Bemutatkozunk

A Filmtekercs egy fórum, amelynek elsődleges célja közérthetően informálni és edukálni. Egy közösség, amely támogatja az önkifejezést, és formálja a filmes közbeszédet.

A Filmtekercs.hu-t 2006-ban hét fiatal hozta létre, akik közül ketten – Molnár Kata Orsolya és Havasmezői Gergely – még mindig aktív tagja a szerkesztőségnek. 2014-ben jött létre a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület, aminek 2015-ben került sor a bejegyzésére, az elnöke haláláig Sergő András Zoltán volt. Az egyesület átvette az akkor már kilenc éve működő Filmtekercs.hu kiadását. Két-három évig a legfontosabb tevékenység maga a Filmtekercs.hu felület volt, de a kiadás mellett az egyesület elkezdett kritikaíró szemináriumokat, cikkíró-tanfolyamokat is szervezni. Az elmúlt pár évben az egyesület rendezvényszervezői tevékenységbe kezdett.

A Filmtekercs.hu csapata

A Filmtekercs főszerkesztője Gyöngyösi Lilla, mellette két szerkesztő felelős a Filmtekercs tartalmáért: Kiss Tamás és Nagy Tibor. Jelenleg harminc aktív cikkíró dolgozik a szerkesztőségben, akikkel a közös munka mellett filmes és nem filmes események keretein belül tartjuk az egyszerre szakmai és baráti kapcsolatot.

Korábbi íróink közül sokan másfele folytatták a karrierjüket és rendező, forgatókönyvíró, író, filmszakos doktorandusz lett belőlük.

Víziónk inspirálni az olvasóinkat, hogy elgondolkodjanak azon, amit láttak.

A Filmtekercs tartalmát ebben a szellemben állítjuk elő, hogy az olvasó a szokásos jó vagy nem jó kérdések helyett inkább arra kapjon választ, hogy ha nekiáll az adott filmnek vagy sorozatnak, mire számítson. Hogy mit fog kapni tőle, hogy milyen kérdésekkel és válaszokkal – szembesül majd és hogy az adott alkotás hol foglal helyet a zsáneren belül és az alkotók életművében. Nagy hangsúlyt fektetünk a régió mozgóképes művészetére, a magyar filmtörténet és televíziózás egy-egy aspektusát részletesen bemutató sorozatunk a Magyar Fókusz folyamatosan bővül, 2021 őszén pedig útjára indul a világ filmrajongóinak szavazatai alapján összeállt IMDB Top 250-es listát vizsgáló sorozatunk is. Eközben a Magazin rovatban toplistákkal és a showbiznisz közbeszédét meghatározó témák feldolgozásával várjuk az olvasókat.

A Filmtekercs eddigi fontosabb rendezvényei

2018-ban sikerrel pályázott a Nemzeti Kulturális Alapnál egy filmművészeti workshop szervezésére, ennek keretében szervezte meg az egyesület a Filmkritikusi kerekasztalt Szentendrén.

Már 3. évadánál tart a Filmtekercs Filmklub. Az első évadban a filmklub tematikáját a gyermeki nézőpont uralta, a 2. évadban az adaptáció témakörét járta körül. A jelenleg online zajló 3. évad a 21. század legnagyobb rendezőjétől mutat be egy-egy filmet, amelyeket hazai rendezőinkkel folytatott beszélgetés követ.

2020-ban könyvkiadási pályázatot nyertünk, amely szintén rendezői portrékkal foglalkozik. Kötetünk Tíz a huszonegyből – Az új évezred emblematikus rendezői címmel 2022 nyarán jelent meg Gyöngyösi Lilla és Németh Barna szerkesztésében.

2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából megrendeztük első filmfesztiválunkat Rendszerváltó Filmnapok néven. Az Art+ Cinema moziban és a Kőbányai Kőrösi Kulturális Központban megtartott rendezvényünk nagy médiaérdeklődést váltott ki.

2020 januárjában a Nemzeti Filmintézet döntőbizottsága támogatást ítélt meg a Filmtekercs Egyesületnek, hogy megszervezze a Filmforgalmazás és Média Workshopot, amelyre 2021 júniusában került sor Budapesten.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com