Fesztivál Filmszemle

Buddha nyugalma – Belülről izzó tűz

Tarr Bence László buddhista tanító gondolatait ismerjük meg ebben a dokumentumfilmben, mely helyszíneken átívelve tárja elénk a buddhizmus alapgondolataival meghintve az élet nagy kérdéseit és lehetséges válaszait.

A film sok kérdést tesz föl nekünk: Mit keresünk itt? Honnan jövünk? Hova megyünk? Mi a célunk, a feladatunk az életben? A buddhizmus elsősorban a nyugalomról és a gondolkodásról szól, a film pedig mindent megtesz, hogy mind képpel mind hanggal ebbe a tompa, mély állapotba juttasson.

Egyetlen, hosszú monológot hallgatunk, amit a tanító a maga számára fontos helyszíneken mond el. Erdőben, utcán, buddhista szertartáson járunk, mely hol lassú táncban kering, hol csak a rituálisan ropogó tüzet mutatja, azt mondva: lássuk magunkban a belülről izzó tüzet, az életerőt. Az egyes gondolatokat lassú és gyors zenével választották szét, ezzel is időt adva nekünk, hogy őszintén végiggondolhassuk a hallottakat.

Ez mind szép és jó, de igazából egy olyan ember számára, akitől ez a világ távol áll (vagyis a célközönség számára), ez az egész lassú és mély állapot nehezen jön át. Látom a tavat, a tavirózsákat, az égő mécseseket és a lehunyt szemű tanítót, de nem érzem az áhítatot. Hallom a zenét és a csöndet, tudom, hogy a nyugalomnak kellene végigáradnia rajtam, helyette csak egyre feszültebb leszek.

A film vágása is érthetetlen. Tarr a mondatát egy padon kezdi el, majd egy harang körül folytatja, visszakerül egy másik padra, ahol ráadásul másik ruha is van rajta. Nem tudom, mennyire lehetett kellemetlen ugyanazt négy-öt helyszínen is elmondania, de nézni biztosan rossz volt.

Tetszik a világ, amit mutatni akar, és megértem a motivációt, ami az embereket ezekre a szeánszokra viszi. Én is szívesen sétálnék izzó parázson, mint ők, és talán még úgy is sírnék, mint ők, de a megértés és az átérzés sajnos túlságosan messze állnak egymástól.

Belülről izzó tűz
magyar kreatív dokumentumfilm, 65 perc

rendezte: Tarr Bence László és Nagy Ernő

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..