá a szintén görög származású Rita Wilson is, aki rábeszélte férjét, Tom Hankset, hogy nézze meg maga is. A folytatás mesébe illő: a pár pénzelte a mozit, ami aztán kritikai és közönségsiker lett.

Hirdetés

A folytatás nem is váratott magára sokáig, a görög család a Bazi nagy görög élet című HBO sorozat formájában máris a kisképernyőn találta magát: sajnos mindösszesen 7 rész erejéig. A sorozatban a szintén csak egy évadot megélt Lucky miatt épp elfoglalt John Corbett szerepét Steven Eckholdt vette át – ez és az eredetihez képest komolykodó hangnem nem nyerte el a közönség tetszését. Bár mindig tervben volt, úgy tűnt, mégsem lesz folytatása a történetnek. Vardalos új projekteken dolgozott, de sem a Nők transzban, sem a Görögbe fogadva, sem a Bazi rossz Valentin-nap, sőt, a Tom Hanks és Julia Roberts főszereplésével forgatott Larry Crowne sem tudta megismételni a Bazi nagy görög lagzi sikerét – így bizony csak idő kérdése volt, Vardalos mikor nyúl vissza az aranytojást tojó tyúkhoz.

e9faf32e85351f356457e7bde4581b6814 évet kellett rá várni. Hogy megérte-e? Az ember szívesen nosztalgiázik, s mivel a görög sztereotípiákból akad még bőven, amin el lehet rágódni, volt még egy filmnyi a témában. Egy kihűlő kapcsolat, a kamaszkori nehézségek és egy 50 éves házasság mérlegre helyezése feldob annyi kérdést, amit poénként le lehet ütni – és amit Vardalosnak sikerült is szerethetően tálalni. Az újdonság ereje már messze nincs meg a folytatásban, de aki szerette az első részt, azt biztosan megmosolyogtatja a folytatás is, ami viszont  – ezt fontos leszögeznünk – humorában is erősen elmarad elődjétől. A jól ismert karakterek nem változtak, a Parist alakító Elena Kampouris remekül illeszkedik a csapatba, és feltűnik – teljesen feleslegesen – Rita Wilson is, aki férjével együtt ismét producerként is jegyzi a darabot. Sajnos Vardalos pont saját magának nem ad kellő terepet a filmben, szürke kisegérként narrálja végig a történéseket, melyek – ha jobban belegondolunk – pont Toula karakterének nem kínál valódi kitörést determinált életéből. Szerencsére a film nem igazán komoly, hogy ilyen aspektusain kelljen búsuljunk – egy könnyed szombat délutáni mozinak a második görög lagzi is megteszi.

Adatlap

Bazi nagy görög lagzi 2. (My Big Fat Greek Wedding 2)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 2016 (12)

rendező: Kirk Jones
forgatókönyvíró: Nia Vardalos
operatőr: Jim Denault
zene: Christopher Lennertz
producer: Gary Goetzman, Tom Hanks, Rita Wilson
vágó: Markus Czyzewski

szereplők:
John Corbett (Ian Miller)
John Stamos (George)
Nia Vardalos (Toula Portokalos)
Rita Wilson (Anna)
Alex Wolff (Bennett)
Elena Kampouris (Paris)
Louis Mandylor (Nick Portokalos)
Ian Gomez (Mike)
Joey Fatone (Angelo)

szinkronhangok:
Széles László (Ian Miller)
Czvetkó Sándor (George)
Liptai Claudia (Toula Portokalos)
Götz Anna (Anna)
Baráth István (Bennett)
Csifó Dorina  (Paris)
Galbenisz Tomasz  (Nick Portokalos)
Besenczi Árpád  (Mike)
Bodrogi Attila (Angelo)

IMDb
Mafab

, , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments