diaryofateenagegirlSajnos a naptár szerint hivatalosan vége a nyárnak, tehát ideje a blockbusterek helyett tartalmasabb szórakozás után nézni. Szubjektív összeállítás, sok-sok előzetessel az általunk legjobban várt filmekről (amiket Amerikában mostanában mutattak be vagy a közeljövőben fognak).

Mennyi remek film nem jut el hozzánk, vagy csak későn kerül magyar mozikba. Tíz film, amit most azonnal megnéznénk, és reméljük, hogy egyszer Magyarországra is megérkeznek – köztük az új Tarantino, szexelő tinédzserek és az első feminista western!

Hirdetés

Beast of No Nation

A Beast of No Nationt nagy várakozás előzi meg már csak a rendező neve miatt is: Cary Fukunaga volt a zseniális Törvény nevében első évadának rendezője, és most újra nagyjátékfilmet láthatunk tőle. A történet egy meg nem nevezett afrikai polgárháborúban játszódik, ahol gyerekeket kényszerítenek öldöklésre. Idris Elba alakítja a kegyetlen parancsnokot. A bemutató a Velencei Filmfesztiválon volt, és produkció érdekessége, hogy ez az első Netflix által finanszírozott nagyjátékfilm. A Beast of No Nation idén októberben kerül a mozikba, ezzel egy időben a tartalomszolgáltató katalógusába, és ez a lépés valószínűleg átalakítja majd a filmforgalmazási szokásokat.

Carol

Bár Tarantino nemrég egy interjúban jól lehordta Cate Blanchett Oscar-hajhász filmjeit, a kritikai fogadtatás alapján biztosak vagyunk benne, hogy a Carol nem egy unalmas filmadaptáció a sok közül. Bár tudósítónk túl ridegnek érezte, sokan Todd Haynes rendező legkiválóbb munkájának találták a Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével készült filmet. A dráma két nő szerelmét meséli el az 50-es évek társadalmi korlátai között. Amerikában november végén mutatják be, nagyon valószínű, hogy nálunk a forgalmazók februárra időzítik majd. A másik, kevésbé hangulatos előzetest itt nézhetitek meg.

The Diary of a Teenage Girl

A szuperaranyos előzetes alapján akár úgy is tűnhet, egy újabb Juno utánérzéssel van dolgunk, de a The Diary of a Teenage Girl jóval komplexebben dolgozza fel a tinédzserek tapasztalatait. A Phoebe Gloeckner képregényei alapján készült felnövéstörténet a tizenéves Minnie szemszögéből (aki az anyja jóval idősebb barátjával veszti el a szüzességét) mutatja be a lányok szexuális ébredését. Magyar bemutatóról nincs információnk, tehát nagyon valószínű, hogy annak, aki nagyvásznon szeretné megnézni a filmet, a miskolci Cinefestig kell zarándokolnia.

The Hateful Eight

Állítólag Quentin Tarantino tíz film után abbahagyja a filmkészítést, tehát a nyolcadik munkáját, a The Hateful Eightet mindenképp ki kell élveznünk. Az előzetes alapján a western akár John Ford klasszikus Hatosfogatának parafrázisa is lehetne, a Tarantinóra jellemző erőszakkal és pörgős dumákkal. A rendező visszatér kedvenc színészeihez is: láthatjuk Samuel L. Jacksont, Michael Madsent, Tim Roth-ot, az egyetlen női főszerepet pedig Jennifer Jason Leigh kapta. Nem kevesebbet várunk, mint hogy új klasszikus születik majd! A magyar premier előreláthatólag januárban lesz.

Ifjúság

Új előzetest kapott az Oscar-díjas (A nagy szépség) Paulo Sorrentino új filmje is. Az Ifjúság állítólag nem csak a rendező, de a Michael Caine és Harvey Keitel életművében is karriercsúcsnak számít. Caine és Keitel kiégett művészeket alakítanak, akik egy hotelben nézegetik kéjesen a szép nőket, miközben az öregedésen lamentálnak. Rachel Weisz, Paul Dano és Jane Fonda is feltűnik majd Sorrentino vizuálisan is lenyűgöző filmjében. Az országos forgalmazás decemberben kezdődik, a premier pedig októberben lesz a Mozinet Filmnapokon.

The Keeping Room

Izgalmasnak és feszült hangulatúnak ígérkezik a The Keeping Room, az amerikai polgárháború végén játszódó western. Két nővér (Brit Marling, Hailee Steinfeld) és fekete szolgálólányuk (Muna Otaru) férfiak nélkül hátramaradnak, így saját maguknak kell megvédeniük a birtokukat. Mindenképp biztató, hogy a kritikusok a film láttán a revizionista western mesterének tartott Sam Peckinpah-t emlegetik, és az is remek, hogy Julia Hart forgatókönyvíró és Dan Barber (Harry Brown) a történelmi hitelességét sem hagyják figyelmen kívül a műfajújítónak szánt filmhez. Még nincs hír magyar bemutatóról.

Mistress America

Noah Baumbach filmjeiért (A tintahal és bálna, Greenberg) feltétel nélkül lelkesedünk, tehát nagyon várjuk már az új vígjátékát. A Frances Ha után az író-rendező ismét Greta Gerwiggel dolgozott együtt a forgatókönyvön és a Mistress Americával a screwball komédia legszebb napjait idézik fel. A filmben a 18 éves Tracy (Lola Kirke) New Yorkba érkezik, ahol a Gerwig alakította impulzív lány mutatja meg, hogyan érdemes élni a városban. Baumbach filmjeivel eddig mostohán bántak a forgalmazók, és eddig csak a Frances Hát láthattuk moziban, reméljük, ez a tendencia változni fog.

Queen of Earth

Alex Ross Perry filmjét annak ellenére is rögtön újranézném, hogy már februárban volt szerencsém látni a Berlinben. Az ottani élményhez csak hozzátett, hogy a mellettem ülő két idős német néni végigkacagta a filmet, ami úgy hátborzongató, hogy mindvégig hihetetlenül vicces. A Queen of Earth-ben Katherine Waterson és a Mad Menből ismerős Elizabeth Moss alakít két egymást folyton kritizáló barátnőt, amíg az egyik a teljes mentális összeroppanásig jut el. A film a 40-es évek női melodrámáinak stílusjegyeivel, túlzásaival és  Fassbinder (ön)reflexív melodrámáival is eljátszik, szóval a teljesen ellentmondásos pszichológia melodráma műfaji megnevezés is illene rá. Ennél jobb függetlenfilm talán nem is lesz idén. Meglepődnénk, ha Magyarországon forgalmaznánk, talán DVD-n kijön.

The Witch

Már a The Witch előzetesének megnézése után garantáltan kicsit nehezebben lesz este az elalvás. Az észak-amerikai mesékből táplálkozó horrorban a természetfeletti teszi próbára a puritán vallású család hitét, akik a civilizációtól elzártan élnek. A borzongást a fojtogató közeg és a családtagok közötti egyre feszültebb viszonyok okozzák. A Robert Eggers filmjét a Valami követhez hasonlóan a szájhagyomány már élteti, ezért itthon is felfigyelhetnének rá a forgalmazók: tipikusan olyan film, amit moziban kell látni.

Z for Zachariah

A Z for Zachariah már az alapötletével megvett minket: egy világméretű katasztrófa után három ember egyedül marad a Földön, és egy idillikusnak tűnő farmon találkoznak egymással. A posztapokalitikus sci-fi tehát egy klasszikus szerelmi háromszöget mutat be, mégsem tűnik épp szokványos történetnek. Sajnos hiába a nagy nevű főszereplők (Margot Robbie, Chiwetel Ejifor és Chris Pine), úgy tudjuk, a filmet nem fogják bemutatni Magyarországon.

, , , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments