Fesztivál Filmszemle

38. Magyar Filmszemle: A forradalom arca

a_forradalom_arcaForradalmunk egyik arca nyugaton egy tizenkilenc éves lány lett. A híres képen ártatlan, szinte vidám tekintettel néz a kamerába, míg mellette barátja egy fegyvert szorongat. Hogy mi lett vele a forradalom után, annak egy történész és egy újságíró járt utána.

Kékesi Attila filmje két szálra épül: míg a nyomozó párost, Balázs Eszter magyar történészt és Phil Casoar francia újságírót követi, egyúttal elmeséli 1956 egyik jellemző alakjának, a forradalmár fiatalnak a történetét is. Jutka emigrált, és egész életét külföldön kellett leélnie: tudta, hogy ha hazajön, megtorolják rajta a számos nyugati lapban leközölt képet.http://goo.gl/vjbSVJ.

A kutatók sikeresen feltárták a lány egész életét, de találkoztak a fénykép készítőjével is. A dokumentumfilm pedig ügyesen mutatja be a nyomozást. Noha a valódi kutatás évekig tartott, sikerült egy feszes, ütemes filmbe bezsúfolni, a lényegtelen részeket kidobálni, a fontosakat korrektül összevágni. Formailag a filmmel minden rendben is van: érdekes, alapos.

Azt azonban nem értettem meg, miért van szükség erre a filmre. Mi okból érdekes számunkra egy fényképarc sorsa és személyisége? Jutka további életében semmi olyan nem történt, ami túlmutatna önmagán: szemben a szintén sors-dokumentumfilm Miss Universe 1929 főhősével nem lehet vele ábrázolni egy korszakot, nincs hatása vagy jelentősége. Sőt, ahogy a lányt egyre jobban megismerjük, még egy kissé ellenszenvessé is válhat.Uggs Black Friday

Azt hiszem – és szándékosan fogalmazok bizonytalanul –, hogy A forradalom arca fölösleges film. Nem nyújt olyat, ami miatt érdemes volt elkészíteni. Persze a kutatás elején a stáb ezt még nem tudhatta – talán azért kellett elkészíteni, mert valamit csak muszáj volt kezdeni az évek alatt összegyűlt felvételekkel. Ha így van, dicséret illeti az alkotókat, akik igazán mindent kihoztak ebből a történetből, amit ki lehetett. Máskülönben viszont a film felejthető.

A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában
magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2006

Rendezte: Kékesi Attila
Operatőr: Kékesi Attila
Narrátor: Kocsis Gergely
Zene: Darvas Ferenc

Szereplők: Balázs Eszter, Phil Casoar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Ráadás és a Tárca rovatot vezeti. [email protected]

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés