tronok_harca_forralt_borDinner is coming! Autentikus Trónok harca-vacsorákra hívják egymást a rajongók szerte a világban. Bemutatjuk, miből áll egy menüsor!

A nemsokára ötödik évadánál tartó Trónok harca nem véletlenül az egyik legnépszerűbb sorozat: a középkorba ágyazott regény-adaptáció remek dramaturgiával, árnyalt karakterekkel, frappáns párbeszédekkel és lehengerlő látványvilággal nyűgözi le a nézőket. A rajongók egészen fantáziadús módszerekkel teremtik újra maguknak a filmbéli világot a beöltözős partiktól kezdve a korhű kardvívásig (bár sárkányröptetésről egyelőre nem tudunk).

A legújabb hóbort világszerte, hogy a regényhez, illetve a tévésorozathoz hű vacsorára invitálják egymást a fanok. Ez az ínycsiklandó divat a sorozat előrehaladtával egyre népszerűbbé és elterjedtebbé vált, ezért az ehhez kapcsolódó ismeretanyag is folyamatosan gyarapszik az interneten. Mivel csak az igazán elvetemült rajongóknak jut eszébe még azt is figyelni két véres vagy fedetlen kebles jelenet között, hogy mit esznek éppen a karakterek, a Falatozz.hu összegyűjtötte, milyen kellékei vannak egy ilyen szeánsznak.

Hirdetés

tronok_harca_baranysult

A feladat nem volt nehéz, ugyanis George R. R. Martin, a regénysorozat írója előszeretettel tér ki a lakomákra. A sudár Sansa citromtorta-imádata az emlékezetesebb gasztronómiai pillanatok közé tartozik, de megszámlálhatatlan helyen és időben bukkan fel az evés és ivás, mint központi motívum.

Az összeállítás egy teljes menüsort tartalmaz a levestől a desszertig és az italig, amelyet a hétköznapokban is elérhető hozzávalóknak köszönhetően egy kis konyhai gyakorlattal bárki el tud otthon is készíteni. Itt találhatók a receptek: kezdődjön a westerosi lakoma… Dinner is coming!

Példaként egy recept az oldalról:

Gesztenyeleves

tronok_harca_gesztenyeleves

„Cersei helyet foglalt egy gusztusos asztalnál, amelyre lehetetlenség nemet mondani. Krémes gesztenyelevessel kezdtek, ropogós meleg kenyérrel, valamint almával és fenyőmaggal dísztett zöldekkel.”

 

Hozzávalók:

2 gerezd fokhagyma, 2 gally friss rozmaring, 4 darab friss zsályalevél, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 pohár fehérbor, 400 gramm konzerv csicseriborsó lecsepegtetve, 200 gramm főzött-hámozott gesztenye, 1 csipet só, 1 csipet bors

 

Elkészítés:

Törjük össze a fokhagymát és süssük át kicsit az olívaolajban a rozmaringgal és a zsályával együtt. Amikor a fokhagyma puha, adjuk hozzá a fehérbort, hagyjuk egy fél percig párologni, majd adjuk hozzá a csicseriborsót, sózzuk meg és lepjük el vízzel.

 

A csicseriborsó felét keverjük püré állagúra: egy kézi mixer kiváló erre a célra, vagy tegyük át a csicseriborsókat némi vízzel a turmixgépbe, majd vissza a keveréket az edénybe. Adjuk hozzá a gesztenyét. Forraljuk fedetlenül körülbelül 10 percig, vagy addig, amíg kissé elpárolog a folyadék, és krémessé válik a leves állaga. A gesztenyét egyben is hagyhatjuk, vagy el is törhetjük a kanállal főzés közben.

 

Vegyük ki a rozmaringgallyakat, majd tálaljuk a levest egy kevés extra szűz olívaolajjal és frissen őrült borssal.

Akit komolyabban foglalkoztat a téma, annak ajánljuk az angol nyelven már 2012 óta kapható hivatalos Trónok harca-szakácskönyvet is (A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook). Az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó ugyanis meglátta a lehetőséget egy gasztro-blogban, amelyet két rajongó lány, Chelsea és Sariann kezdett írni még 2011-ben. A lányok komoly kutatómunkával összegyűjtötték a könyvben olvasható fogások középkori és modern változatát egyaránt, és még kígyóból készült étket is kipróbáltak a korhűség kedvéért.

,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments