Fókuszban Vászon nélkül

Álmok – Egy erkölcsös éjszaka

egy_erkolcs_ejszaka_2Az ismerős szerzői jegyeket az Egy erkölcsös éjszakában szokatlanul derűs történetben használja a mester. Makk Károly light.

A film

Hunyadi Sándor A vöröslámpás ház című novellája egyetlen tréfás kolozsvári pillanatkép: Kelepei, a lump bölcsész beköltözik egy nyilvánosházba, majd váratlanul meglátogatja őt az édesanyja, rövid, kínos intermezzót hozva a mutter, a lányok és a fiú életébe. Makk, Örkény István és Bacsó Péter adaptációja ezt a történetet bontotta és egészítette ki: az esendő figurákat szerethetőbbé nemesítették, őket és a békebeli helyszínt is sok színnel festették meg – az egyszeri történet nyert egy csepp örökérvényű bölcsességet, általános érvényt és nagyon sok bájt. A sztori ebben a formában immár egyetlen, az eredeti műben kifejtetlen kérdés köré épül: néni tudja-e, hogy színjáték folyik körülötte?

egy_erkolcsos_ejszaka_3Ugyanis az Egy erkölcsös éjszaka a végletekig feszíti azt a bizsergető helyzetet, ami a novellában csak a szereplők félelmeiben jelent meg: a rossz fiú csak nem akar megérkezni, így a vörös színben úszó ház lakói kötelességüknek érzik szórakoztatni az idős asszonyt. Megkezdődik az alakoskodás: próbálják elérni azt a látszatot, hogy egy tisztességes, kisasszonyokat nevelő intézményben vendégeskedik Kelepei édesanyja. Eközben – igazi Makk Károlyos módon – felszínre törnek az álmok és vágyak: a rendező a szokásos érzékenységével hívja elő a tisztesség maradékát, az igaz érzelmeket az örömlányokból. Egy éjszakára tényleg erkölcsös lesz itt mindenki; s talán nem is úgy folytatódik az életük, ahogyan eddig ment.

A mama és a mutter, azaz az angyali Makay Margit és a királynői Psota Irén ellentéte akár freudi allúziókat is támaszthatna – de nem teszi. Az Egy erkölcsös éjszaka a szecessziós „trilógia” (Szerelem, Macskajáték) legkönnyedebb darabja. Még így is van benne mélység, tartalom, de a Makknál oly gyakori mindent elsöprő érzelmek hiányoznak; történik egy öngyilkossági kísérlet, de látszik a megoldás; a néni (aki valószínűleg mindenre rájött) is megbocsátó tévelygő „kisfiával”. Mégis: egy angyal szállt el a film szereplői és nézői felett is – és ez nem is olyan kis dolog.

A lemez

A MaNDA kiadványa bónuszanyagként Makk Károly audiokommentárját kínálja fel a nagyérdeműnek.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás. Újságíróként dolgozik több médiumnál. A Papírfény rovatot vezeti. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés