Rendszerváltó Filmnapokat szervez a Filmtekercs

Klasszikusok, kedvencek és különlegességek szeptember 17-20. között a Rendszerváltó Filmnapokon. Napi két film, két helyszín és mindennap közönségtalálkozó. Avagy hogy múlt el 30 év?!

Sosem látott ritkaságokkal és közönségkedvenc filmekkel érkezik szeptember közepén a Filmtekercs Egyesület Rendszerváltó Filmnapok nevű rendezvénysorozata. A hazai történelem jelentős eseményének 30. évfordulóján szeretne a program filmekkel visszaemlékezni a történésekre, és együtt gondolkodni annak hatásán, folytatásán.

A program fő helyszíne a korábbi Örökmozgó Filmmúzeum, ma Art + Cinema mozi, ami csütörtöktől vasárnapig minden nap két filmet vetít, az este 7 órai után pedig közönségtalálkozót tart. A program csütörtökön a Rendszerváltás képekben című, eddig máshol nem vetített dokumentumfilmmel kezdődik, majd este héttől Fekete Ibolya Bolse vita című filmjét lehet megtekinteni, ami után beszélgetés lesz a rendezővel. Pénteken előbb Török Ferenc kultikus filmje, a Moszkva tér jön, este pedig Almási Tamás Miénk a gyár című emlékezetes dokumentumfilmje kerül műsorra, ami után a rendezővel lehet beszélgetni.

Szombaton Schiffer Pál A Videoton sztori című filmje után este premiert tart a rendezvény. Szalay Péter Nincs parancs! című dokumentumfilmje egy német és egy magyar határőr történetét követi nyomon. Egyikük az osztrák határnál, másikuk a berlini falnál teljesített szolgálatot azokban a történelmi napokban. A film után beszélgetés lesz Szalay Péter rendező, Dr. Hidas Ildikó dramaturg és Nagy László, a Páneurópai Piknik Alapítvány titkárának részvételével. Vasárnap délután sokak kedvenc német vígjátékát, a Good bye, Lenin!-t lehet megnézni, este pedig a rendszerváltás 20 éves évfordulójára készült szkeccsfilme, az East Side Stories kerül műsorra. A vetítés után Németh Gábor dramaturg, az eredeti ötlet gazdája lesz a vendég.

A rendezvény szombat délután ellátogat a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központba is, ahol a lengyel államférfiról szóló Walesa – A remény embere című filmet lehet megtekinteni, amit szinténbeszélgetés követ.

Az Art+ Cinema vetítéseire egységesen 800 Ft-ért lehet jegyet venni, a kőbányai vetítés ingyenes. További részletek a filmekről és a meghívott vendégekről a rendszervalto.filmtekercs.hu oldalon és a Filmtekercs.hu Facebook oldalán lehet olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük