Fesztivál Fókuszban

Cannes 2014: Minden, amit a versenyfilmekről tudni érdemes

cannes_2014_2A Cannes-i Filmfesztivál mezőnye erősnek ígérkezik, ráadásul lehet, hogy pár nap múlva újabb filmekkel bővül. Most, hogy már tudjuk, melyik filmek kerültek be a versenyprogramba, összeszedjük, amit tudni lehet róluk 26 nappal a fesztivál előtt, és elmondjuk, melyiket miért várjuk (ha várjuk).

A nemzetközi filmes portálokon az elmúlt napok a Cannes-i versenyprogramra való izgatott várakozással teltek. Akadtak, akik már egy héttel ezelőtt tudni vélték a végleges listát, mások csak találgattak. A tegnap délelőtti hivatalos sajtótájékoztatón kihirdetett versenyszekció végül nagy meglepetéseket okozott, sőt csalódásokat is. Sokan fájlalják, hogy nem láthatják Alejandro González Iñárritu, Terrence Malik, Emir Kusturica, Fatih Akin vagy Roy Andersson új filmjeit.

A magyar közönség azt várta, hátha bekerül a versenybe Mundruczó Kornél Fehér isten, Hajdu Szabolcs Délibáb, vagy Zomborácz Virág Utóélet c. filmje, de sajnos nem így történt. Bár az eredetileg tervezett 20 film helyett csak 18-at hirdettek ki, lehet, hogy a lista a jövő hét elején még bővülni fog, ez okot ad a további reménykedésre.

Ennél sokkal fontosabbak a kellemes meglepetések. Olyan nagy mestereket láthatunk majd Cannes-ban, mint Jean-Luc Godard, Ken Loach, vagy Mike Leigh! Nagyon várjuk az új Nuri Bilge Ceylan, Atom Egoyan, Xavier Dolan és Dardenne-fivérek filmeket is!

Úgy tűnik, hogy erős mezőnnyel számolhatunk az idén. Hozzá kell azonban tenni, hogy a verseny korántsem kiegyenlített: az Arany Pálmáért egyszerre indulnak a filmművészet nagy öregjei, sokszoros Cannes-i díjazott befutott rendezők, A-kategóriás fesztiválon korábban meg sem forduló amerikai és európai filmesek, valamint filmkészítők az ún. ,,Harmadik Világból”. A versenyprogramban eddig összesen 2 női rendező alkotása szerepel, zsűrijének elnöke azonban egy új-zélandi női rendező, Jane Campion (Zongoralecke, Fényes csillag). A versenyprogram előtt Olivier Dahan Grace Kellyről szóló Grace – Monaco csillaga c. filmjét fogják vetíteni versenyen kívül Nicole Kidman főszereplésével.

A cikk végén felsoroljuk az Un Certain Regard szekció frissen kihirdetett filmjeit és a versenyen kívülieket, de előbb íme az Arany Pálmáért induló 18 film: 

1. Olivier Assayas: Clouds of Sils Maria 

Miről szól a film? Juliette Binoche egy befutott középkorú színésznőt játszik, akinek szembe kell néznie az elkerülhetetlen generációváltással. Szerepet vállal annak a filmnek a remake-jében, amelyikben 20 évvel korábban debütált, csakhogy ezúttal az idősebb nő szerepét osztják rá. Mivel úrrá lesz rajta az öregedési pánik, úgy dönt, egy időre visszavonul a hegyekbe, egy Sils Maria nevű kisvárosba, ahová egyedül asszisztense kíséri el (akit a vámpírdíva Kristen Stewart alakít). A német-francia-svájci koprodukcióban készült film forgatását tavaly októberben fejezték be Svájcban.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? A történet önmagában nem egy nagy újdonság, de a Juliette Binoche-Kristen Stewart kettős izgalmasnak ígérkezik.

Sils Maria felhoi

Mit érdemes tudni Olivier Assayas-ról? Francia forgatókönyvíró-rendező, aki 4. alkalommal versenyez Cannes-ban, de eddig még nem kapott Arany Pálmát. A tavalyi bemutató kapcsán írtunk a rendező Május után c. filmjéről, amely a Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb forgatókönyvének járó díjat. Emlékezhetünk rá a Párizs, szeretlek! c. omnibusz-filmből is, ahol ő volt a 3. kerületről szóló epizód készítője. 2010-ben a Carlosért megkapta a Los Angeles-i Filmkritikusok díját.

 

2. Bertrand Bonello: Saint Laurent

Miről szól a film? Yves Saint Laurent párizsi divatguru korai éveiről, karrierépítéséről, Pierre Bergé-vel való viharos szerelméről. Ő az a tervező, akinek a nők számára elkészített öltönyöket köszönhetjük, illetve a nem kizárólag fehér modellek szerepeltetését a kifutókon. Bonello a főszerepet a Chanel-modellként is dolgozó Gaspard Ulliel-re osztotta, míg Bergé-t a Farkasok szövetségéből, az Erőszakikból, vagy Srác a biciklivelből ismert Jérémie Renier játssza. A filmben Léa Seydoux és Louis Garell is szerepel.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Elsősorban az Adéle élete 1-2. Emmája, Léa Seydoux alakítása miatt! Illetve bizonyára izgalmas lehet a nemrégiben elhunyt stylist élettörténete, ugyanis ebben az évben két róla szóló portréfilm is debütál. A két producer megállapodása szerint a másik, Jalil Laspert által rendezett film készült el korábban, így az idei Berlinalén már be is mutatták. A Coco Chanel-láz után tehát most itt az Yves Saint Laurent-portréfilm-őrület!

Saint Laurent

Mit érdemes tudni Bertrand Bonello-ról? Bonello természetesen francia, a Saint Laurent rendezője és egyben forgatókönyvírója is. 2001-ben Cannes-ban FIPRESCI-díjat nyert A pornőfilmes c. rendezésével.

 

3. Nuri Bilge Ceylan:  Kis Uykusu / Winter Sleep

Miről szól a film? A frissen nyugdíjazott színész, Aydin (Haluk Bilginer) recepciós állást válllal egy fogadóban Közép-Anatóliában. Ahogy beköszönt a tél, egyre kényelmetlenebbül érzi magát, különösen, mivel két nővel van összezárva a behavazott szállóban. Az elvált Nihal (Demet Akbag), és húga, a frissen megházasodott Necla (Melisa Sözen) nagyon különböző személyiségek, de mindketten fontosak Aydin számára.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Úgy látszik, hogy a Once upon a time in Anatolia után Ceylan visszatér a vidék-tematikához és ezzel együtt a Messze különleges ritmusához. A filmet a csodás Cappadocia-ban forgatták, ezért előre várjuk a hosszú beállításokban mutatott elképesztő tájakat.

Nuri Bilge Ceylan

Mit érdemes tudni Nuri Bilge Ceylanról? Azt mindenképp, hogy ő ma a legismertebb török rendező. Az eredetileg fényképészként dolgozó Ceylan ma Cannes egyik nagy sztárja, eddig háromszor kapott Arany Pálmát: kétszer A Zsűri Nagydíját a nálunk is bemtuatott Messzéért (2002), ill. a Magyarországon sajnos nem forgalmazott remek noirjáért, a Once upon a time in Anatoliaért (2011), a Három majom lett A legjobb film 2008-ban. 2006-ban az Éghajlatok FIPRESCI-díjat kapott. További 52 díja van törökországi és nemzetközi fesztiválokról.

 

4. David Cronenberg: Maps to the stars

Miről szól a film? Ez a kanadai szatíra a hollywoodi felsőközéposztály életét mutatja be erősen sarkítva. Dr. Stafford Weiss (John Cusack) pszichoterapeuta, aki vagyonokat keresett már önsegítő könyvek eladásával. Julianne Moore az egyik páciensét játssza, akit saját anyja szelleme kísért. A doki gyerekei sincsenek egészen rendben: fia gyereksztár és 9 éves kora óta próbál leállni a drogokkal, lányát, Agatha-t (Mia Wasikowska: Jane Eyre, Vonzások) piromániával kezelik. Amikor a lányt kiengedik a klinikáról, megismerkedik egy jóképű limuzinsofőrrel, akit nyilván Robert Pattinson játszik, akivel másodjára dolgozott együtt a botrányhős Cronenberg.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Elég bizarrnak ígérkezik ahhoz, hogy a korábbi Cronenberg-filmek hagyományát kövesse, aminek kifejezetten örülnénk.

Maps to the Stars

Mit érdemes tudni David Cronenbergről? A 80-as évek biohorrorjának atyja a Maps to the starsszal ötödik alkalommal jut be a Cannes.i versenyprogramba, korábban a Karambolért kapta meg A Zsűri Különdíját (1996). 1999-ben az eXistenZért Ezüst Medvét kapott a Berlinálén, Torontóban 2002-ben A pók lett a legjobb kanadai film. A veszélyes vágyat 2011-ben jelölték Arany Oroszlánra. Számos olyan díj tulajdonosa, amelynek a létezéséről az olvasók valószínűleg még sosem hallottak (két személyes kedvencem a Fantafestival és a Gotham Awards).

 

5. Jean-Pierre Dardenne –Luc Dardenne : Deux jours, une nuit /Two days, one night

Miről szól a film? Marion Cotillard üzletasszonyt játszik, aki a férjével (Fabrizio Rongione, a rendezők filmjeiben rendszeresen szerepel) közösen próbálja rávenni a kollégáit, hogy mondjanak le az éves prémiumukról, hogy megtarthassa az állását. A film a Sundance-en debütált, Cannes-ban lesz az európai premierje.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Szerettük a Dardenne-ék korábbi filmjeit, naná, hogy kíváncsiak vagyunk a legújabbra is!

Deux jours, une nuit

Deux jours, une nuit

Mit érdemes tudni a Dardenne-fivérekről? A belga filmkészítő páros a 80-as évek végén készítette el első játékfilmjét. A világhírt Az ígéret c. film hozta el számukra 1996-ban. 1999-ben a Rosettáért Arany Pálmát kaptak. Legutóbb 2002-ben jártak Cannes-ban A fiú c. filmjükkel, amely megkapta az Ökomenikus zsűri díját. 2011-ben Srác a biciklivel c. filmjüknek ítélték az Európai Filmdíjat.

 

6. Xavier Dolan: Mommy

Miről szól a film? Az év végén mozikba kerülő film egy özvegyről szól (ismét Ann Dorval játssza, aki a rendező korábbi filmjeiben is szerepelt), aki egyedül neveli zűrös kamaszfiát (Antoine-Olivier Pilon). Izgalmas fordulat következik be, amikor rejtélyes szomszédnője, Kyla (Suzanne Clément) felajánlja a segítségét a gyereknevelésben.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Ebben a történetben van potenciál, izgatottan várjuk, Dolan mit hoz ki belőle.

Mit érdemes tudni Xavier Dolanról? A rendszerint a fiatalok érzéseire fókuszáló kanadai rendező a Megöltem anyámat c. filmjével futott be 2009-ben. Már az első filmjét nagy nemzetközi siker övezte: díjazták Isztambulban, Rotterdamban és Cannes-ban is, ahol két további filmjével, a Képzelt szerelmekkel (2010) és az Így is, úgy is Laurence-szel (2012) is nyert díjakat. Tom a farmon c. filmje kapott FIPRESCI-díjat a tavalyi Velencei Filmfesztiválon. Idén először kerül filmje a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába.

 

7. Atom Egoyan: The captive

Miről szól a film? Ebben a kanadai thrillerben egy apa (Ryan Reynolds) nyomoz elrabolt lánya után. Scott Speedman (Barney és a nők, Underworld), és Rosario Dawson (Sin City- A bűn városa, Grindhouse) is szerepet kapott a filmben. Ennél többet egyelőre nem tudunk. A trailer alapján viszont bizakodóak vagyunk.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Egoyan 4 évig nem jelentkezett új filmmel, tavaly viszont egyszerre több filmen kezdett dolgozni. Ha egy rendezőt elkap az alkotói láz, az jót jelent…

the-captive02

Mit érdemes tudni Atom Egoyanról? Az egyiptomi származású, Kanadában élő rendező a Torontói Filmfesztivál nagy kedvence: övé lett a legjobb film 1987-ben (Családi mozi), 1991-ben (A kárbecslő), 1994-ben (Exotica), 1997-ben (Eljövendő szép napok) és 2008-ban (Imádat). 1997-ben Az eljövendő szép napokért Oscar-ra jelölték, Cannes-ból pedig elhozta A Zsűri Nagydíját, a FIPRESCI-díjat, az Ökomenikus Zsűri Különdíját. További 3 alkalommal jelölték Arany Pálmára, idén ismét lehetősége van elhozni a szobrocskát.

 

8. Jean-Luc Godard: Adieu au langage/ Goodbye to language

Miről szól a film? Nem csalás, nem ámítás, Godard valóban jelentkezik egy új filmmel!!! Szám szerint a 39. nagyjátékfilmje, mindössze 70 percben – és állítólag 3D-ben, de ezt egyelőre nem hisszük el 🙂 A film szereplői amatőrök, illetve egyelőre ismeretlen francia színészek: Dimitri Basil, Héloise Godet, Kamel Abdeli, Richard Chevallier.

Alig tudunk valamit a filmről, de a címe borzasztóan beszédes. A legjobb lesz, ha egy az egyben idemásoljuk a film szinopszisát:

,,Az ötlet egyszerű:
Egy férjezett asszony találkozik egy nőtlen férfival.
Szeretnek, vitatkoznak, öklök szállnak a levegőben.
Egy kutya kóborol a város és a falu között.
Eltelik egy évszak.
A férfi és a nő újra találkozik.
A kutya közöttük találja magát.
A másik az egyikben, az egyik a másikban,
Összesen hárman vannak.
Kezdődik a második film:
Ugyanolyan, mint az elő
És mégsem.
Az emberi fajtól eljutunk a metaforáig.
Mindez ugatásban
És gyereksírásban végződik.
Közben látunk majd embereket beszélgetni
A dollár elértéktelenedéséről,
matematikai tételekről
és egy vörösbegy haláláról.”

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Hát mert ő Godard, aki mindig zseniális! Bár a trailer egy kicsit aggasztó

Adieu au langage

Mit érdemes tudni Jean-Luc Godardról? Azt, hogy ő egy élő (!) legenda!!!!! Az idén 84 éves mester gyűjtött a Berlináléról Arany medvét (Alphaville, 1965), Ezüst medvét (Kifulladásig, 1960, ill. Az asszony az asszony, 1961). Velencéből Arany Oroszlánt vitt haza az Éli az életétért (1962), a Keresztneve Carmenért (1983), az Olasz Szenátus Aranymedálját a Németország kilenc (új) nulláért 1991-ben, A zsűri különdíját A kínai lányért (1967). Kevésbé ismert tény, hogy Arany Pálmát még sosem kapott, habár számos alkalommal jelölték: Mentse, aki tudja, az életét (1980), a Passiójáték (1982), Detective (1985), Nouvelle vague (1990), A szerelem dicsérete (2001). 2007-ben Európai Filmdíjat kapott filme életművéért. 2004-ben a San Sebastian Nmezetközi Filmfesztivált nyerte meg A mi zenénkkel. Idén újra esélye nyílik megkapni élete első Arany Pálmáját! 🙂

 

9. Michel Hazanavicius: The Search

Miről szól a film? Főhőse egy NGO-nak dolgozó nő (Annette Bening) különleges kapcsolatba kerül egy csecsen fiúval. A filmben ismét szerepel Berenice Béjo (A némafilmes) francia-argentin színésznő, a rendező felesége. A történet Fred Zinnemann 1948-as filmjének, a szintén The Search címet viselő második világháborús filmnek a remake-je, a mai Csecsenföldre áthelyezve. A forgatás teljes titokban zajlott Grúziában, még most is alig lehet valamit megtudni a filmről, sem képkockákat nem hagytak kiszivárogni, sem filmplakátot nem tettek közzé.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Elsősorban a történet miatt. Másrészt izgalmas lesz látni A némafilmes idején összeállt, Oscar-esővel jutalmazott stáb (Berenice Béjo mellett Thomas Langmann producer és Guilliaume Schiffman operatőr is ismét Hazanavicius-szal dolgozott!) új munkáját. Arról nem is beszélve, milyen jó marketing visszatartani minden infót a filmről! 

Michel Hazanavicius

Mit érdemes tudni Michel Hazanaviciusról? Litván származású, de Párizsban született rendező-forgatókönyvíró, A némafilmesért 2011-ben többek között Oscarral, BAFTA-díjjal, César-díjjal jutalmazták, megkapta A New York-i Filmkritikusok Díját, jelölték érte Arany Pálmára. A film összesen 5 Oscart vitt el. Cikkünk a litván rendezőről.

 

10. Tommy Lee Jones: The homesman

Miről szól a film? 9 év után Jones ismét rendezett egy westernt, amelynek a főszerepét természetesen ő maga játssza. A történet egy hosszú utazásról szól, amelynek során Nebraskából Iowába kísér három karizmatikus, kissé megbolydult nőt. A többi szerepben Hilary Swanket (A fiúk nem sírnak, Millió dolláros bébi), Maryl Streep-et (Távol Afrikától, A szív hídjai), Miranda Otto-t (A gyűrűk ura-trilógia) látjuk.  Cannes-ban lesz a film Európai premierje. Itt meg is lehet nézni az előzetest, amely alapján  nagyon bizakodóak vagyunk.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Nagyon várjuk Rodrigo Prieto (Túl a barátságon, A Wall street farkasa) operatőr legújabb munkáját!

The Homesman

Mit érdemes tudni Tommy Lee Jonesról? A The homesman az amerikai színész-producer második rendezése: az első 9 évvel ezelőtt a Melquiades Estrada három temetése volt, amellyel elnyerte a legjobb színésznek járó Arany Pálmát. Színészként Oscar-t és Golden Globe-ot kapott 1993-ban A szökevényben nyújtott alakításáért.

 

11. Naomi Kawase: Futatsume no mado/ Still the water

Miről szól a film? Az élet-halál-szerelem körforgását jeleníti meg egy 16 éves fiú-lány románcon keresztül. A történet a japán Amami Oshima szigetén játszódik. Kaito (Hideo Sakaki) egyszer egy hullát talál a vízben, és barátnőjével, Kyokoval (Makiko Watanabe) közösen megpróbálják kideríteni, mi történhetett.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Azért, mert érdekes lehet a profán nyomozástörténet összekapcsolódása az elvont filozófiai gondolatokkal.

still-the-water-3

Mit érdemes tudni Naomi Kawaseról? A japán író-rendező nem először jár Cannes-ban, 1997-ben Arany Kamera-díjat vitt haza Moe no suzaku c. filmjéért, 2007-ben a Siratóerdőért pedig megkapta a fesztivál Nagydíját, illetve a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon a FIPRESCI-díjat.

 

12. Mike Leigh: Mr. Turner

Miről szól a film? A 19. századi angol festő, William Turner életét bemutató portréfilm. Timothy Spall-el Leigh dolgozott már együtt a Titkok és hazugságokban, a többi szerepet többek között Tom Wlaschihára (Ellenség a kapuknál, Valkűr), Lee Ingleby-ra (Harry Potter-filmek, Örökkön-örökké) osztotta. A rendező először Turner képeire figyelt fel, majd érdekelni kezdte, hogyan élt, milyen ember volt, milyen volt a kapcsolata másokkal, ezért készítette el a filmet.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Naná, hogy Timothy Spall miatt!

Mr Turner

Mit érdemes tudni Mike Leigh-ről? Az angol filmkészítés veteránját, a forgatókönyvíró-rendező Leigh-t öt alkalommal jelölték Oscarra, BAFTA-díjat kapott a Titkok és hazugságokért (1996), a Vera Drake-ért (2005), a legjobb rendezőnek járó Arany Pálmát a Mezítelenülért (1993), a Titkok és hazugságokért (1996). Locarnoban Arany Leopardot kapott az Ólmos percekért (1971). Arany Oroszlánt szintén a Vera Drake-ért (2005).

 

13. Ken Loach: Jimmy’s Hall

Miről szól a film? Azt rebesgetik, hogy a Jimmy’s Hall lesz az angol mester utolsó nagyjátékfilmje. Valószínűleg ezért is volt kiemelt vendég a Berlinálén, még tiszteletbeli Arany Medvét is kapott, most pedig Cannes-ban versenyez. A Jimmy’s Hall a 20-as évek ír társadalmi-politikai folyamataihoz kapcsolódik. A film szinopszisa izgalmasnak ígérkezik: Jimmy Gralton (Barry Ward) politikai aktivista báltermet működtet, ahol balos politikai nézeteit terjeszti, ezért szembekerül a katolikus egyház képviselőivel, így kiutasítják Írországból.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Az előzetese nagyon ígéretes, reméljük, a film méltó lezárása lesz a Loach-életműnek!

Jimmy's Hall

 

Mit érdemes tudni Ken Loachról? A brit free cinema hagyományát folytató, realista Loach az a fajta elismert rendező, akinek még felsorolni is nehéz a díjait. Rendkívül termékeny alkotó, szinte minden évben készít egy filmet. Kisebb elismeréseket számos alkalommal kapott már Cannesban, de az első Arany Pálmáját a Felkavar a szél (2006) hozta el neki. A Zsűri Különdíját a Titkos hadseregért (1990), a Kőzáporért (1993), illetve a Szesztolvajokért (2012) ítélték oda neki. Karlovy Varyban 1969-ben kapott Kristály Glóbuszt a Kesért.

 

14. Bennett Miller: Foxcatcher

Miről szól a film? Az olimpiai birkózóbajnok Mark Schultz (Channing Tatum) megtörtént eseményeken alapuló története. Mark testvére (Mark Ruffalo) áldozatul esett egy paranoid skizofrén ámokfutónak (Steve Carell). Hát ez idáig elég borzasztóan hangzik, és a félelmeimet alátámasztja az előzetes is. Kíváncsian várom, hogy kiderüljön, mivel érdemelte ki a film, hogy bekerüljön a versenyprogramba.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Öööö….

Foxcatcher

Mit érdemes tudni Bennett Millerről? A Foxcatcher Miller harmadik nagyjátékfilmje, 2006-ban a Capoté-ért jelölték Oscarra és BAFTA-díjra is, de emlékezhetünk rá a Pénzcsináló (2011) c. film miatt is.

 

15. Alice Rohrwacher: Le meraviglie / The wonder

Miről szól a film? A film a hagyományos földművelő életmóddal való szakítás következményeit mutatja meg, a főszerepeket Monica Bellucci (Malena, Farkasok szövetsége), illetve a rendező nővére, Alba Rohrwacher (A prímszámok magánya, Szeretők) játssza.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Rohrwacher az egyetlen alkotó a versenyprogramban, aki korábban nem szerzett elismerést A-kategóriás fesztiválon. Ezért eléggé kilóg a sorból, de abban bízunk, az előzsűrinek jó oka volt bevenni a mezőnybe a The Wondert.

La meraviglie / The Wonder

Mit érdemes tudni Alice Rohrwacher-tól? A The Wonder az olasz-német rendező második nagyjátékfilmje, korábban a Corpo Celeste-ért megkapta a Göteborgi Filmfesztivál legjobb elsőfilmes trndezőjének járó díját. Vágóként és operatőrként is dolgozik, elsősorban dokumentumfilmeket készít.

 

16. Abderrahmane Sissako: Timbuktu

Miről szól a film? Sajnos egyelőre fogalmunk sincs!

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Mert nagyon ritkán látunk filmeket afrikai rendezőktől!

Abderrahmane Sissako

Mit érdemes tudni Abderrahmane Sissakoról? A mauri rendező-producer a kortárs afrikai film egyik legfontosabb képviselője, azon kevés alkotók egyike, akinek sikerült hírnevet szereznie nemzetközi porondon. Manapság főleg Maliban és Franciaországban dolgozik. Filmjeiben többnyire emigrációval és menekültkérdésekkel foglalkozik. Kétszer járt már Cannesban, 2002-ben FIPRESCI-díjat kapott Heremakono c. filmjéért. 2006-ban Bamako c. filmjével nyerte meg az Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

 

17. Damian Szifron: Relatos Salvajes / Wild tales

Miről szól a film? Ennek az argentin thrillernek a főszerepeit Ricardo Darín (Szemekbe zárt titkok, A kilenc királynő) , Leonardo Sbaraglia (Füstbe ment pénz, Város határok nélkül) és Dario Grandinetti (Beszélj hozzá!) játszák. Az előzetes kissé patetikusnak tűnik, reméljük ez csak marketingfogás akar lenni.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Mert a film társproducere Pedro Almodóvar (Mindent anyámról, Szeretők, utazók).

Relatos Salvajes /Wild tales

Mit érdemes tudni Damian Szifronról? Az argentin rendező nem szerepelt korábban A-kategóriás filmfesztiválon, de Latin-Amerikai Fesztiválokról összesen 12 díjat hozott el. Korábban főleg TV-sorozatokat írt és rendezett.

 

18. Andrey Zvygaintsev: Leviathan

Miről szól a film? A Leviathan egy szociodráma az új országba költöző emberek bizonytalanságáról, szokszereplős kortárs történet. Szereplői Elena Lyadova (Elena), Vladimir Vdovichenkov, Aleksey Serebryakov, Anna Ukolova.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? A története miatt.

Andrey Zvygaintsev

Mit érdemes tudni Andrey Zvygaintsevről? Az orosz rendező 2011-ben nem ment haza Cannes-ból üres kézzel: Elena c. filmjéért a zsűri különdíját kapta meg. 2003-ban A visszatérés c. filmjével tarolt Velencében: az Arany Oroszlán mellett további 4 díjat kapott.

 

Az alábbi filmek kerültek be az ,,Un Certain Regard” szekcióba:

Amour fou – Jessica Hausner

Bird People – Pascale Ferran

The Blue Room – Mathieu Amalric

Charlie’s Country – Rolf de Heer

Dohee-ya – July Jung

Eleanor Rigby – Ned Benson

Fantasia – Wang Chao

Harcheck mi headro – Keren Yedaya

Hermosa juventud – Jaime Rosales

Incompresa – Asia Argento

Jauja – Lisandro Alonso

Lost River – Ryan Gosling

Run – Philippe Lacote

The Salt of the Earth – Wim Wenders , Juliano Ribeiro Salgado

Snow in Paradise – Andrew Hulme

Titli – Kanu Behl

Tourist – Ruben Ostlund

*

Versenyen kívül:

Coming Home – Zhang Yimou

Dragons 2 – Dean DeBlois

Les Gens du Monde – Yves Jeuland

*

Éjféli vetítések:

The Rover – David Michod

The Salvation – Kristian Levring

Pyo-jeok (The Target) – Chang

 *

Az idei fesztiválról a Filmtekercs a helyszínről tudósít. Eddigi és későbbi cikkeinket itt olvashatod.

Avatar

Puskás Lilla

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..