Fesztivál Fókuszban

Anilogue 2015: Szuper filmek a versenyben!

Miss Hokusai

anilogue_print_2015Hat nagyszerű film versenyez az idei Anilogue díjáért, hat egészen eltérő hangvételű (és származású) alkotás. Szuper filmeket tartogat az Anilogue 2015-ben is!

A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén tizenhat egész estés animáció látható majd, melyek közül hat verseng a fesztivál fődíjáért. „A legmeredekebb dolog nem családi jellegű animációs filmet bemutatni Magyarországon” – mondta Liszka Tamás alapító igazgató; ennek ellenére a versenyfilmek között kimondottan merész darabokat is találni.

Három francia, egy román, egy japán és egy koreai film: íme, a Filmtekercs beharangozója – a te érdeklődésedet vajon melyik kelti fel?

Adama

A 12 éves Adama egy eldugott nyugat-afrikai faluban él. A sziklák mögött terül el a Lélegzetek Földje, amelyet gonosz, háborúra éhes szellemek laknak. Amikor 1916-ban bátyja hirtelen eltűnik a faluból, Adama úgy dönt, felkerekedik és megkeresi őt. A kétségbeeséssel és gyermeki ártatlansággal teli fiú bebarangolja a háború dúlta Európát. A testvére iránt érzett szeretet vezérli hosszú és kalandos útján, mely váratlan fordulattal ér véget.

Az Adama története valóságalappal bír: az első világháborúban a franciák nyugat afrikai fiatalokat is besoroztak, hogy harcoljanak az első világháborúban. Bátyja keresése során Adama egészen a pokoli verduni csatáig jut el.

adamaAz eredeti látásmódú animációs filmmel debütáló rendező, a francia Simon Rouby rendező saját bevallása olyan filmet akart készíteni, amely a gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt szól – a gyerekek számára élvezetes kalandfilm ez, amely ugyanakkor a felnőttek számára is megszívlelendő üzenetet hordoz. A látványból ítélve, úgy tűnik, a rendező mindkét célját elérte: az Adama bátorságról és szeretetről szóló története izgalmas szórakozást nyújt az egész családnak. (Argejó Éva)

April és az ál-világ

Nincs is izgalmasabb az alternatív történelemnél! Az Annecy-győztes April és az ál-világ univerzuma szerint 1941-ben V. Napóleon uralkodik Franciaországban, ahonnan misztikus körülmények között sorra kezdenek eltűnni a tudósok; egy April nevű fiatal lány igyekszik kideríteni, mi ennek az oka. A beszélő macskával, sárkány-mechákkal és sok misztikával súlyosbított steampunk alkotást történetmesélő képességéért, intelligens humoráért, reményt közvetítő üzenetéért, stílusos retro-tudományosságáért dicsérik a kritikák. No és csodálatos 2D rajzaiért: a mindenhonnan áradó (különféle minőségű) 3D animációs technika korában a művészi gonddal kivitelezett rajz ritka erény.

april_es_az_alvilagA film Jacques Tardi képregénye alapján készült (a film dizájnere is ő), Christian Desmares és Franck Ekinci rendezésében, francia-belga-kanadai együttműködésben. A címszerepet Marion Cotillard alakítja. Az egyik forgatókönyv-író pedig Benjamin Legrand, aki az eredeti Snowpiercer alkotója volt. (Havasmezői Gergely)

Fantomfiú

Az Oscar-díjra jelölt Egy macska kettős életén már közösen dolgozó Jean-Loup Felicioli és a forgatókönyvíró, Alain Gagnol legújabb filmje, a Fantomfiú ismét az Anilogue közönsége előtt debütál Magyarországon. A történet szerint egy 11 éves beteg kisfiú, Leo felfedezi magában a képességet, hogy kilépjen a saját testéből, és ezt arra használja, hogy segítsen a kerekesszékhez kötözött rendőrnek, Alexnek megmenteni New York városát a gonosz maffiafőnöktől. A párosnak mindössze 24 órája van, hogy leszámoljon a várost sakkban tartó bűnözővel.

fantomfiuGagnol és Felicioli öt évig forgatták a Phantom Boyt – erőfeszítéseik meg is látszanak a film kidolgozottságán. A Phantom Boyon nemcsak az alkotópáros noir iránti tisztelete érhető tetten, de a klasszikus gengszterfilmek és New York városa iránti szenvedélyük is ott van minden filmkockában. (Molnár Kata Orsolya)

Hokusai kisasszony

A Hokusai kisasszony című japán animációs film (rendező Keiichi Hara, 2015) történelmi időkbe repít minket vissza: az Edo-kor végefele járunk 1841-ben, amikor a fővárost még nem Tokiónak, hanem Edónak nevezték. Itt él Tetsuzo mester idősebb lányával, O-Ei-vel. Tetsuzo (családi nevén Katsushika Hokusai, 1760-1849) létező létező személy, kimagaslóan híres festő az Edo-korból; újító zseninek tartják, kinek munkái az európai festészetre is hatással voltak, s mindmáig hatással vannak a jelenkori populáris dizájnkultúrára – ha európai művészettörténeti lexikonból nem is, egy teáskészlet mintájáról ismerős lehet Hokusai munkássága.

hokusai_kisasszonyDe a film nem egyáltalán nem a bögredizájn szintjén mozog. Hinako Sugiura történelmi mangáját veszi alapul (abból is leginkább a festő lányára, O-Ei-re vonatkozó részeket), Sugiura pedig nem csupán mangaművész, hanem az Edo-korabeli életvitel és öltözékek kutatója. Ennyi elég ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, a Hokusai kisasszony egy színvonalas anime. Pedig a témaválasztás és a rajzolás minősége mellett a drámai izgalmakat is felsorakoztathatjuk, hiszen a fiatalabb, vak lánytestvér, a démoni erővel megbabonázott festmények még szóba se kerültek! Mindezek alapján egyértelmű: látni kell, hogyan vezeti át a film a festészetet a mangán keresztül az anime képivilágába. (Keller Mirella)

A szatellitlány és a tehén

A koreai Jang Hyung-yun első egészestét nagyjátékfilmje, A szatellitlány és a tehén igazán abszurd alaphelyzetből indul: Il-ho, a műhold kíváncsian figyeli az embereket az űrből, miközben az énekes-dalszerző Kyung-chun egy szerelmi csalódást követően egy gonosz gép hatására tehénné változik. Merlin, a varázsló – aki épp vécépapír formáját ölti magára – Il-hót lánnyá változtatja. Fantasztikus és varázslatos kaland veszi kezdetét – a japán Studio Ghibl stílusában.

szatellitlany_es_a_tehenA különleges és vicces karakterek, a szép rajzok, és a szerencse, hogy a szemünk előtt láthatjuk megszületni a koreai animáció új generációját, igazi filmes csemegét kínál. A történet minden korosztálynak tartogat meglepetéseket, éppen ezért vétek lenne kihagyni az idei Anilogue programjából. (Molnár Kata Orsolya)

A varázshegy

A varázshegy Anca Damian román rendező legújabb alkotása. A rendezőnő igazi hősök életét és halálát középpontba állító trilógiájának első része, a Crulic után most újabb filmmel jelentkezett. A varázshegy a lengyel antikommunista Adam Jacek Winker (1937-2002) életét követi nyomon a Crulichoz hasonlóan, az animációs-doku műfajában.

a_varazshegyAdam nem csak partizán és ellenzéki aktivista, de hegymászó, fotós és újságíró is volt, így a rendezőnek lehetősége nyílt a főszereplő képzeletbeli utazásának bemutatásához eredeti dokumentumokat, többek között Adam vázlatait, fotóit és mozgóképeit, illetve különböző talált felvételeket felhasználni. Ennek következtében vegyes technikával dolgozott: az említett archív dokumentumok mellett papírkivágást és ún. rotoszkóp eljárást is alkalmazott (a rotoszkóp eljárás lényege, hogy igazi színészekkel veszik fel a jeleneteket, amit aztán kockáról kockára átrajzolnak). Ha valamit felróhatunk a filmnek erényei mellett, az éppen a kevert technika túlzó kaotikussága, amely már-már befogadhatatlanná teszi az egyébként izgalmas és fontos narratívát. De aki nem marad le és követi a cselekmény fonalát, jutalma egy mozgalmas, sok érzékünkre ható, szürreális és abszurd modern Don Quijote történet lesz, amely ugyanakkor egy eddig érthetetlen okokból árnyékban maradt életrajz élményével ajándékoz meg minket. (Szin Karolina)

***

Jegyek elővételben már vásárolhatóak teljes áron az Urániában és a Puskinban 1.400 Ft-ért, az Art+ Cinemában 1.100 Ft-ért, kedvezményesen az Urániában és a Puskinban 1.100 Ft-ért, az Art+Cinemában pedig 900 Ft-ért. A fesztivál teljes programja a honlapon található: www.anilogue.com.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés