Az állampolgár három főszereplője – Dr. Cake-Baly Marcelo, Arghavan Shekari, Máhr Ágnes – más-más kultúrából érkezett, a bőrszínük is más, de itt élnek mellettünk Magyarországon: a guineai származású, közgazdászból budapesti villamosvezetővé vált hatvanas férfi, a gyönyőrű, fiatal, iráni jógaoktató óvónő és a miskolci színésznő. Tovább

Jó év volt 2016 – legalábbis filmes szempontból. A tél ismét felülreprezentált a minőségi mozik bemutatója szempontjából, a nyári kasszarobbantók kissé alulteljesítettek, Cannes talán minden eddiginél erősebb volt, és megint az amerikai filmek dominálnak. De ne szaladjunk ennyire előre, először lássuk a lista hátsó részét! 

Tovább

Minden évnek megvannak a maga kiemelkedő teljesítményei, és minden évben van egy rakás film, amit különösen várunk. Sajnos abból is mindig akad, amikor ez a két szempont nem találkozik. Van, hogy a gyártó vagy a forgalmazó cégek marketingtevékenysége klasszisokkal jobban sikerül, mint maga az alkotás, néhol pedig a készítők kvalitása kívánná meg a jobb végeredményt. Figyelem: az év csalódásait összefogó cikkünk a szokásosnál szubjektívebb. Nem kizárt az sem, hogy az év közben közölt, inkább pozitív kritikát ebben a cikkben negatív vélemény követi.

Tovább

A filmekhez ma már elengedhetetlenül hozzátartozik a bemutatásukat megelőző hype, mely repicuccok és hirdetések formájában próbál minket meggyőzni, hogy bizony nem lesz ablakon kidobott pénz, ha erre vagy arra a filmre váltunk jegyet. Sokszor a poszterek messze jobbak, mint az elkészült művek – íme a kedvenceink az elmúlt évből.  
Tovább