Értékelés: 9/10 Így értékelünk mi »


die_hard_1A Die Hardról azért lehet ma is írni, mert harminc év ide vagy oda: agyoncsapja a riválisait. Több benne az ész és az odafigyelés, mint az azóta megírt akciófilmek legtöbbjében.

Mai szemmel írva a Die Hardról lehetetlen elvonatkoztatni az öregségétől: hogy a fordulatai klisévé váltak (annyit utánozták); hogy a kép- és effektminőség harmincéves; hogy a zsáner, amit megteremtett, tele szeméttel. És lehetetlen elvonatkoztatni a kultusztól is: a beszólásoktól, amik szállóigévé váltak, a véres atlétatrikóról, ami bekerült a Smithsonianbe, no és Bruce Willis felemelkedésétől. Harminc évvel ezelőtti szemmel viszont nem tudok kritikát írni. Alig éltem.

De ennyi év ide vagy oda, eleven ez a film ma is. És ezt már meg lehet írni: a Drágán add az életed még mindig jobb (izgalmasabb, humorosabb, okosabb) a legtöbb akciófilmnél.

Hirdetés

Ennek legfontosabb oka – és vesszőparipám a kritikákban – az írásminőség. A forgatókönyv tele van kidolgozott apróságokkal, melyek egyszerre árnyalják a szereplőket és a sztorit; előreutalásokkal, jelentéktelennek tűnő, ám később szerephez jutó döntésekkel, no és fanyar humorral: munka van benne, és jelentős filmes tudás. A legtöbb akciófilm szkriptjére tizedennyi odafigyelés sem jut (azelőtt vagy azóta).

Bruce WillisAnnál szebb ez az eredmény, mivel a Die Hard forgatókönyvét és magát a koncepciót is rengeteg fordulaton centrifugázták át. Közismert, hogy az (egészen más hangvételű) irodalmi alapanyag, Roderick Thorpe Nothing Lasts Forever című regényének adaptációját először Frank Sinatrára írták, aztán a Kommandó folytatása lett volna Schwarzeneggerrel, aztán felkínálták Stallonénak, Harrison Fordnak, de még Don Johnsonnak is (miután visszautasította többek között Richard Gere, Clint Eastwood és Burt Reynolds – ezen a ponton a történet már komédia). Végül fogcsikorgatva odaadták a főszerepet egy tévés komikus színésznek, bizonyos Bruce Willisnek.

Ez mind otthagyta a nyomát a forgatókönyvön is. John McTiernan és Bruce Willis eleve csak a forgatás közepe táján egyezett meg abban, miféle karakter is legyen ez a John McLane. Bizony, a Die Hard azok közé a remekművek közé tartozik, melyek egyetlen apróságon, egyetlen másképp-volt döntésen elcsúszhattak volna, hogy aztán az utókor sose emlegesse őket.

„okos döntések, és a részletekbe fektetett munka”

Így hát a film második nagy erénye Bruce Willis maga. Az univerzum-megrengetően valószínűtlen, pofátlanul szerencsés hollywoodi döntések sorozatában az az egyik leghihetetlenebb, hogy a korábban a tévében vicces zsarut játszó, közepesen ismeretlen (igaz, Emmy-díjas) Bruce Willis megkapta ezt a tökéletes szerepet. (Harrison Ford/Han Solo példája jut az ember eszébe.) A stúdió annyira nem bízott Willis akciófilmes imázsában, hogy az eredeti plakátokon nincs is kiemelve a főszereplő – ezt Willis persze azzal hálálta meg, hogy minden idők egyik legkarizmatikusabb és legjövedelmezőbb akcióhősévé vált hosszú karrierje során.

die_hard_3A harmadik ok a rendezés. John McTiernan korábban a Ragadozóval vált ismertté. Az is egy kult-darab ugyan, egy jó kis nyolcvanas évekbeli durr-bele akció – de a Drágán add az életed egészen más szint, McTiernan karrierjének legjobbja (pedig csak ezután jött a Vadászat a Vörös Októberre, Az utolsó cserkész és például a Die Hard 3). A rendező minden szinten aktív részt vállalt a film kidolgozásában. Ő véglegesítette Hans Grubert és csapatát (eredetileg terroristák lettek volna; McTiernan írta át őket rablócsapattá, hogy egyszerre legyenek hihetőbbek és, nyári blockbuster lévén, könnyebben befogadhatóak). Ő döntött úgy, hogy az eredeti szkript három napjával szemben egyetlen éjszakára sűríti a cselekményt: a hely-idő-cselekmény klasszikus hármas egysége tette a filmet egyetlen adrenalináradattá. És persze ő dolgozta ki a számtalan emlékezetes jelenet pontos mikéntjét, megharcolva a Fox-szal, az elvárásokkal, a büdzsé korlátaival.

die_hard_4Ez a véletlenek sorozatából megszületett, maradandónak sose szánt film óriási kasszasiker lett, négy Oscarra jelölték, divatossá tette (a nyolcvanas évek hadseregeket egyedül kiirtó szupermanjei után) a magányos és esendő akcióhős figuráját, pályára állította Bruce Willis karrierjét, filmsorozattá bővült, felkerült ikszmillió toplistára, és mit sem öregszik. De nem elsősorban a véletlenek formálták, dacára mindennek, ami a development hellben zajlott: nagyon alapos, okos döntések, és a részletekbe fektetett munka teremtették meg. „We do it the hard way.”

Ez az, ami legtöbb utódjából fájóan hiányzik.

Adatlap

Drágán add az életed (Die Hard)
színes, feliratos, amerikai akciófilm, 131 perc, 1988 (16)

rendező: John McTiernan
forgatókönyvíró: Jeb Stuart, Steven E. de Souza
zeneszerző: Michael Kamen
operatőr: Jan de Bont
látványtervező: Jackson De Govia
vágó: John F. Link Sr., Frank J. Urioste

szereplők:
Bruce Willis (John McClane)
Bonnie Bedelia (Holly Gennero McClane)
Alan Rickman (Hans Gruber)
Paul Gleason (Dwayne T. Robinson)
Reginald Veljohnson (Al Powell)
William Atherton (Richard Thornburg)
De'voreaux White (Argyle)

IMDb
Mafab

, , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments